• 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 174
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
grants - специалист
Колеги здравейте!
Днес най-накрая реших да пусна каминката BURNit Comfort PM 13+
Реших 1во да сменя малко настройките , които майстора ми вкара първоначално.
Камината модулира по температурата на водата , задал съм й 60 градуса.
1во реших да я пусна на 5та степен , но установих че от 5 максимална степен като стигне 60 градуса и преминава директно в режим на модулация. Температурата пада бързо примерно до 55-54 градуса , степента автоматично скача отново на 5та и така се заформя един цикъл :?
Дадох сега на Автоматичен режим и вече преди да стигне 60те градуса започва да намаля степените - 4 след това 3та , като през повечето време задържа 4та степен. В степен на модулация съм задал времето за подаване на пелети 0,8 , а степентта на вентилатора 1200об. Като влезе в режим на модулация водата истива доста бързо и за има няма 5 минути пак започва от 5та степен защото водата е паднала на примерно 54 градуса :?
Сравних стойностите спрямо стария модел 15кВ , но има доста голяма разлика в тях, пробвах нещо подобно от колегата @benimm8808 но повече от 46 градуса не искаше да вдигне :lol:

Да споделите някаква методика , която да следвам при настойката на каминката.
Ето заводските стойности за 5те степени и до тях / моите
Меню на шнека
Мощност 1 - 1s/0,7s
Мощност 2 1,6s/1s
Мощност 3 - 2,3s/1,6s
Мощност 4 - 2,9s/2s
Мощност 5 - 3,9s/3,2s
Режим Модулация - 1,3s/0,8s

В тази си конфугурация подържа 55-56 градуса и работи само на 4та степен , температурата на изходящите газове 102-105 градуса :?
benimm8808 - специалист
Колега,ако сега я палиш е нормално на бачка поне 2-3 дни в тоя режим докато темперира навсякъде.Термоглавите на колко градуса са настроени?
При мен също е така-стига 65гр. пада до 56гр. и така няколко пъти в рамките на 1 час докато загрее водата до 65гр. и после само модулира.
benimm8808 - специалист
grants написа:
степентта на вентилатора 1200об.
Това е много ниска стойност за вентилатора.
В бъдеще може да ти се включват аларми заради това.
grants - специалист
benimm8808 написа:
Колега,ако сега я палиш е нормално на бачка поне 2-3 дни в тоя режим докато темперира навсякъде.Термоглавите на колко градуса са настроени?
При мен също е така-стига 65гр. пада до 56гр. и така няколко пъти в рамките на 1 час докато загрее водата до 65гр. и после само модулира.
В момента работят 2 радиатора 1600/500 ~ 3kW + 3 радиатора с лирата 600х600 , имам още един 1800х600 ~ 4kW но той е изключен. Всички големи радиатори са ми с термоглави , като в детската е отворена на макс , в хола където е и каминката е настроен на 3.5 , а 3тата термоглава е затворена изцяло (на най-големия радиатор).
Та да споделя теста от снощи , установих че ако е на дадена степен примерно 5 , камината работи само на нея и като достигне исканата температура минава в Модулация и работи на стойностите зададени за този режим за шнека и вентилатора. Никакви други степени не използва , което за мен е някак си нелогично и като падне температурата почва директно от 5та степен :? Така ли работи режима на модулация :?
В режим Автоматичен режим (А) с тази си конфигурация на радиатори и температури , след като се стабилизира горе долу температурата в стаите камината работи основно на 3та и 4та степен. Разхода в този режим го засякох снощи и е около 1кг на час. Бая жегичка си става навсякъде , щом жената е толкова зиморничева а снощи в 4 стана да проветрява :lol: Температурите в стаите е около 26-27 градуса :lol:

От теста снощи разбарх , че степените 3 и 4 са горе долу добре настроени , смисъл подържат някакъв по-слаб огън който е достатъчен да държи водата около 56-57 градуса. Следователно може да позлвам тези стойности за режима на модулация.
Кофтито обаче е , че при такава температура на водата е доста топло. Снощи към 5 станах и намалих водата от 60 на 54 , но камината започна да изключва. Пада към 51 градуса , включва се работи работи , започва да намаля степените и пак изключва. Така направи 2-3 цикъла и я изключих. Май пак ще трябва да търся някакви оптимални настройки , да гори минимално и да подържа тази температура :)
Също някой ако може да ми обесни какво означава точно понятието хистерезис на камината и неговата стойност , за мен това си е темп разлика която камината изчаква преди да смени режима си :?
benimm8808 - специалист
Kолега как така ще намаляш температурата на водата за не ти е топло,това е несериозно.Термоглавите ти са точно за това,те вършат тази работа.
Остави я в автоматичен режим,да си сваля сама степените.
grants - специалист
Ами реших да видя как ще се държи защото , главно в хола става доста топло където е камината и 3кВ радиатор. Термоглавата там е на 3.5 и беше затворила още към 11 вечерта , а сутринтта към 5 беше все така топло :) Та затова реших да намаля Т на водата.
В този ред на мисли колко трябва да е Т на водата ?
Поздрави и благодаря за съветите :partyman:
benimm8808 - специалист
grants написа:
В този ред на мисли колко трябва да е Т на водата ?
Всеки сам решава,ако имаш серпентина за бойлер,е хубаво поне 65гр.
grants - специалист
Бойлер нямам , ще я смъкна на 56гр на водата и пак ще пробвам с някакви настройки.
Иначе разход от 1кг/ч за по-малкия модел 13+ добре ли е предвид инсталираната мощност :?
voni - напреднал
Добре е колега,при мен също е 1кг.на час. Отоплявам 4 стаи 3 бр.радиатора които са са с термоглави , 3 коридора и 1 голяма лира в банята аз съм с BURNit Comfort PM 15 старият контролер.
Последна промяна от voni на съб ное 28, 2015 6:34 pm, променено общо 1 път.
voni - напреднал
Здравейте колеги,искам да попитам оказва ли влияние на разхода на пелети ако термоглавите на радиаторите са на 3.5 или на 5(мах).Сега ги държа на 3.5 единят радиатор е на 4.Благодаря предварително.
  • 1
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 174

Тема "Настройки на BURNit Comfort PM 23" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: