Всичко за дърводелството
EDI - майстор
Честита придобивка. :partyman: То така става или имаш оберка и нямаш фрезери или имаш фрезери пък нямаш оберка. :lol: Сега започвай да събираш фрезери 1/2, и си работи с 8 мм опашка с една втулка 1/2 към 8.
wanderer - специалист
да, точно на тая идея се спрях - преходна втулка 0т 1/2 към 8 мм. имам и малка фреза, но някои от фрезерите с 8 мм опашки са с голямо Ф на главата, и не мога да ги ползвам и с малката. та за първо време втулката ми е приоритет, а също и някой комплект таблени фрезери за вратички, с добро качество и цена. довечера се надявам да огледам по обстойно, и ще започна с въпросите за бъдещата маса. оберфрезата ми дойде за ок 400 лв. всичко до офис на еконт.
themask - специалист
wanderer, честито. Успешно и безаварийно да я ползваш. Аз преди време също за такова хитачи се точех, но попаднах на Девалта и не се сдържах ;)
Хайде ще правим явно и двамата маси - да обменяме опит.

В този ред на мисли - препоръчайте на мен босия откъде и какъв шперплат и MDF да взема за масата (за София иде реч).
:partyman:
wanderer - специалист
  • themask, ще следя твоя напредък :) . макар че сега ще почвам едно ремонтче в къщи, и сигурно масата ще почака, но тъкмо да ми се доизбистрят подробностите в главата. засега се спирам не на маса, а на плоча с някакъв повдигащ механизъм, която да ползвам на някаква импровизитана маса, с идеята като си купя свестен циркуляр да я вградя в десния плот. просто нямам място. въпросите ми са в следния порядък:
    1. достатъчни ли са четирите винта на основата на фрезата да я държат здтаво за плота? на мен не ми вдъхват доверие, и предполагам ще се наложи някакво доукрепване.
    2. колко мм. е отвора за фрезера в плота, и респективно отворите на всички допълнителни втулки? themask ???
    3. гледам, като че ли този вариант за лифт е най популярен
https://www.youtube.com/watch?v=6NVbKUub14U
  • така винта не тегли ли фрезата на една страна? вариант с натиск точно по оста по оправдан ли е от гледна точка на по усложнената конструкция.
    4. този Т-слот за който беше споменато по назад в темата за каво точно служи?
    не търся най евтиния, нито най импровизирания вариант. по скоро стабилност, и коректна работа във времето. всякакви гледни точки са добре дошли :)
themask - специалист
Моят напредък също е на много фронтове, т.е. бавен, така че не знам и аз кога ще стигна до момента с масата, но движим леко и сигурно напред :)
Такаа, по въпросите:
1. Четирите винтчета, с които завих фрезата, са абсолютно достатъчни поне по това, което виждам до момента (разнасям я заедно с целия механизъм насам натам). Не вярвам като влезе в действие да има някакво разхлабване или нещо подобно.
2. Отворът в плочата без никакви втулки е 92мм, а петте втулки са съответно 63, 38, 29, 12 и 6мм. Панелният ми фрезер (най-големият в галактиката :lol: ) се побира - проверено!
3. Този вариант видях, че го хвалят, но нямам впечатления от първо лице. При моят единственото движение е нагоре и надолу - няма мърдане :) Конструкцията е доста масивна. Ето го механизмът как изглежда:
Прикачен файл:
20170407_214943.jpg
4. Т-слотът се ползва да си слагаш разни джвъчки :roll: Като се замисля дори не знам на български как се казват. Срам! Miter gauge (каретка мисля беше), featherboards...
hitarpetar - специалист
Здравейте и от мен.
Аз също правя в момента маса за оберфрезата, като съм стигнал до средата :
- масата е готова, повдигащия механизъм не.
Относно захващането на фрезата към плота с 4 болтчета , мога да дам още 1 плюс. И при мен съм я хванал с 4 болта - мисля са 4мм - направо към алуминиевия плот на фрезата - без гайки - няма мърдане.
Що се касае до повдигащия механизъм съм се спрял на подобно изпълнение
https://youtu.be/Cszr2tLUeUg

Но изпълнено като на CNC - с направляващи и лагери в кутии.
Това с повдигането от единия край ми се струва че може да клони леко фрезата, но от друга страна ако се ползва като обикновенна оберка, то стягащия винт е само от единия край, така че....
Има ли някой с повдигащ винт от единия край, че да сподели мнение
themask - специалист
Дай повече подробности, снимки на масата.

Аз питах тук за свестен материал за масата, но никой не казва - мълчат като партизани. :partyman:
Virtex - майстор
Комплекта от rutlands Complete Door & Drawer Making Router Bit Set -1/2" е отново в продажба, ако някои има интерес към подобни неща :)

Мисля някои го беше поръчвал оттук и може да сподели мнение за комплекта.

Изображение
Последна промяна от Virtex на съб апр 08, 2017 12:41 am, променено общо 1 път.
hitarpetar - специалист
themask написа:
Дай повече подробности, снимки на масата.

Аз питах тук за свестен материал за масата, но никой не казва - мълчат като партизани. :partyman:
Ще я снимам, но снимките мога най-рано да ги кача другата седмица. Иначе секретните материали за масата които използвах са:
- чамови гредички 5/5 за скелета на масата, ПДЧ за чекмеджетата, строителен шперплат за плот и едно парче от нещо като пластмаса е ( производител Fundermax - HPL мисля се води), което ползвах за плот на самата фреза.
wanderer - специалист
  • благодаря на themask за подробната информация! от голяма полза ми е. тук виждам също един приемлив за мен вариант с изместен винт за повдигане за който не се бях сетил -
Прикачен файл:
main_plungelift.jpg
main_plungelift.jpg (45.32 KиБ) Видяна 1760 пъти
  • за плот се изкушавам да опитам с текстолит, ама от тежестта на машината не знам дали след време няма да хлътне.... :?
    hitarpetar, и аз очаквам снимките ти.
    Virtex следя го този комплект - в рътландс за наличност, и тук за отзиви. на имейла вече ме уведомиха че е наличен, сега остава и тук да напише някой отзиви ...и дано са убави

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: