laki1968 написа:Абсолютно вярно колеги , напълно съм съгласенСтефан написа:Според мен камъка не се страхува от влага. Всичко се прави, за да изглежда по-красиво. Но това е заблуда. Губи се автентичността на камъка. Трикове на дизайнери и майстори. Аз не бих лакирал камък.да лакираш естествен камък и още по зле-после да го оградиш с неква боя си е пълна идиотщина. много си прав
Според мен камъка не се страхува от влага. Всичко се прави, за да изглежда по-красиво. Но това е заблуда. Губи се автентичността на камъка. Трикове на дизайнери и майстори. Аз не бих лакирал камъкне влагата е проблема, а проникването й зад камъка, което може да навреди по няколко начина. Ето първите за които се сещам:
1.проникване на влага през стените (ако не са с изолация)
2.лед между камъка и стената = отлепване
3.ерозия на камъка - при по-порести видове водата влиза в цепнатините и порите, които не са импрегнирани и с времето (вода-лед-вода) ги разрушава.
Аз също не харесвам видимо лакиран камък, но ако се ползват удачни материали и се постигне добра визия, бих предпочел да имам запечатана стена, отколкото попиваща.
При условие че вече има всякакви хидроизолации, вкл. нано, силиконови, тефлонови и тн, които не променят вида, а по-новите са и водоразтворими и се нанасят с градинска пръскачка, не виждам какво толкова ще стане, ако се нанесе защита.
Иначе с две ръце против боядисване на фуги в нетипични цветове и безвкусно лакиране.