Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
Да оставим заземяването. До колкото знам всички нощни лампи са със щепсели. Никога не съм срещал инструкция, че трябва да са на твърда връзка или да се маркира щепсела. Също не съм срещал инструкция да се включват само от квалифициран електротехник, който да установи фазата да е на пъпката.
gogo7777 - майстор
Някой няма ли да тури едно ДТЗ на тая лампа?
Баси липсват ми темите за бойлерите.... :wink:
zdravcho - специалист
vkpd написа:
Хах, не е гримьорна, това е един панел, който трябва да се свързва мобилно, с контакт.
И фасунгите са на него, затова ми трябва да ги свържа една с друга.

Точно тия ли фасунги ще закрепяте към въпросния панел? Нещо такова няма ли да е по-удачно?
https://vikiwat.com/product/19053/fasun ... onena.html
FM STEREO - специалист
Какво се джанкате за глупости,на нощна лампа се поставя ДВУПОЛЮСЕН МЪРЗЕЛИВ КЛЮЧ! :partyman:
PCL82 - майстор
1. Ако конструкцията е метална е задължително да се ползва трипроводно захранване. Третият проводник заземява конструкцията.
2. Ако конструкцията е горима показаните керамични фасунги са неподходящи.
3. Свободно висене мандахенцане само на всякакви подвижни електрики без осигуряване на кабелите срещу опън е недопустимо (проводниците в клемите не трябва да са подложени на опън и да носят теголо на елемента).
За тази цел при висящите фасунги се ползва ето този детайл:

https://www.google.bg/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8

3. Местата на преминаване на проводници и кабели през ламаринени панели се защитават с гумени проходни втулки.

Някой пита как се заземява фасунга:
има фасунги с метално тяло https://www.google.bg/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8

https://www.google.bg/imgres?imgurl=htt ... mrc&uact=8
Hoвoceлckи - майстор
Изместихте съвсем епицентъра ... Задължително ли е и как се осигурява фазата на нощните лампи да е на пъпката? Опасно ли е те да се включват с щепсел към мрежата? Изобщо. Оставете го "шукото". Със или без допълнителни пластини нашият стандарт не гарантира подаване на фазата ... към пъпката. Има ли конфликт, животозастрашаваща опасност??
hidrazin - майстор
За нощните лампи никак не се осигурява фазата да е на пъпката.
Както не се осигурява точно къде да е фазата на ВСИЧКИ подвижни/преносими уреди, инструменти ...
Ако прочетете инструкцията на нещо с щепсел, там ще намерите нещо от сорта:
"Преди да отворите уреда, извадете щепсела от контакта."
Ето ти и дословно цитирано от инструкция на ... хладилник:
Преди да смените крушката на лампата, изключете уреда и извадете щепсела,......
Демек - предполага се че при ремонт (а смяната на крушката е ремонт), тоя дето сменя крушката ще извади преди това щепсела.
Съвсем друг е въпроса при осветителни тела на "твърда" връзка.
Там няма как да издърпаш щепсела. Може само да изключиш от предпазителя но пък малко хора биха го направили.
Та затова там - фазата на пъпката (ако има пъпка де а цокъла не е с игли...).
:partyman:
P.S. Ти ако решиш да си сменяш четките на дрелката, ще я изключиш ли преди това от щепсела???
preslav - майстор
vkpd написа:
Хах, не е гримьорна, това е един панел, който трябва да се свързва мобилно, с контакт.
И фасунгите са на него, затова ми трябва да ги свържа една с друга.
Добре де, тези крушки, особено пък ледовете, имат ли значение как се пуска фаза и нула към тях?
Не светят ли и в двете положения?
Няма никакво значение къде ти е фаза и нула, само гледай да ги вържеш паралелно, а не последователно.
FM STEREO - специалист
hidrazin написа:
Демек - предполага се че при ремонт (а смяната на крушката е ремонт), тоя дето сменя крушката ще извади преди това щепсела.
Съвсем друг е въпроса при осветителни тела на "твърда" връзка.
Там няма как да издърпаш щепсела. Може само да изключиш от предпазителя но пък малко хора биха го направили.
Точно,ти по добре знаеш,че трябва да има сигурно изключване преди извършване на каквато и да е манипулация по ел.инсталации,уредби и ел.тела.

Тема "фасунги - свързване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: