• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
elfljo - помощник
Живея във Виена, но тъй като в България ме *тресат* строителни проблеми, тук постоянно се оглеждам кое как си правят хората, а австрийците никак не са прости, когато става въпрос за жилищен комфорт. Новите жилища са изцяло с ПВЦ дограма. Не съм виждала още нито едно с алуминиева. Тъй като във Виена има много стари сгради които са неизолирани с гредоред, по 4 м високи тавани итн., масово се изолират и им се сменя дограмата отново с ПВЦ.
В България апартаментът ми е с немска ПВЦ дограма Димекс с изолационно стъкло. Правена е в Пиргоспласт, в Българово (едно село до Бургас). Там си имат фабрика и стъклопакетът се прави на машина. Като цяло съм подозрителна към разни фирмички, където двама трима юнака сглобяват прозорци и от време на време забравят по някои парцал вътре. Да не говорим колко са почистени стъклата. Уж да ми излезе по-евтино поръчах две врати за банята и тоалетната от една такава фирма и си оставиха ръцете, докато към първите - Пиргос пласт нямам никакви забележки нито по отношение на качеството, нито по поставянето. Така, че моя съвет би бил ПВЦ и колкото може по марков и от по-сериозна фирма, а по въпроса с конденза, ако все пак го има, решението е проветрение.
masteradmin - майстор
Да аз също мисля че сериозните фирми са си сериозни фирми и че цената е от значение. Както и че неможе различните пластмасови дограми да се сложат под един знаменател. Мойта дограма на 3-стаиния апартамент струваше 10 000 лева. Италианска пласмасова с немски обков и италиански стъклопакети. Ако искайте вярвайте абсолютно никога не съм имал конденз - дограмата вече е на 8 години но изглежа като нова и то тази дето е на южните прозорци и по цял ден я пече слънцето. Не че съм някой баровец просто някой път си заслужава да се купуват качествени неща.
Гост
velsi написа:
Разсъжденията са правилни, обаче това за алуминия при битово помещение важи само за алуминиев профил с прекъснат термо-мост. Който е и в момента по-скъп от пвц профилите. Така, че ако вие сте си поставили дограма от така наречения "студен профил" избора не само че не е правилен ами и проблемите тепърва предстоят. Отдавна наблюдавам конденза като явление и съм стигнал до извода, че не е никак просто явление. Силно се влияе от температурата и разни други условия. Климатика действително изсушава въздуха, поне така изглежда на пръв поглед. Количеството вода разтворена във въздуха е долу горе постоянна величина в едно затворено помещение. Затопляйки въздуха по конвекция се затоплят и всички повърхности в помещението. Намалява относителната влажност на въздуха, но абсолютната предполагам остава непроменена, поне докато не се внесе външен въздух в помещението: съответно по-сух или по-влажен. След прекратяване на отоплението или спадане на температурата започва изстиване и на повърхностите в помещението. Най-бързо изстиващите са стъклата и рамките на прозорците като пряко изложени на външния студ. Разстворената във въздуха влага при допира с тези повърхности достига прага на втечяване (кондензация) и се образува вода. Алуминия дори и със прекъснат термо мост се явява студен материал, както всички метали, съответно прага му на кондензация е по-висок от този на пвц профилите.
Малко май се впуснах в подробности, дано поне да съм бил полезен.
Моите уважения към теб ,че знаеш кво е термомост, прекъснат термомост , и механизмите на конденза ,мани ми говориш обективно за дограмите :D емил
Bobby - специалист
Емил виждам ,че нещо си недоволен ,но не се разбира от какво? :P
Стефан - майстор
Емо! Точно така! Покажи им новия вид врачанско недоволство и да се чудят и гадаят!
Така е, щото не са ходили повече време на училище.
Загадъчност му е майката, тайнственост. :evil: И колкото може, по-неразбран текст.Иначе не е интересно.
emil_v r - майстор
имам ,в предвид ,че велси въпреки ,че работи в такава фирма не само хвали ,ами доста обективно си обяснява . познавам работници от такива фирми ,ако го питаш какво е мост, прекъснат т.мост -изобщо не знае и не го интересува.На нас са ни ясни ,но на потребителя .., тои не е могъл да проследи развитието на алум. дограма и как тия години я разделиха и сложиха пластмасовите вложки. Хубаво някои да ги разясни. Иначе вярно смотано се изразявам ,но работя с мистрия ,чук и каменоделска машина .Ако говорех добре щях да работя журналист , мечтая за депутат . Детската ми мечта пък е да имам служебна кола. :D Накрая един осмомартенски: Жена с пари- била кат луд с картечница! :shock:
Bobby - специалист
Е, така звучиш различно пък и си се логнал. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Въпросче?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: