Да не забравиш и противогаза, само с проветряване ако ще разливаш големи количества кореселин няма да стане 
лесен начин да спасиш положението е като начукаш замърсената часта на точки (или надраскаш) - така се правеше замазка върху блажна боя или подобни във времената когато нямаше грундове
Лято 2008 ма го направих върху стена с блажна боя - която сега е шпаклована
Пробвай (като издебнеш съседите да ги няма) с ъгъла на една тесла (не най-хубавата която имаш) да начукаш на точки този слой, за да ти се покаже отдолу здрава циментова основа. можеш и да ги надраскаш с пирони или някакви железа - целта е да имаш решетка от места със здрава основа. След това слагай грунд бетон-контакт (от розовия)
и отгоре наливай замазка или каквото там ти трябва
Ако се разтърсиш из форума имаше и други добри попадения за такова изравняване , което са правили с OSB
така ще избегнеш къртенето и мацането с грунд - слагаш OSB плоскости по целия под и ги хващаш с дюбел пирони в пода (т.е. пробиваш дупка през плоскостта - слагаш дъбела с пирона, удряш с чук и минаваш напред)
не знам как стои въпроса с разширенията в този случай но можеш да оставиш малки фуги между плоскостите (които да запълниш със силикон или .нещо гъвкаво за фуги .може пак с асфалт
лично аз не бих пробвал да разреждам битума с химия, защото така ще импрегнираш пода в дълбочина - смолата не попива много, ако просто са я разливали с горелка, но ако я разредиш с химия, ще влезе надолу и после варианта с теслата отпада , защото като копаеш ще излиза замърсен цимент (импрегниран).
дано съм помогнал малко