Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
cacho написа:
А скъпото е колекторите с дебитомери.
Струват колкото един радиатор, но и обикновените колектори за радиаторна система не са толкова евтини. А бе цялостно системата не е скъпа, оскъпява се ако се усложни, например в комбинация с радиатори, конвектори и т.н.
илко илиев - специалист
ами ако можеш прави на отделни кръгове и подово и радиатори и ще ползваш това което ти е изгодно......
а може и да са заедно и да сложиш кранчета на подовото и на радиаторите и да ползваш и едното и другото според зависи
Чаро - Акълия
Пуснах моето подово вчера.
За сега съм изумен, и супер доволен!!!
Трябва да взема дигитален термометър за да меря, но пода е уютно топъл, а вкъщи е 22 градуса.
Ще кача снимки скоро.
Аз така го направих, един колектор за подовото и един "авариен" колектор за конвектори или радиатори.
8180 - майстор
cacho написа:
Трябва да взема дигитален термометър за да меря,
Опитай с обикновен, завит отгоре с нещо за изолация.
2v6 - майстор
popovvv написа:
...Недостатъци-...прахта която несъмнено присъства в стаите се вдига от топлият възд и се вдишва непрекъснато...
Всичко останало вярно си го написал, но за прахта си в голяма грешка. Подовото отопление е вид лъчисто отопление. При лъчистите отопления няма движение на въздуха, защото просто отсъстват физическа причини затова.
doktor4e_to - напреднал
Появи се едно голямо ОБАЧЕ. Май се оказва, че "майстора" иска да слага подово, понеже ще вземе доста повечко парички за монтажа. А много хора /приятели/ ме посъветваха да си сложа радиаторите и най-вече за да си запазя стария паркет. А пък той за справка да допълня, че нито се е подул, нито деформирал и т.н. > трябва му едно циклене и лакиране. Незнам, но май с варианта да оставя стария паркет, радиатори вместо подово и т.н. > ще спестя доста средства и нерви. Жена ми твърдо отказва да слагаме теракот /който и аз ненавиждам/, а за ламиниран паркет > той от своя страна ще изолира топлината от подовото, а и в същото време съм свидетел как прословутия ламиниран паркет се подува от влага и ако пък изтървеш нещо върху му > остава отпечатък. Ще ви държа в течение, как се развиват нещата при нас. И все пак много ви благодаря на всички за съветите и мненията.
Master_Kenobi - V.I.P.
Е, казах ти го още оня ден, ама се появиха любители на приключения и... Едва не те подхлъзнаха. :-D
Master_Kenobi написа:
doktor4e_to, абе тоя майстор от къде си го намерил?! Да не е дистрибутор на някоя фирма за подово отопление?! :?
....
....
Направи си класиката с радиатори и паркет/дюшаме на пода...
Но крайният избор си е твой, де! :)
Няма да съжаляваш, ако не е подово.
2v6 - майстор
Master_Kenobi написа:
...
Направи си класиката с радиатори и паркет/дюшаме на пода...
Но крайният избор си е твой, де! :)
Няма да съжаляваш, ако не е подово.
Няма да съжалява, че не е сложил подово, докато не види някъде как грее! :-D Тогава завистта ще се превърне в съжаление. :cry:

Който може да си "направи класиката с радиатори" може да си направи и подово. И какви са тези майстори? Или форума вече не е "Направи сам"?!?

Подово под ламиниран паркет не е никакъв проблем. Ламинирания паркет пък е най-евтиното подово покритие и може да си го сменяш през 5-6 години...
doktor4e_to - напреднал
колкото и да е странно, след дълги смятания и пресмятания....а и с ваша помощ > решението ми остана на хиперинвертор /качествен климатик/ и слънчева система за топлата вода. Отказах се от парно > голяма инвестиция, без изгледи за нисък разход за гориво /каквото и да е то/. Благодаря ви, приятели.....но тепърва ще изникват нови предизвикателства пред мен и ще се радвам да ги споделя с вас и вие да ми помогнете.

останете си със здраве
Чаро - Акълия
Обмисли варианта да заложиш тръби за парно (радиатори/конвектори..). Сега си в ремонт, а топлоизточниците с всеки изминал ден се развиват все повече. Както всичко останало де. Нищо не пречи да пуснеш по две тръби до всяка стая. Мисля че няма да те изкарат от финансово равновесие, 150-200лв.
Утре не се знае кво ще ти скимне.
:)

Тема "голямото чудене за начина на отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: