• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
borkata3000 написа:
... смятате ли че в конкретния случай 8 см. стиропор като външна изолация само на първия етаж е достатъчен, за да намали сметката ми за ток през зимата?
Въпросът е странно зададен (и 2см ще се отразят)
Аз предпочитам вътрешна изолация с вата, ноо хора разни
Направи и вътрешна изолация на таваните и изолирай подовете си отдолу
nikolov333 - майстор
Не мисля, че 3см вътрешна изолация ще има голям ефект..да не говорим, че ще хлътва като се подпреш на нея. За вътрешна изолация колежката n_a е направила добре у тях, но не ти я предлага защото е 6-7см минимум, а ти искаш да пестиш место, пък с това няма как да стане.. освен с нещо такова де http://www.liliahiv.com/viewpr.php?w=21
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Изолацията ми е вътрешна, с вата на плочи и гипсокарон и не е повече от 4см
Не знам на теб защо ти хлътва изолацията като се подпреш и с 2см и 10, се е стиропор.. Спестил си от измазване и армировка?
шоп - майстор
borkata3000, сравнението при разходите за отопление между апартамент и къща са неуместни. При първият може да имаш само една външна стена, а другите са ти отопление от съседите. Топлозагубите са минимални. При къща имаш студ и вятър от всички страни.

Сложи 8-10 см външна ТИ, изолирай максимално ( колкото ти позволява височината в помещенията) тавана, пода също.

Ефект ще има разбира се. Дано да си доволен от него.
Успехи!
andy_forresite - майстор
Колеги, имам една гола стена от плътни тухли. Може ли да лепя плочите стиропор 8 см направо върху тухлите или как да го направя правилно?
Не знам дали е съвпадение, но от години тази стена има едни влажни петна в средата на стената от вътрешната страна и на около 70-80 см от пода. Другите стени са пак плътни тухли същата дебелина на зида, само че с вароциментова мазилка. Когато не отоплявам и нещо се вари на котлон, тези петна изпъкват все едно току-що си плиснал чаша вода (без да има стичане на капки реално). Изобщо как да постъпя с тази стена да огранича тази влага?
Стената не се мокри от дъждовете. Всъщност може да се намокри при силен дъжд с вятър, само че в горния й край. До нея е навес с двускатен покрив, който не пропуска дъждовна вода. Циментът до тази стена е сух. Тези петна изчезват лятото, като остава да личат все едно не е боядисано като хората.
nikolov333 - майстор
Амиии според мене, тези влажни петна вероятно са от "сълзене" на някакви водопроводни тръби. Може да са за чиста, мръсна или дъждовна вода. Знаеш ли дали по тази стената минават такива тръби? Другия вариант е да имаш някакъв термомост който да кондензира, някви железни елементи набити в стената отвън откъм навеса примерно които зимата да са много охладени и да кондензират влага от топлината, която се акумулира в зида или от тръбите за топла вода..:idea:
andy_forresite - майстор
Здравей! Не, няма нито едно железце в тази стена. Единственият метал в стената са кабелите за ел. контактите :) . Водопроводите са от изток, там няма проблеми. Никъде няма, само на тази стена от 8,5 кв.метра само. Пропуснал съм да отбележа, че стената е западна, съвсем малка част от нея се огрява от слънцето чак при залез и най-важното - става дума за кухня с трапезария.

Още не съм купил материала. Предложиха ми ЕПС 8 см на хубава цена, фасаден пишеше на пликовете. Само че попитах за неопор и нямаха. А така исках от този на квадратчетата релефния който е със сив цвят. Пак 8 см. Защо 8 ли? Защото навесът е начало на селскостопански постройки и има две тухлени колони по 40 санта. Нямам разстояние от колоните до стеничката и ако сложа 10 см плюс лепилото и мрежата ще надигне и просто няма как да се бръкне при шпакловането. А с 8 см все някак ще се мъчим. Имам приятел строител, много добър. Правил е външни изолации не един път.
Мисля че е по-добре плочите да хванат чрез лепилото направо за тухлите, вместо да праснем вароциментова мазилка, да я чакам 2 месеца да съхне и после лепилото да хване за нея. А тя може да се спука и лепилото ще държи като болен ябълка. Още не знам как ще стане права стена. На вид е права, ама права стена зидария ... идеално права без материала да излиза никъде над тухлата ... не съм виждал още. Може и да не съм бил достатъчно наблюдателен де. Но моята стена само изглежда права. Като сложа плочата метър на пе`десе и ще разбера къде колко е криво. То става въпрос само за 16 квадрата ЕПС, а височината е 4 м, но ще стъпваме по покрива на "навеса" скеле и стълби няма да ни трябват изобщо.
Какво мога да очаквам от тези влажни петна обаче, дали ще изчезнат с времето или не :?
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация на стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: