Всичко за дърводелството
nautilus33 - майстор
Здравейте,
понеже за пръв път ще ползвам оберфреза, та да питам- нали размерът на опашката на фрезера е 1/4, понеже ще си поръчвам комплект, и да не взема да поръчам грешен размер на опашката?

Изображение

Изображение

И също някой може ли да каже от къде да започнала канала с този фрезер. От самия край на детайла или просто го забивам отгоре и почвам да водя?

Изображение
KingLin - майстор
Опашките са в милиметри или инчове. Трябва да си вземеш според фрезата която ползваш. Лесно се мери с шублер това. На снимката май пише 1/4 което би трябвало да е инчове. Ама аз вярвам на шублера :)
Относно как да работиш с фрезата - аз лично до сега не съм пробвал да я водя на ръка. Винаги ползвам водач. Ако е криви линии си правя шаблон. Ако взимаш само ръбчето има посока на водене на фрезата иначе рискуваш да ти кърти материала. Посоката поне при мен на двете фрези е от дясно на ляво и не би трябвало да е различно при теб (заради посоката на въртене и резците на фрезерите). Друго което правя е никога да не правя дълбоки канали на един път. Първо минавам на половин дълбочина после довършвам. А иначе си почваш от единия край та до другия :)
Още нещо се сетих дето се белосвах скоро - за фрезери с ограничител т.е. за оформяне на ръбове гледай да си взимаш такива с лагерче. Не знам дали ползвам правилните термини ама съм хобист а не профи :) И принципно фрезерите винаги са малко - колкото и да имаш винаги има такъв дето го нямаш. Аз като се пенсионирам може и да съм събрал повечето :P
nautilus33 - майстор
Благодаря. С шублера показа съвсем малко над 6мм, не знам дали не е 6.35мм ако има такъв размер на опашката при фрезерите. Иначе тези дни ще си правя водач, понеже нямам. Ще го имам и това предвид, да водя от дясно наляво.
bulhomes2 - майстор
nautilus33 написа:
Благодаря. С шублера показа съвсем малко над 6мм, не знам дали не е 6.35мм ...
viewtopic.php?f=54&t=31372&start=300#p837478
sbh - специалист
nautilus33 написа:
..... Ще го имам и това предвид, да водя от дясно наляво.
Това "отдясно / наляво" или "отляво / надясно" е много подвеждащо, защото зависи фрезата дали е отдолу или отгоре. Освен това, дали обработвате вътрешен или външен ръб. Най-добре е да знаете, че обработвания детайл се води срещу посоката на въртене на инструмента:
Прикачен файл:
фреза.jpg
фреза.jpg (28.92 KиБ) Видяна 2017 пъти
nautilus33 - майстор
Поразрових в нета и май ми стана ясно. От шпрочетеното разбрах, че ако познат да обработвам даден детайл от по-близкия до мен край, така че фрезата да е между мен и детайла, започвам в посока обратна на часовниковата стрелка и обикалям целия детайл така. До тук добре- обаче не разбрах как да водя, когато правя канал, тъй като в този случай фрезера ще захапва и от двете страни едновременно. Може да прозвучи тъпо, но не успях да открия отговор на този ми въпрос, нито пък сам да стигна до такъв :)
sbh - специалист
Когато правиш канал няма значение, защото фрезера реже детайла от двете срани.
nautilus33 - майстор
Ясно :) Я да питам- тези китайските комплекти с фрезери, в повечето случаи от 12 части, заслужават ли си за любителски цели?
EDI - майстор
Да.То други за малко пари няма.
nautilus33 - майстор
Благодаря. Като за начало май ще взема 2 модела, един за V-образни канали и един за кантиране, че ще се мъча да осъвременя едни стари мебели и врати :)

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: