• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Andri01 - майстор
Намери причината за пада на налягането! Ако има проблем - ВИК са длъжни да подържат определени параметрли .
За съвета относно акъла на хидранта: Да,след като copy-past от Google !! Мислиш ли,че един фатмак е по умен от КДП? Абсурд!!! :lol:
ср юли 03, 2024 9:28 pmrorbg написа:
Здравейте, аз имам малко страничен проблем.
Живея в апартамент, и налягането взе да става много ниско, а като се пусне 1 консуматор умира всичко друго (проточен бойлер и т.н.)
Препоръчайте надежден хидрофор с електронен пресостат с компактни размери да компенсира и поддържа налягането.Grundfos SCALA1 5-55 подходящо ли е https://tashev-galving.com/promo/84539/ ... cala1-5-55?
Благодяря!
Само в твоят апартамент ли се наблюдава проблема? От колко време насам?
Само във входът ли е този проблем или в целият блок, квартал, град?

Бустер помпа би вършила някаква работа, но ще е за сметка на останалите консуматори на щранга, а и не само, ако въобще има какво да дръпне.

Описанието на Grundfos SCALA по различните сайтове е объркващо- хидрофорна или бустер помпа?!
Все едно, ако приемем че е бустер помпа, то тя има доста предимства пред обикновените бустер помпи- самозасмукваща, инверторна, с малък вграден РС.

Ако проблемът е локален- само в апартамента, трябва да се търси причината и да се отстрани.
При всеобщо, за блока/квартала, положение с ниско налягане, решението е малка хидрофорна система, с подходящ резервоар, направена по определена схема.
Качвал съм инфото няколко пъти, а ако не аз, друг любезен колега би го сторил, при положение, че се наложи. Обикновено не се стига до там.
kozl - майстор
Живея в апартамент, и налягането взе да става много ниско, а като се пусне 1 консуматор умира всичко друго (проточен бойлер и т.н.)
Препоръчайте надежден хидрофор с електронен пресостат с компактни размери да компенсира и поддържа налягането.Grundfos SCALA1 5-55 подходящо ли е https://tashev-galving.com/promo/84539/ ... cala1-5-55?
Благодяря!
Сградата с поцинковани тръби ли е?
kozl - майстор
ср юли 03, 2024 10:12 pmAndri01 написа:
Намери причината за пада на налягането! Ако има проблем - ВИК са длъжни да подържат определени параметрли .
Да ама до главния водомер. Щом живее в апартамент то приемам, че сградата е ЕС.
Вътрешната инсталация се поддържа от ЕС.
Е Софийска вода извършва дейности по вътрешната инсталация, НО срещу доп.заплащане.
iliya_i - майстор
Пише, че намалявало постепенно във времето.
Първото нещо е да се провери цедката на входа на водомера. Вероятно затлачена с боклук. Но това трябва с ВиК дружеството, за разпломбиране и пломбиране.
При нас струва колкото 2 кутии цигари. https://vikvarna.com/bg/services/water_ ... pairs.html
Дали общия или локалния - според сондиране при съседите.
Абе вие в този блок не си ли говорите?
чет юли 04, 2024 8:34 amiliya_i написа:
Не!
Това е решението GRUNDFOS SCALA2, но тогава ще заискат да си говорим.
kozl - майстор
Благодяря!
Налягането и дебита са свързани величини
Набави си манометър и премери налягането нощно време, на спряни консуматори и когато никой не ползва вода (в малките часове).
Ако налягането е добро, това означава, че има запушване на водопроводните тръби и ако е тъй подхода ти е погрешен.
Ще инсталираш помпата след запушването и ще се получи вакум в тръбите пред помпата. Много вероятно струята ще се скъса от вакума и пак няма да получиш желания дебит, а помпата ще работи при кавитация и бързо ще се износи турбината.
iliya_i - майстор
чет юли 04, 2024 2:23 pmrorbg написа:
Не!
Ако имаш запушване на тръба или цедка преди помпата изобщо не е решение, а едни пари на вятъра.
Ако няма от къде да дойде вода, няма да имаш вода каквато и помпа да сложиш.

Та решението е на първо време да си оправиш отношенията със съседите!
hidrazin - майстор
чет юли 04, 2024 2:23 pmrorbg написа:
Не!
Ко? Не! :lol: :lol: :lol:

:partyman:
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28

Тема "Хидрофорна уредба за къща без буферен съд - само с преостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: