• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kabel96 - специалист
Защото помпата ще работи само от април до септември и то в режим отопление.
Благодаря Боян.Предлагам гостуване при мен на почивка на всички които творят като почерпката е изцяло за моя сметка.
Boyan - специалист
Е това е мъжка приказка :)
Ясно . В този случай дори да се наложи обезскрежаване , при плюсова температура то може да става само със спиране на компресора и оставяне да работи външният вентилатор .
И все пак не махайте четирипътният вентил . Може да се наложи някоя вечер да обезскрежава в студено време .

Ако желаете мога да ви подаря контролер за обезскрежаване .
Boyan - специалист
Относно закупуването на компонентите дано да не се счете за реклама ...
Сайта на Апогей , който цитирахте във връзка с топлообменниците е добър вариант .
Boyan - специалист
Вече на базата на конкретното задание имате и доста по-проста схема .
Прикачен файл:
Термопомпа-въздух-вода-1.jpg
Термопомпа-въздух-вода-1.jpg (65.89 KиБ) Видяна 1767 пъти
Относно оразмеряването :
1 Първият цитиран от вас топлообменник .( За LG-то е голям и се взема такъв , заради бъдещите ви планове за Хитачито )
2 ТРВ. Данфос TEX2 с дюза номер 4 . ( в случая е по-добре за плюсови температури от оригиналната дроселираща система , която предполагам е капилярна )
3 Ресивер 2 литра .
4 Филтър дехидратор на тръби Ф 10 , 160 грамов.
5 Електровентил на тръба ф10 , с минимално отваряне на ф6 ( За обезскрежаване на "топли пари" , за всеки случай ).
6 Предпазният вентил може да се замени с пресостат на 28 бара .
7 Пресостат за ниско налягане на 1 бар .

Една снимка на LG-то отвътре ще е от полза , когато имате възможност .
За да видим вашият компресор с какъв отделител на течност е и от там дали има нужда от допълнителен , пък и за обща ориентация .
kabel96 - специалист
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
В LG -то нищо изненадващо. 4 пътен, трв и е нагъчкано затова няма да пипам там.Това ми е оборудването и ако някой му трябва мога да услужа.Знам че ми трябват и няколко помощни кранчета и ще ги поръчам с обменника.Горелката ми е готова,вакум помпата шлайфах челата и смених клапаните и лопатките на двете степени с чисто нови а групата я купих от споменат сайт.С електрониката си мисля че съм на повече от "ти" и мога да сложа каквито и където искате датчици и да ги пусна онлайн достъпни за всички.Не се търси ниска цена или супер коп,проекта е с учебна цел и тренировка за по голяма помпа и най вече забавление и удоволствие.Вода имам два сондажа с по над 20 кубика в час а и си имам и река през мястото ми.Поздрави на всички.
Boyan - специалист
kabel96 написа:
В LG -то нищо изненадващо. 4 пътен, трв и е нагъчкано затова няма да пипам там.
С бутален Бристол :) От много време не бях виждал такъв . Хубав компресор .Няма добър КОП , но е надежден .

Само че , ето на - проблем :) Разбирам ви защо не ви се опроводява на ново вътре в тялото .

Ако машината ще работи само и единствено на топло и няма да обезскрежава с реверсиране , има лесна схема .
Аз ще я кръстя "некоректна" за да не се обърка някой да я ползва на реверсивна термопомпа , каквито ще са повечето случаи .
Прикачен файл:
Некоректна схема.jpg
Некоректна схема.jpg (47.02 KиБ) Видяна 1642 пъти
шоп - майстор
Боян, моля те сподели няколко изречения относно изолацията. За тръбите ясно. Тръбна изолация.

Обаче как лесно, качествено, красиво и на прилични пари да се изолират да кажем топлообменници, компресор, елементи.... Може дори и корпуса на ТП отвътре, макар, че там и каменна вата с ал. фолио или звукоизолация според изискванята.

Мисля си за черната листова топлоизолация от микропореста гума ( К-флекс май беше), но с какво лепило да се лепи. Май има ио самозалепваща се... :?
Boyan - специалист
Това лепило я лепи добре . https://www.ebag.bg/lepilo-moment-kraft ... 50-ml/9957
Линка е случаен . Не съм търсил къде е изгодно . Просто чукнах в гугъл " момент на Хенкел ".
Самозалепващите или са скъпи , или с некачествено лепило и се отлепват след време .
Има го и на баки по 0,5 , 1 литър...
При твоите огромни топлообменници ще се иска добра изолация .
Тази термална маса ще се темперира сума ти време и изолацията ще помогне много .
За топлообменниците наистина ще е по-добре каменна вата , кеширана с алуминий .
Virtex - майстор
Един бърз въпрос:

Има резервоар 60-80л, използван за охлаждане на машина. Може ли да се използва за източник на малка термопомпа, чиято цел е да затопля бойлер ? Машината работи периодично и след евентуално охлаждане ще затопля водата отново.

Не става дума за отопление, а вместо температурата от охлаждането да отива в природата, да се използва за бойлер. Моето виждане е, че термопомпата може да смъкне температурата до 5-10 градуса в този резервоар, което е идеално за охлаждането и "взетата" температура да се използва за помощно загряване на бойлер.

Малко съм далеч от знанията по темата, затова може да звучи налудничева идея, но реших да попитам :)
Boyan - специалист
Както колегите с опит вече правилно се досещат , тази схема няма шанс да работи при реверс .
А въздушна термопомпа , сглобена от външно тяло на климатик ще се наложи да реверсира , за да обезскрежава .
(Това все пак е най-разпространеният начин за обезскрежаване)
В този случай най-коректно е да премахнем оригиналното дроселиране на тялото и да дроселираме вън по тази схема :
Прикачен файл:
Коректна схема.jpg
Коректна схема.jpg (81.43 KиБ) Видяна 1620 пъти
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: