Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ssi - специалист
Колко дълга??? Никъде не пише. Виждал съм достатъчно дълги пружини!!! И какъв е смисъла да се заяждаш. Ако намеря в маказина пружина с искания диаметър, какъв е проблема да взема 2,3 или 4 пружини. Човека питаше как става с пружина, а не "колко пари ще ми излезе с пружина" или "мога ли да си намеря толкова дълга пружина".
aldebaran - напреднал
ssi написа:
Колко дълга??? Никъде не пише. Виждал съм достатъчно дълги пружини!!! И какъв е смисъла да се заяждаш. Ако намеря в маказина пружина с искания диаметър, какъв е проблема да взема 2,3 или 4 пружини. Човека питаше как става с пружина, а не "колко пари ще ми излезе с пружина" или "мога ли да си намеря толкова дълга пружина".
Би ли споделил, моля, кое ти се е сторило заяждане, по-точно?
П.п. Автора е споменал - серпентина, която се използва при `варене на ракия`. Това не означава дължина 50 см. :!: Никъде не се говори за това колко ще струва, да, но ако вкара вътре няколко, то трябва да му обясниш и как да ги извади след това...Предполагам, че ще трябва да ги върже всичките една по една. Съпротивлението няма да е много малко...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
http://images.google.bg
Кривината на огъване трябва да стане плавна и да не се допусне появата на чупки. Това се предотвратява чрез предварително напъхване в тръбата на спирална пружина. Диаметърът на пружината трябва да съответства на вътрешния диаметър на медната тръба, за да влиза съвсем плътно в нея. За тази цел пружината предварително се намазва с графитен прах, със сапун или гъст перилен препарат. Тя оказва стабилна опора на стените на тръбата и способства за равномерното и огъване.
Със същия успех може да се използва и пружина, която се нахлузва върху тръбата.
Дължината на произвежданите за тази цел пружини е около 60 cm и при по-дълги тръби може да се наложи избутване на напъханата в тръбата пружина с парче дебел тел или подходяща пръчка. Когато се налага направата на няколко последователни колена, се започва от средното, сред това пружината се придърпва и се преминава на следващото коляно.
Огъването на медните тръби става значително по-лесно и точно, когато на мястото на огъване металът предварително се „отгрее“ чрез нагряване „до червено“ и бързо охлаждане с вода. Нагряването става с поялната лампа, като за по-голяма ефективност и пожаробезопасност предварително от тухли се прави показаното на снимката огнище. Така, от една страна, няма опасност пламъкът да повреди околните предмети и да предизвика пожар. От друга – топлината се запазва по-добре в пространството между тухлите и тръбата се нагрява по-бързо и равномерно.
Ако нямате никакъв опит, си заслужава да изпробвате описаната тук техника за огъване върху някое непотребно парче тръба. И нещо задължително – работи се със здрави и дебели ръкавици и защитни очила.
ssi - специалист
При положение , че човека пита само за метода, не мисля, че трябва да се хващаш за това ,че щяла да бъде дълга тръбата. Затова и помислих, че се заяждаш!
ohdan - специалист
Много съжалявам че се зароди този спор, не очаквах да се стигне до това :prayer: Иначе благодаря на всички за отговорите . Относно диаметърът на тръбата - става въпрос за сантиметри а за стената в милиметри. Смятам че добих представа за това как да процедирам и мисля че ще се справя. Благодаря отново.
Fitibaldi - специалист
в бриколаж има клещи за огъване на тръби - тръбоогъвачи по 8 лв. върчат чудесна работа. тръбата не се деформира.
БАШ МАЙСТОР - специалист
с пружина става стига да намериш толкова дълга и с точен вътрешен или външен диаметър, с пясък също става стига да е ситния ,но се грее с горелка или оксижен,има и още един вариянт на който му идва сезона ,запушваш единия край ,пълниш с вода и навън ,замръзва през ноща и рано сутринта навиваш,последния съм го правил за моя казан,тръбата беше 4 метра, яко скърца като я навиваш :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ah tova s leda e genialno prosto!
velsi - Почетен майстор
Ти вземи си оправи кирилицата, че почвам да трия!
emil_v r - майстор
Щях да напиша абс. същото изречение Н_А :evil: но ме пререди.

Да но кат се огъне как се вади леда след това?

М/у другото ако е по- безотговорен човек , може такава медна тръба да се огъне , без никакви приспособления .
Това е голем радиус на огъване , тръбата е мн. пластична ,
и съм я огъвал в.у подход. цилиндър за дорник .
Съвсем леко става елипсовидно сечението .
Даже днес пихме ракия от тази тръба за която говорех.

Прикачен файл

DSC06249.JPG
DSC06249.JPG (82.02 KиБ) Видяна 9288 пъти

Тема "ОГЪВАНЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: