Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Обаче АКОто мирише :lol:
То някъде по тия бумаги пишеше че ако се поставя мълниезащита трябва да се предвидят и разрядници на входа на инсталацията :? Сега не ми се търси къде беше по никое време. :lol:

А за да не отпада заземителя се прави не както дойде в отводнителната яма, а съгласно предписанията и изискванията.
Виждал съм мълниезащитна уредба на която заземителите са си добре но свързващите арматури за гръмотводите на покрива са нарязани от работниците сменяли хидроизолацията и така са карали няколко години.
Заземителя е под земята и ако е изпълнен както трябва лесно не може да прекъсне, още повече че съпротивлението им се контролира периодично и при намаляването му ще се вземат необходимите мерки.

п.п

И този кол енергодоставчика го води повторно заземяване на нулевия проводник. Тъй че и три проводна да е инсталацията заземяващото жило си е пак нула. При моето трифазно табло "кола" е 50см забит през бетонната пътека :shock:
rulom - модератор
Милен написа:
..........

п.п

И този кол енергодоставчика го води повторно заземяване на нулевия проводник. Тъй че и три проводна да е инсталацията заземяващото жило си е пак нула. При моето трифазно табло "кола" е 50см забит през бетонната пътека :shock:
Моя "кол" си е забит в доста влажна почва, просто съм в най-ниската част на града, и няма нищо общо с нулата на енергото.Когато в квартала в следствие на буря изгоряха една камара дъна на компютри и LAN-карти, при мен нямаше никакъв проблем.Даже карах навремето "специалистите" на БТК да си бият тяхно си "колче", щото се угледаха първо в моето заземление :-D

П.П. Това което съм вързал на него са: 2 компютъра, плазма, и 2 конвектора.Това е което има нужда от защита.
stefan_gb - специалист
Заземителя е под земята и ако е изпълнен както трябва лесно не може да прекъсне, още повече че съпротивлението им се контролира периодично и при намаляването му ще се вземат необходимите ....

Де да ставаше така на практика, в фирмата им са моля всяка година да мерят заз. скарите ...... Досега не съм виждал или чувал някои насила да отиде в някоя куща и да мери заземителите .....а за разрядници трябва да има но и това неспазват .....
topurov сложи още 1 кол за по сигорно - успех от мен ....
Последна промяна от stefan_gb на пон апр 20, 2009 11:11 pm, променено общо 1 път.
В. Петров - специалист
rulom написа:
Моя "кол" си е забит в доста влажна почва, просто съм в най-ниската част на града, и няма нищо общо с нулата на енергото.
Надяваме се, че всичко което си заземил към този кол се захранва през ДТЗ.
rulom - модератор
В. Петров написа:
rulom написа:
Моя "кол" си е забит в доста влажна почва, просто съм в най-ниската част на града, и няма нищо общо с нулата на енергото.
Надяваме се, че всичко което си заземил към този кол се захранва през ДТЗ.
За компютър ДТЗ не трябва, явно не правите разлика между защита на уреди и защита на потребители :wink:

П.П. Май много разводняваме темата....ама утре ще почистя...
Милен - майстор
А ти за какво ползваш заземлението, къде е свързано?
rulom - модератор
Може ли да ви попитам:При включване на компютър към телевизор, без да е изключена кабелната, дали ще сработи ДТЗ, и след като(ако) не сработи, дали в гаранцията на компютъра се поема смяна на видеокарта или дъно за 200-300 лв.(средно)?
topurov - специалист
Заземител ще има! Ще е свързан към гръмоотвода и към ел. инсталацията. По-нататъка ще мисля за разрядници и ДТЗ.

Само дето не разбрах - правилно ли е да си сложа заземителите на дъното на ямата? Ако не - какъв е проблема? Как да го направя? Има ли някакви задължителни отстояния от къщата?
Милен - майстор
Кола забий някъде около 1метър от ямата. Ако е вътре във водата ще изгние за нула време. Сегашното поцинковане си е чиста имитация и малко да се намокри и ръждясват.
Втория кол го слагаш по далече от първия, най добре в другия край на основите и ги свързваш двата със заварки и железни шини или арматури. Ако са близо двата кола взаимно си влияят и общото им съпротивление не е много по малко от това на един кол.
За минималните сечения които ти гарантират някаква дълготрайност виж втория линк в началото който ти дадох. Там са написани и минималните разтояния до зградата и как се присъединяват заземителните клеми, има и картинка.

А къде да го вържеш към инсталацията и мълниеприемника викни специалист на място, че така задочно през форума разбрал, недоразбрал може да стане опасно и страшно. Работата си има и тънкости и не е толкова проста.
zz_stefanov - майстор
Бих се презапасил. Сигурен съм че при попадане на мълния в граммотвода ще има поражения заради общото свързване със заземителя. Докато се разреди мънията през заземителя не е съгурно дали няма да се изпразни и през някой електроуред. Това съм го виждал в обезопасена сграда с контролиран ежегодно гръмоотвод. Добре че ценните неща ги бяхме изключили от контактите. Просто мълнията от някъде влезе в мрежата.
Колкото и качествено да е направен гръмоотвода и заземяването му, разряда на мълнията не винаги минава по пътя който сме му посочили. Тогава беше ударено и дърво до сградата по ниско от гръмоотвода. Това, че проектантите ги разделят по скоро е добра практика.
Бих ги разделил с отделни заземители заровени пред срещуположни фасади на къщата.
Това не е продиктувано от някакви изисквания за взривобезопасност.
Иначе ако от един извод на заземителя да се направят две разклонения за гръмоотвод и заземяване може само да се очакват фойерверки.
Последна промяна от zz_stefanov на вт апр 21, 2009 7:08 pm, променено общо 1 път.

Тема "ЗАЗЕМИТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: