Ако имаш да правиш чекмеджета едва ли ще се поколебаеш да я ползваш
еле ако са много 

gandonov написа:... Единствената особеност е кривата на шаблона да има симетрия спрямо средната линия (червената линия на прикачената снимка)! Така изрязаните отвори на едната дъска ще съвпадат с перата на другата.Обърни внимание и на разположението на двете дъски:...Прикачен файл:
Dovetail jig1.jpg (62.52 KиБ) Видяна 2157 пъти
gandonov написа:Поздравления. Много е добре като за първи опит.Аз гледах от един сайт и незнам позиционирането дали ми е точно но като сложа г образните водачи на шаблона ще бъда по-прецизен.Само да преговоря ако трябва да коригирам ме скастри.15мм ми дават да е разстоянието от края до дъното на джоба демек червената линия.После имам едно триъгълниче показано ми е че хоризонталната се поставя по ръбът му .Между двата зъба разстоянието е 21,5 демек деля на 2 и толкова е презастъпването.Само незнам дълбочината на фрезоване дали играе даден е фрезер 12,7\12,7аз го ползвам на 100%.
Забелязах само, че е имало лека неуспоредност на шаблона спрямо двете дъски. Поради което се е получило заклинване на сглобката.
Добре е да нарисуваш черта за позициониране на шаблона (виж червената линия на долната схема).
При фиксиране на шаблона спрямо дъските - двата ръба на дъските да съвпадат с тази черта!gandonov написа:... Единствената особеност е кривата на шаблона да има симетрия спрямо средната линия (червената линия на прикачената снимка)! Така изрязаните отвори на едната дъска ще съвпадат с перата на другата.Обърни внимание и на разположението на двете дъски:...Прикачен файл:Dovetail jig1.jpgТака сглобката ще бъде винаги позиционирана добре.
- - хоризонталната започва от началото на шаблона (оранжевата линия на схемата)
- а вертикалната е изместена вдясно на 1/2 перо. Обърни внимание на линията в средата на най-левия "джоб" на шаблона. (синята линия на схемата)
Е, поне в единия край. А как ще завършва зависи от дължината.
gandonov написа:Ти съвсем точно си следвал инструкциите.Благодаря много ми помагаш хич не ми е ясна тази материя много неща трябва да се спазят и в духа на форума не е лесно .![]()
Но май точно онова триъгълниче е причината за заклинването при първата сглобка. Трудно се хваща прав ъгъл само по него.
Като сложиш водачи ще е по-лесно.
Направи следните маркировки по шаблона.
- - оранжевата линия е под прав ъгъл. По нея нагласяваш хоризонталната дъска, вместо да гледаш само 1 триъгълник.
- синята - в средата на първия джоб. По нея подравняваш вертикалната.
- червената трябва да съвпадне с ръбовета и на двете дъски. В твоя случай трябва да е на 15mm от дъното на джоба.Не съм сигурен относно дълбочината на фрезера.Прикачен файл:2016-02-10 20.39.34.jpg
Според мен е от значение. Направи 2 опита с различна дълбочина и ще видим резултата.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: