• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
masterval - майстор
Оспамих се :headbash: :headbash: :headbash:
Ма нали казах, отдавна беше. Петре, ти съвсем ме замаяæ.
Стефане, радвам се, че пак си тук. 3 дена те мисля, да не си в карцера на Лиляна Димитрова или както там й викате сега на Лилето, снощи те мернах, а днес вече раздаваш... Реши таз задачка, моля те...
Petyr - специалист
Да, оспамихме темата, за да компенсирам слагам една картинка с решението на тази училищна задачка.

Прикачен файл

8-ygyl.JPG
8-ygyl.JPG (15.48 KиБ) Видяна 6157 пъти
Стефан - майстор
Аз не съм по-умен от едно хлапе :lol:
crez - майстор
Благодаря на всички включили се в темата на Petyr най много за чертежа. Ясно, ъгъла под който ще трябва да отрязвам страните ще е равен на 67.5 градуса. Трудна задача, но ще се опитам да се справя. Рязането трябва да стане на станок за флекс с въртяща се маса. Идеята е това да е плот на всесезонна маса на открито с плот от 10мм стъкло или готов стъклопакет с някой светлинни ефекти в него, с един централен крак от тръба с голям диаметър, но за сега е само идея. Приемам всякакви предложения и нови идеи в тази връзка.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мисля, че изобщо няма да се отрази на функционалността, ако вместо осмоъгълник използваш шестоъгълник, който се постига по-лесно, а най-добре - кръг - има фирми, които огъват профил по произволен радиус.
crez - майстор
Идеята е всички стооящи на масата да имат пряк визуален контакт, кръглата е най добре но много трудно изпълнима в непромишлени условия. Осем стола на осемте страни,щест е по малко и ще се налага някой да сяда на на неудобно място. По тези причини съм се спрял на осмоъгълника, то може и дванасетоъгълник но със страна 0.7м, диаметъра става много голям.
Харалампи - специалист
Здравей колега, на времето ми се налагаше да разчертавам и пробивам много товори на фланци. Пердполагам че няма да е особено трудно да се адаптира техниката която използвахме за твоя случай. Няма да се получи обаче, ако не разполагаш с нещо като шлосерски пергел.

1. Чукни един център в средата на листа ламарина.
2. Очертай окръжност с диаметър на описаната около осмоъгалника таква.
3. Чукни един съвсем лек център някъде по окръжността.
4. Първо трябва да разделиш окръжността на 4. С чертилката прекарай една права през двата центъра, за да получиш диаметъра.
Чукни леко центърче където се пресича с окръжността. Умножаваш диаметъра по 0.70711. Това е дължината на хордата или страната на вписаният квадрат. Забравих точно формулата, но се обадих на един колега който разполага с таблицата та той ми продиктува коефицентите. Ще си припомня формулата и ще я добавя. С рулетката или със шублера ако размера е достатъчно малък нагласи пергела и започни от малкото центърче което чукна в т.3. Като използваш двата центъра по диаметъра и нагласения пергел трябва да разделиш окръжността на 4. Почти сигурно е че ще имаш известна неточност (ще се разминават белезите), но това не бива да те притеснява. Като направиш по две дъгични от всяка страна те ще се пресекат някъде във или извън окръжността. Вземи линията и провери дали са на една линия с центъра на окръжността. Ако е така значи вс. е ОК. Прекарай линия през пресечените точки на дъгите и центъра и където се пресичат с окръжността там ще бъдат ръбовете. Промени размера на пергела така че да съвпада с една от точките и направи проверка като обиколиш всички точки.
5. За да разделиш на 8 трябва да умножиш диаметъра по 0.38268 след което разделяш, като използваш разделения на четери кръг.

Прави проверка през центъра на окръжността.

Надявам се да съм бил полезен. Като се сетя за формулата ще я пратя, и ще можете да си делите на коклото си искате. Голямо улеснение в случая е, че не става въпрос за фланец а за кръг и може да се използва центъра му за проверка. Ако ви трябва метод за разчертаване на фланец ще пиша отделно, защото малко се различава. Принципа обаче е същия - понеже е трудно да се отвори пергела точно, глрешката трябва да се преразпредели.

Формулата е:

S=d*cos(180/n)

където n е броя на отворите (в случая ръбовете).

Малко се заблудих в началото, защото Ексела работи с радиани, обаче като се сетих всичко си дойде на мястото.
Може да направиш шаблона на AutoCAD в мащаб 1:1 и да си го плотираш някъде. така ще имаш точен шаблон
:)
  • 1
  • 2

Тема "Помогнете да направя....." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: