Всичко за дърводелството
nautilus33 - майстор
EDI написа:
Аааа, такова нещо особено на оберката като върти с 30000 оборота хич не го и помирисвам.
Моята е точно такава. по-напред в темата бях питал, но не знам дали никой не видя въпроса, понеже след мен май имаше други въпроси, или просто никой нямаше отговор. Та, мисля да си взема регулатор на обороти, самоделен, не фабричен(представлява нещо като външен контакт, в който се включва фрезата, с копче за регулиране), та се чудя дали ще ми върши работа, за да намаля оборотите до 13-15 000. Или и мощността ще падне значително. Също така не знам дали ще има някакъв ефект върху мотора или други компоненти продължителната работа при намалени на 50% и повече обороти.
EDI - майстор
Оберките са еднакви, само дето едните имат, а другите нямат регулатор.Пробвай, няма и нищо на фрезата.Сега, дали точно този регулатор ще работи е друга работа, само опита ще покаже.
Моята е с регулатор, щото тези големите, дето ги въртя, особено табления, на 28-30000 оборота ще изтрепят народа из махалата.Табления се върти на най-ниските обороти.
nautilus33 - майстор
Ще опитам тогава. Беше ми най-вече да разбера дали може да има негативен ефект върху мотора на оберфрезата. Но щом нищо няма да й има, ще поръчам един. А как да разбера дали губи мощност при намалени обороти- просто ще се усеща, че мотора се тормози или има и други признаци?
пишман_майстор - майстор
Ако оберфрезата е с константна електроника, ще е най-добре. Това с външния регулатор ще бъде мъка за работещия с нея. Особено ако се налага "товарещи" фрезери да се ползват + твърда дървесина.
plamen marinov - помощник
Здавейте, имам оберфреза Dewalt 625, оста на шпиндела е изместена с 0,6 мм от центъра на работния плот. Така, че когато я водя странично поплота трябва да внимавам да не я завъртам.Това така ли трябва да бъде или на мен ми се е паднала крива фреза?
Благодаря.
EDI - майстор
Води по плоската част, не по дъгата.Нова ли е или стара.Не би следвало да е така.Ако е втора ръка е възможно да е изтърваната и да е посукана.Разглоби я и виж как са колоните.
plamen marinov - помощник
Фрезата е употребявана, движи се нормално по колоните. Изместването е в равнината на колоните. Сега се замислям, възможно ли е да се завърта около фиксатора на височината? Ще проверя за луфт и перпендикулярност. Благодаря.
EDI - майстор
Провери за перпендикулярност.Сложи в цангата хубава права калибровка и с прав ъгъл провери към основата как са ъглите. Добре е за разглобиш колоните и да почистиш, събира се всякакъв боклук вътре, пък може да има някакво износване на водещите втулки вътре в тялото.
cvetomir_77 - специалист
plamen marinov написа:
Здавейте, имам оберфреза Dewalt 625, оста на шпиндела е изместена с 0,6 мм от центъра на работния плот. Така, че когато я водя странично поплота трябва да внимавам да не я завъртам.Това така ли трябва да бъде или на мен ми се е паднала крива фреза?
Благодаря.

Имайки предвид какви устройства виждам в този форум, тези 0,6 мм ми изглеждат като 0,00000006 мм. Та с други думи казано вижда ми се перфектна, спрямо повечето маси за фрези и циркуляри побликувани тук!
hitarpetar - специалист
EDI написа:
Аааа, такова нещо особено на оберката като върти с 30000 оборота хич не го и помирисвам. :lol: Ми у нас почти няма хубави бюджетни.Средното ниво малко липсва - от РАЙДЕР и сродните китайци, дето всичко се прави в един завод, направо на високия клас.Може да погледнеш на БОШ фрезерите, хубави са, но асортимента им е малък, а парите като на СМТ, та файда няма.Също така погледни DWT и REXER - полска марка, продават ги DWT България.Обаче разнообразието е малко.Тези полските са от сорта на РАЙДЪР, но с малко по-добро качество.Имам и ДВТ и РЕКСЪР, вземал съм си, когато ми трябва нещо за бърза работа, а у нас не се намират такива размери фрезери.Работят добре.От ИБЕЙ хубави са ЙОНИКО, китайци, но се продават в Щатите и са с много добро качество - https://www.ebay.co.uk/itm/Round-Over-3 ... SwYbhZzlmB .Ето ги, обаче няма метрични, само инчови опашки.Ако вземат, купувай точно от този продавач.От него преди няколко години на три пъти си купих, по-точно купиха ми :lol: , няколко комплекта фрезери.Точен човек - за седмица пристигнаха от САЩ в пощата до нас, няма мита, няма ДДС, беше ги писал подарък.Тук от форума и други хора са пазарували от него, даже на един колега му беше сменил фрезер без пари и без да иска да му връща сменения.
Може да погледнеш и ФРУД, от тук си купувам - http://lotostrading.com/subcat_products.php?subcat=51 основните фрезери ги има, и са от стария материал, понеже не се купуват много :wink: Иначе вносител на ФРУД е КАМЕ, те вероятно имат пълната гама.
Сега, за някакви дреболии и РАЙДЪР стават, и аз ползвам няколко техни, вършат работа, но за по-неотговорни неща ги включвам в работа.

Нещата които е написал EDI са страшно верни. Само когато вземате фрезери на Райдер е добре да се има много ( а не едно ) на ум. Съвсем не претенциозен прав фрезер с лагер ми спретна такава уплаха, че изхвърлих на момента всички червени фрезери които имах. Лагерчето на фрезера просто се счупи на много парчета летящи навсякъде. Назад в темата съм писал по-подробно са случая. ВНИМАВАЙТЕ с РАЙДЕР!!!

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: