Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
ср окт 30, 2019 2:39 pmGIKoleff написа:
Да, за съжаление знам, че е бясно китайче :) , но поради бюджетни съображения е този, по-натам може да го подменя.
Иначе контролерът е БГ на Intiel ,мислех си да е с IC121CX , но реших да експериментирам , то по-принцип целия проект е експеримент,
Това е хубавото на ТП, че могат лесно да се надграждат и подменят елементи. Разбира се като имаме инструменти и машини.

Разкажи за този Интел, кой модел е, какви функции има. Най-много ме интересуват защитите. Например защита от ниска температура на сондажната вода, време за последващ рестарт на комресора...ей такива неща.
Контролерът го взех, за да го разгледам, принципно има възможности, но е ограничен до някъде спрямо някой по-свободно програмируем.:
http://intiel.com/online-shop/controlle ... pumps-cmhp - има доста подробно описание и принципно може да се направят различно контролирания по различните температурите, въпрос на логика.
шоп - майстор
Много благодаря!
Не е евтин но на пръв прочит има всички неща, които трябва за една ТП вода-вода.

Аз ползвах един контролери спец. разработен от колега за ТП вода-вода с цена 180 лв, но човека вече не ги произвежда за съжаление. Иначе имат супер много елстри от типа датчик за външна температура и да кажем при падането на всеки 5 градуса качва Т на водата с 1-2-3 или колкото градуса му зададем.
1115 - специалист
Фен съм на инверторните термопомпи, но ми се струва, че не са по-икономични от он/оф машина с буфер.

Друго - ако изключим цената на сондажа, изглежда, че термопомпа с директно изпарение в медни тръби закопани във вертикален сондаж следва да е с доста добър СОР съизмерим с вода/вода. Ако пък топлообменика е спирала в буферен съд също ми се струва да е с по-добро кпд или равна на пластинчат топлообменик и помпата към него или греша?
шоп - майстор
С тази спирала в буферен съд ще имаш нищожен топлообмен и мащината ще изключва по високо налягане.
По-добре кожухотръбен на противоток, а най-добре пластинчат.
1115 - специалист
E добре де, ако се навие няколко десетки метра медна тръба в един бойлер няма ли де е по-ефективно от пластинчат топлообменик и прилежащата помпа?
шоп - майстор
Ами не, и 100м тръба да навиеш в буфера пак няма да има добър топлообмен, защото водата не е с добра топлопроводност, ако не се движи принудително.

А именно точно това ще се получи при твоята идея. Ест. циркулация е мноого слаба и няма да има ефективно топлоотнемане.
1115 - специалист
Предполагам си прав, а и като се замисля една помпа 30...40W за 2 часа няма да натовари сметката много.
А преди време Ванко68 правеше серпентини в бойлерите- май имаше ефект.
шоп - майстор
Фреонова серпентина в бойлера е идеална за БГВ
Особено ако е преди четрипътния ще имаш топла вода и лятото докато се охлаждаш.
Но все пак основната кондензация и топлообмен са си в пластинчатия кондензатор.

Не случайно всичко фабрични машини са с пластини.

Една фирма чието име започва с Гео прави ТП с кожухотръби, затова и никой не е доволен

Между другото ми изпадна един такъв..... 43 килограма меден кютук дълъг 1 метър
Билян - специалист
Редно е да кажем че фирмата започваща с Гео е геоток защото има други започващи така от които една е от най- добрите. И ако бяха виновни само топлообмениците им щяха да са златни правят само измислици и по тяхната машина може да се напише учебник как не трябва да се правят термопомпи. Личен опит описано е по напред в темата

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: