Докато не дойдох във врачанско, не бях чувал за "двоен препек" - тука явно вземат повече мерки срещу метанола (или я обичат по-силна).
a_stoev написа: Всъщност, до колкото разбирам – ацетона, метанола и етанола – могат да повредят, както лаково покритие използвано за изолация и защита при ел машини, така и пластмаси, и пластификатори. Най-вече ацетона, но и метанола не отстъпва много. Допълнително метанола поврежда алуминиеви повърхности. Затова ми е малко странно, че lov споменава за използване на метанол за промиване на платки (може би след изработването им?). Но пък платки най-различни има, до колкото разбирам. При нас работили платки, до колкото знам, промиват (ако въобще ги промиват, а не само "продухват") пак в ултразвукови вани, но с препарати на водна основа и ги „плакнат” с вода - макар и хим обезсолена, но пък и ги "сушат" след това. Ако ползват спирт за почистване – ползват етанол 70%.)Не само след изработването а и след ремонти, както на работили дълго време. При първото е за да се отмият разни флюсове които са силно агресивни към медта и нейните сплави. А така наречения идустриален прах е всъщност една смесица от отложили се масла и катрани и за капак по тях полепнал прах. Но най лошия вариан е когато става на въпрос за машиностроене където има разпрашен метал и ли графит. Тази гадост най трудно се отмива. А що метанол. Щото е евтин и всъщност пробваш с всичко което имаш под ръка докато стане. Алкохолите са за предпочитане защото по малко смърдят. При платките няма проблеми с остатъчна корозия. Всичко след процедурата се обдухва и изсушава важното е под големите чипове да остане чисто.
А защо за свързване на водата в системата предпочитат метанол (при ТП)? Етанола има по „стабилна връзка” с водата – особено до около 4%. Дори температурата му на „замръзване” е по-ниска. Да не би да взаимодейства с фреоните? Или не се „разтваря” в тях (ако трябва да се разтваря)?
Остатъците от флюсове са стотици пъти по вредни ако останат там. Алуминиеви детайли има но те са основно радиатори и тях няколко минутно третиране хич не ги бърка. А останалия метанол се изпарява бързо и после не е нужно да се грее. Всъщност приведох примера най вече че се спекулира с това колко е опасен. Доста често аз давам за пример и друго. Почти всички които се занимават с електроника са се запалили в най ранна детска възраст. И от тогава до сега най редовно си дишат покрай поялниците оловни, калаени изпарения.Че даже още много други химикали съдържащи се във флюсовете. А няма нито един регистриран случай на някой натровен или умрял от това. Пък нали четете колко било опасно оловото. Че едва ли не като си слагате клемите на акумулатора трябва да ползвате химически защитно облекло.