Всичко за дърводелството
EDI - майстор
За серийно производство, еднозначно фреза и съответните глави.За единични бройки става и с оберката, но поне 1600 вата и то качествена.
mavryt4o - майстор
Имам и оберка имам и стационарна.Трудна работа е дограмата много са тънкостите за съвременната дограма.Цената за профилните глави които профилират профилите за дограмата е 4 цифрена.Обмисли какво искаш.Може да правиш като сам си правиш на много пасове профила с един диск но става бавно и се увеличава възможноста от грешки.Трябва и да си имаш доста практика .Сега снимам моя скромен опит

Прикачен файл

20161224_211205.jpg

Прикачен файл

20161224_211134.jpg
А с оберфреза и нужните фрезери ще излезели по евтино това занимание с вратите и прозорците ?
mavryt4o - майстор
Циркуляр първо задължително.Оберфрезата няма такива големи фрезери за дограма но с комбиниране на прав фрезер някой р ще нагласиш нещата.Иска много гледане на клипчета в тубата да ти стане ясно как можеш с допълнителни приспособления направени от теб да увеличиш досто функционалността на фрезата и циркуляра.И да не се повтарям прааактика.Защото и стар дърводелец ми го каза че вратите и прозорците е висшия пилотаж.Не говоря само да се запълнат едни дупки в фасадата а нещо здраво което да кара с години добро напасване към касите без фуги от които да фири и да мяса на външен вид.
Циркуляр имам в момента ще му приспособявам каретка за да ми улесни работата също така и ръчен циркуляр на Dewalt (подарък от англия) също така имам и абрих на които обмислям да му приспособя и борапарат и с много работа много проба грешка мисля да се науча да работя .... разбира се за това се допитвам до хората в форума да разбера другия мнения и те така .....
Lisko - майстор
sonybravia написа:
Циркуляр имам в момента ще му приспособявам каретка за да ми улесни работата .....
Да ти я улесни е много слабо казано. Направо ще ти светне пред очите!
Циркуляр без каретка е полуфабрикат.
Освен нормалната, си направих и още две, които ползват само единия водач. Едната е за напречно рязане на дъски, просто олекотена версия, а другата е за рязане на кръгли детайли. Отдолу минава много тънко пиронче, главата му се скрива разбира се и върху нея слагам лепенка, а отгоре на каретката пирончето се показва около 2 мм. Слага се детайла да се набучи на пирончето, минава се 20-тина пъти с леко завъртане /право рязане докато се получи многоъгълник, накрая се вкарва така че центъра на въртене (сиреч пирончето) да лежи на перпендикуляра към равнината на диска издигнат от мястото където се показва предния край на диска над каретката. В това положение вече въртя детайла леко така че да пресреща диска - сиреч детайла ми е вляво от диска и го въртя обратно на часовника. Като е готово само замазвам микроскопичната дупчица върху детайла.
toshetozaz - специалист
Момчета, изтекоха ми очите да я изчета тая тема.Край решено е на 5 -ти отивам до бакалията и взимам една оберфреза. :)
bulhomes2 - майстор
А то каква е алтернативата..?

В смисъл да изчетеш... (аз па не зная колко страници са) че да похарчиш едни 50-100 лв? За себе си забелязвам, че на месец зареждам доста повече за гориво, обаче то като си е неизбежно и не му обръщам толкова внимание.

ПП. Уаууу 83 страници. Блажени са тия, дето са ги прочели 8-[
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Абе то често не е до парите, ами до срама да бере прах машинката в кашончето :-) За много години!

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: