• 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Hursa - майстор
Докато не дойдох във врачанско, не бях чувал за "двоен препек" - тука явно вземат повече мерки срещу метанола (или я обичат по-силна).
lov - майстор
a_stoev написа:
Всъщност, до колкото разбирам – ацетона, метанола и етанола – могат да повредят, както лаково покритие използвано за изолация и защита при ел машини, така и пластмаси, и пластификатори. Най-вече ацетона, но и метанола не отстъпва много. Допълнително метанола поврежда алуминиеви повърхности. Затова ми е малко странно, че lov споменава за използване на метанол за промиване на платки (може би след изработването им?). Но пък платки най-различни има, до колкото разбирам. При нас работили платки, до колкото знам, промиват (ако въобще ги промиват, а не само "продухват") пак в ултразвукови вани, но с препарати на водна основа и ги „плакнат” с вода - макар и хим обезсолена, но пък и ги "сушат" след това. Ако ползват спирт за почистване – ползват етанол 70%.)
А защо за свързване на водата в системата предпочитат метанол (при ТП)? Етанола има по „стабилна връзка” с водата – особено до около 4%. Дори температурата му на „замръзване” е по-ниска. Да не би да взаимодейства с фреоните? Или не се „разтваря” в тях (ако трябва да се разтваря)?
Не само след изработването а и след ремонти, както на работили дълго време. При първото е за да се отмият разни флюсове които са силно агресивни към медта и нейните сплави. А така наречения идустриален прах е всъщност една смесица от отложили се масла и катрани и за капак по тях полепнал прах. Но най лошия вариан е когато става на въпрос за машиностроене където има разпрашен метал и ли графит. Тази гадост най трудно се отмива. А що метанол. Щото е евтин и всъщност пробваш с всичко което имаш под ръка докато стане. Алкохолите са за предпочитане защото по малко смърдят. При платките няма проблеми с остатъчна корозия. Всичко след процедурата се обдухва и изсушава важното е под големите чипове да остане чисто.
Остатъците от флюсове са стотици пъти по вредни ако останат там. Алуминиеви детайли има но те са основно радиатори и тях няколко минутно третиране хич не ги бърка. А останалия метанол се изпарява бързо и после не е нужно да се грее. Всъщност приведох примера най вече че се спекулира с това колко е опасен. Доста често аз давам за пример и друго. Почти всички които се занимават с електроника са се запалили в най ранна детска възраст. И от тогава до сега най редовно си дишат покрай поялниците оловни, калаени изпарения.Че даже още много други химикали съдържащи се във флюсовете. А няма нито един регистриран случай на някой натровен или умрял от това. Пък нали четете колко било опасно оловото. Че едва ли не като си слагате клемите на акумулатора трябва да ползвате химически защитно облекло.
Hursa - майстор
Не мога да кажа, че съм държал много платки в ръцете си. Но поне тези които съм разглеждал от близо, и поне в последните години, са покрити почти изцяло с (до колкото разбирам) защитно лаково покритие. Корпусите на голяма част от елементите (до колкото мога да преценя) са изработени от смоли или полимери, ако не целите поне в областта на „крачетата”. Същото се отнася и за чиповете, гърбовете им, ако не са с алуминиева „капачка” са „гол кристал”, но с някакво покритие, може би лаково. До колкото разбирам – всичко това може да се повреди, ако се използват силни разтворители. (Още повече, ако действието им се стимулира с ултразвук и така се засили проникването им в порите.) Може би затова при „отговорни”, критични за безопасността платки, макар че са „троирани” (до колкото знам) – не използват по силни разтворители.
Колкото до безопасността – аз не съм специалист по токсикология, дори органична химия съм изучавал не повече от курса за „нехимически” специалности. Затова когато специалисти в областта твърдят, че определено вещество е сравнително силно рисково и за него се определят много малки безопасни дози – бих предпочел да им обърна внимание и да използвам негов заместител, ако е възможно. Смятам, че така е по-добре, отколкото да започна да ползвам бял бастун, например :) .
kabel96 - специалист
Здравейте,имам намерение да се присъединя и аз към вашия отбор.Темата я следя от самото и начало и имам само едно предложение.Да се сложат две принципни схеми като едната е на машина с всички екстри а другата на машина с минималните неща за да работи.Първоначално мисля да почна с една 24 Изображение

Изображение

и да стане въздух вода.После ако се справя и ми хареса имам идея същия топлообменник да го сваля и да взема още един за този компресор Изображение и да стане вода-вода.
Какъв Топлообменник ще ми препоръчате вие.Аз съм се спрял на този https://apogee99.com/index.php?main_pag ... lt8qujf4o3 или този https://apogee99.com/index.php?main_pag ... lt8qujf4o3
Какво е влиянието на броя пластини при приблизително еднаква мощност.Сайта е само примерен и дори предпочитам да ги купя от някой който участва в тази тема.Машината ще работи при горе долу постоянни условия,температура на въздуха 13 до 25 градуса а на водата от 20 до 31 градуса.Обурудване като за начало мисля че събрах и мога да започна.
Поздрави.
Boyan - специалист
Добре дошъл в отбора :)

Ето една добра за вашият случай принципна схема :
Прикачен файл:
Термопомпа-въздух-вода.jpg
Термопомпа-въздух-вода.jpg (97.98 KиБ) Видяна 1370 пъти
Тук не са задължителни предпазният калапан (защитен вентил ) и заглушителя .
И все пак , препоръчвам да не ги елиминирате .
Течноотделителят пък вероятно си го имате монтиран на компресора на LG-то.
шоп - майстор
Боян, все се каня да питам, каква работа върши заглушителя?

На моето Саньо го има, да го оставим ли или да го махнем?
Boyan - специалист
До сега не сме говорили за функцията на така нареченият заглушител .
Той редуцира пулсациите в линията на високото налягане и по този начин намаля шума , но и дава възможност за по-плавно превключване на четирипътният вентил .
kabel96 - специалист
Благодаря Боян.Предлагам гостуване при мен на почивка на всички които творят като почерпката е изцяло за моя сметка. При мен четирипътния няма да се ползва и какво ще ме посъветвате да го махна или периодично да го щракам да не заклини.А относно топлообменниците предложение.Може и на лично от къде да купя еднопосочните и останалите неща които нямам.
Последна промяна от kabel96 на съб апр 21, 2018 10:08 am, променено общо 1 път.
Boyan - специалист
шоп написа:
На моето Саньо го има, да го оставим ли или да го махнем?
При теб и тази функция се поема от огромният кондензатор и заглушителя на Саниото е вече по-скоро излишен компонент .
Boyan - специалист
kabel96 написа:
Благодаря Боян. При мен четирипътния няма да се ползва и какво ще ме посъветвате да го махна или периодично да го щракам да не заклини.А относно топлообменниците предложение.
Може ли да попитам защо няма да се ползва ? Това ще ми даде възможност да ви дам по-коректни препоръки .
  • 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: