• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
hhristov написа:
И мойта идея е такава зимата ми се топлят от парното, а лятото от колекторите. Програматор мисля да не слагам, ще сложа един електронен таймер да включва помпата в 9:00 и да я спира в 9:00 примерно.

Два бойлера са защото са на 2 различни етажа. Целта ми е с по малка колекторна площ да избегна прегряването на водата (все пак лятото не трябва повече от 60 градуса).
Незнам дали мога да използвам тръби за парно(тези с алуминиевата вложка).
1. Липсва предпазен вентил.
2. Вход-изход на панелите е по-добре по диагонал.
3. Ефективността на система с часовник в стравнение с контролер е поне 2 пъти по-ниска! Защо се стискаш за 50 лв? Вместо контролер може да се използва термостат за бойлер (около 10 лв) - много по-добре ще е от часовник.
4. По-добре е ръчен обезвъздушител на изход от панелите.
dimoni69 - напреднал
hhristov написа:
И мойта идея е такава зимата ми се топлят от парното, а лятото от колекторите. Програматор мисля да не слагам, ще сложа един електронен таймер да включва помпата в 9:00 и да я спира в 9:00 примерно.

Два бойлера са защото са на 2 различни етажа. Целта ми е с по малка колекторна площ да избегна прегряването на водата (все пак лятото не трябва повече от 60 градуса).
Незнам дали мога да използвам тръби за парно(тези с алуминиевата вложка).
Колега , влез в час - а управление на помпата се използва не таймер , а диференциален термостат . А за да затоплиш двата бойлера на различни етажи равномерно трябва да вкараш доста електроника за управлиние.
romanpm - майстор
:) Ако монтираш един боилер горе - термофонна система ще избегнеш най-малко цялата автоматика плюс "топленето на гълъбите" което тя извършва като проверява има ли слънце , нямаш проблем след като ще я ползваш само в топлото :wink:
[quote="Takezo Sensey"]Да споделя :

Аз се "закачих" заради ниската цена , а именно :

110 литра бойлер (неръждаем)+колектор 15 тръби + стойка = 850 лв.
130 литра бойлер (неръждаем)+колектор 20 тръби + стойка = 920 лв.

6 години пълна гаранция :? ...

каде са тия цени
  • 1
  • 2

Тема "Питане за слънчева инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: