много ми е интересно за тези кнвектори че стават за охлаждане а защо трябва да ми се подава студена вода от кладенец??? Неможе ли водата да се охлажда и да циркулира през системата??? вместо да се загрява да се охлажда- и готово това е мое мнение ??
прави се една кутия и в нея да има "изпарител"от хладилник и водата си циркулира и се охлажда ?на принципа на които работят апаратите за бира
по този начин моне да се контролира и температурата на водата 
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxuel82
- специалист
260 мнения в "вентилаторен конвектор"
Чаро
- Акълия
maxuel82 написа:много ми е интересно за тези кнвектори че стават за охлаждане а защо трябва да ми се подава студена вода от кладенец??? Неможе ли водата да се охлажда и да циркулира през системата??? вместо да се загрява да се охлажда- и готово това е мое мнение ??И аз съм мислил по това преди години. Набутах сеправи се една кутия и в нея да има "изпарител"от хладилник и водата си циркулира и се охлажда ?на принципа на които работят апаратите за бира
по този начин моне да се контролира и температурата на водата

и павих сметка да го модифицирам с компресорче от мраз... много бързо се отказах поради горния факт!
Прочети по форума за чилър или ТП въздух-вода...
filmatoplo
- майстор
Според мен не може да стане ,конденза няма нищо общо с течноста циркулираща в тръбите на системата .В системата циркулира вода или смес с пропилен гликол и е под известно постоянно налягане ,конденза се получава от втечняване на влагата във въздуха преминал през студената пита на конвектора .Конденза си изтича във ваничката без налягане и се отвежда към канализация или олук както при климатиците.
2v6
- майстор
kpacи написа:ЗдравейтеНе, не става.
Един въпрос не ми дава мира и искам да питам. В режим охлаждане конвектора пуска конденз във ваничката. Дали ще мога този конденз да го закача да влиза в системата като съм показал на схемата?
Ако няма къде да се оттича по естествен път може да ползваш дренажна помпичка за конденз и с тънка тръбичка да го закараш където искаш.
kpacи
- специалист
Чакайте малко сега. Защо да не може. Приемаме, че системата е пълна с вода. Какво ще стане ако дренажната вода я вкарам при водата на системата? Налягането преди и след циркулационната помпа е различно. Преди помпата е ниско след помпата е високо. При така начертаната схема аз искам да вкарам дренажната вода там където налягането е по-ниско. При подходящ малък отвор на включването не би трябвало да има проблем.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Според мене е най-добре да пробваш за да се убедиш, защото иначе някой трябва да изпише една страница с причини, за да можеш да го разбереш. Ето на първо време:
- Системата си има статично налягане около 1,5бара - това е "ниското" налягане за което говориш. Та - как ше стане вкарването на конденза?
- Водата в системата е мека, а ти постоянно искаш да допълваш с прясна и твърда
- Да речем, че теоретично сложиш помпа и го вкараш в системата - колко литра конденз на ден ще отделя конвектора и какво ще стане като го вкараш в системата - колко литра може да поема тя допънително. Имаш ли теч отнякъде?
- Системата си има статично налягане около 1,5бара - това е "ниското" налягане за което говориш. Та - как ше стане вкарването на конденза?
- Да речем, че теоретично сложиш помпа и го вкараш в системата - колко литра конденз на ден ще отделя конвектора и какво ще стане като го вкараш в системата - колко литра може да поема тя допънително. Имаш ли теч отнякъде?
filmatoplo
- майстор
Краси конденза нее нужен и той не участва пряко в работата на термопомпата .Той е някакво явление което не може да се избегне , но пък е помислено за неговото отвеждане към канализация да не създава др неодобства -с 2 думи ненужен .Дори хипотетичната ти схема не може да сработи поради ред причини , само дори да допуснем че вкарваме тази вода в системата нали ще се повиши нейния обем до безкрай и пак ще опрем до някакво регулиране и изхвърляне на ненужна течност .Сам си отговори на тия въпроси -или питай друго -дали тази вода може да се ползва за някаква полезна цел.
kpacи
- специалист
LazarGanev написа:Според мене е най-добре да пробваш за да се убедиш, защото иначе някой трябва да изпише една страница с причини, за да можеш да го разбереш. Ето на първо време:Лазаре, сигурно че ще пробвам. Исках преди това да чуя мнение на човек който вероятно се е сблъсквал с този проблем.
Там където ми е удобно да инсталирам конвектора не е удобно да дупча стената за да изкарам навън конденза. Та затова се чудя за някакво друго решение. Пък и много ме е яд като мина покрай някоя сграда и отгоре почне да капе конденз от някой климатик.
Не съм съгласен с теб, че водата в системата е мека, а тази от конденза твърда. Дестилираната вода (конденза) би следвало да е най-меката вода.
Конденза като количество би следвало да е като примерно на климатик - от около 0.5 литра до около 5 литра на ден - зависи от мощността. Ако успея да го вкарам в системата, не би следвало такова количество по никакъв начин да повлияе на нормалната работа на системата. Просто ако има някакво излишно количество то би трябвало до излезе през преливника на разширителния съд.
Тема "вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература