• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 61
Напишете въпрос свързан със санирането.
Преди извесно време ми монтираха нова дограма но явно сабили пшман-майстори защото сега като има вятър,се чува свирене от към страната на пантите на прозреца.Дограмата е KMG обкова не знам какъв е.Може ли някой да ми обясни как става регулирането на обкова?
velsi - Почетен майстор
Регулировките на един прозорец са следните:

Прикачен файл

IMG_0354.JPG
IMG_0354.JPG (20.77 KиБ) Видяна 111013 пъти
velsi - Почетен майстор
От пантата в долния ъгъл се регулира ляво/дясно и нагоре/надолу. Използва се шестограмен ключ 4 мм.

Прикачен файл

IMG_0349.JPG
IMG_0349.JPG (44.79 KиБ) Видяна 111008 пъти

Прикачен файл

IMG_0353.JPG
IMG_0353.JPG (39.25 KиБ) Видяна 111008 пъти
velsi - Почетен майстор
От горната панта се регулира ляво/дясно като предния край на прозореца "увисва" или "се изправя".

Прикачен файл

IMG_0350.JPG
IMG_0350.JPG (36.19 KиБ) Видяна 111005 пъти
velsi - Почетен майстор
Силата, с която крилото се притиска към касата при затваряне се регулира в малки граници от пъпките. При някои видове обков пъпките са статични, а се регулират насрещниците на касата.

Прикачен файл

IMG_0351.JPG
IMG_0351.JPG (35.2 KиБ) Видяна 111002 пъти
velsi - Почетен майстор
Не си уточнил дали твоя прозорец има двуплоскостно отваряне или не. Подозирам, че няма, защото проблема, който описваш се получава обикновено при едноплоскостно (нормално) отваряне и при по-високи прозорци и балконски врати. Разликата е, че при двуплоскостното отваряне механизма продължава и отзад (страната на пантите) и там също има пъпка с насрещник, който прибира крилото при затваряне и уплътнява. При този вид затваряне се поставя така наречената "скрита панта", която също може да се регулира. Възможно е при тебе тя да е спестена.
Виж кое как е и уточни, за да знам какво още да те посъветвам.

Друго, което можеш да провериш е дали всички насрещници са правилно поставени, така че пъпките да закачат на тях при затваряне. Обикновено те се монтират предварително при легнало положение на прозореца, но понякога при монтажа нещата се променят и се налага преместване на някой насрещник.

Прикачен файл

IMG_0352.JPG
IMG_0352.JPG (36.89 KиБ) Видяна 110996 пъти
Прозорецът ми е с двуплоскостно отваряне.Духа точно от страната на пантите,когато го натисна с ръка посредата,спира дадуха.Бяха забравили да сложат насрещниците за обратното отваряне-срещу долната панта и между пантите(по точно казаха че ще дойдат утре итака си останаха).Аз ги сложих но нещата не се оправиха.Мисля че пъпките не закачат на насрещника между двете панти,пипах и ексцентрика но не се оправи.Къде се намира тая скрита панта и какво представлява.
velsi - Почетен майстор
При двуплоакостно отваряне НЯМА скрита панта. Не я търси. Отвори прозореца нормално и в отворено положение завърти дръжката надолу, както когато го затваряш. Гледай отзад между пантите дали има пъпка и накъде се движи. Бележи положението при отворено и затворено върху касата с молив. След това премести насрещника така, че да захапва и няма да имаш проблем.

Провери дали изобщо имаш механизъм отзад между пантите, защото подозирам, че може да са го икономисали. Аз имам в къщи два такива прозореца с икономисан механизъм (гръб се казва). На единия аз му сложих, но неговия монтаж е по-сложен.
velsi благодаря за подробното описание.Всичко се оправи,Дори и при ветрилника който е в момента на вънка вътре не се чува нищо
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 61

Тема "Регулиране обков PVC дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: