• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nikibi - специалист
Щом е решил да се занимава с крьчми е добре да знае някои неща.
1 Уточни дали искаш нещо ефективно и сьответно скьпо или просто ти е нужно да отбиеш номера пред инспекцията.
2 Сьществува вентилация на салони, кухни, санитарни и работни помещения, складове и подготвителни а това са абсолютноо различни системи.
3 Средната стоиност на читавата кухненската аспирация е около 50% от стоиноста на цялото кухненско оборудване, визирам обекти от 3 звезди или повече нагоре.Тоест това винаги е наи скьпото и капризно кухненско оборудване. Включително и изключително пожароопасно.
4 Прави се по проект обикновенно на базата на НАСЬР, сьгласува се с инспекцията, пожарната, трудовата медицина ......................... и тн., включително и комшиите.
5 Доста сложна материя е като цяло. Безмислено е да се копира готов проект, просто всеки обект е различен и параметрите на системата се определят сьобразно спецификата на заведението и технолагичното задание.
6 Мога нещо грубо да ти сметна но ми трябва Архитектурата,ОВ и ПАБ на обекта. Включително работното и технологичното оборудване, менюто, броя на работните и клиентските места в обекта.
7 Последно сьбирах такава миналата година за кухня от 28 м/кв с филтрите, подгревател от 12 Кв. , две турбини и аспирационен излаз през 3 етажа и 1,5 м. над билото на покрива се получи около 7600 лв. Цените са актуални за София, нямам представа как варират в провинцията.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Taka! Вече се усмихвам! Благодаря ви и на двамата.
Питайте каквото ще ме питате, да отговарям (доколкото мога) ииии ....
"Архитектурата,ОВ и ПАБ на обекта" не знам какво е, и нямам. Какви са стъпките за да го получа/науча?
Обектът е сутерен. "Кухня" 360/420, зала 750/750, разделени с коридор (в дъното му тоалетна)..... ще намеря време и ще порисувам, но на ръка ще е скицата.
Меню и персонал - минимални, клиенти 30 човека, мисля е постижимо.
Търся баланса между задължително, желателно, платимо. В смисъл, ако имах парите, нямаше да се циганя.
Първо ми трябва да се ориентирам. Второ ми трябва проект. Изпълнението е друга работа.
Още кафе?

Я какво намерих http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... eo-vo.html.... не че разбрах колко въздух обръща, ноо подадохте думичка и Гугъл даде малко инфо.
Колко струва проектиране?
rulom - модератор
Като посочения горе вентилатор съм си сложил вкъщи, за заведение няма да върши нужната работа.За ориентиране виж ТУК центробежните вентилатори най-долу, те са за обществени заведения.
Разгледай и ценовия каталог в този сайт за да добиеш някаква ориентировъчна представа за цени, както и да видиш наименованието на някои елементи.
Имай предвид че който ти изпълнява проекта може да вземе нужните елементи с отстъпка, да не вземеш да си пазаруваш ти :wink:
Наистина трябва да се избере оптималното, аз лично много се дразня когато съм в заведение да ми е запушено...или да подушвам какво се готви в кухнята. :wink:
nephelin - помощник
трябва ти "сертификат за контрол" издава се от фирми занимаващи се спец. със това-контрол на вентилационна инсталация по параметър дебит.знам,че звучи сложно,но е много просто пращаш скицата,плащаш и те ти пращат сертификата.
ИЗВИНЯВАИ ШЕФЧЕ МА ТРЯБВА ДА ЦИТИРАМ ФИРМА..."екоакустик-а"еоод
маил-ecoacoustic@abw.bg,tel.052/303 076,0887 45 15 70,fax 052/321 788
аз поне използвах тази,това са някакви лаборатории,пращат някои,говорите малко,тои се праи че гледа,ти се праиш че разбираш...еи тъи става хихих,не е сложно,ма инъче звучи като атомна физика...и трябва да знаеш-ТЕ НЕ ПРАВЯТ ВЕНТИЛАЦИИТЕ,А ГИ "ОЦЕНЯВАТ"...или с други думи-СИСТЕМАТА ТЕ Е...Е,и то много,закони-вър'ги разбери!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Ааа не бе. аз със сертификата немам проблем. аз си нямам аспирация :roll:
Днеска имах с други заигравки, ноо ми попадна вентилатор за 300 с двигателя, нов, 2500 кубика, бургаски, стар, ноо неползван. Чета си в сайта на фирмата... добре ми идва, само да се добера до малко повече информация, обороти, шум, консумация...без скорости бил.
Чудя се къде да подгрявам входящия въздух... те такива неща...
Днес са почнали да смъкват старата аспирация, ужаст Ужаст. Ако успея да сборя техниката ще пусна снимка.
vanko68 - специалист
трябва да имаш впредвид,че тези 2500 м3/ч се мерят при налягане 0 Ра,тоест вентилатора е без входно и изходно съпротивление.В зависимост от конструктивните особености може да се окаже,че като го закачиш на готовата система от въздухопроводи,да изкара примерно само 500 м3/ч.Дай някаква снимка на табелката на бокса,да ти кажа по-точно характеристиките му,
Вместо скорости можеш да ползваш готови електронни управления за асинхронни двигатели.Добре е да можеш да управляваш дебита.
nephelin - помощник
аха на теб ти трябват машините,ами аз си ги наследих със заведението,но един съвет-наблягаи повече на нагнетателната,не ти трябват много-много изчисления,провери само за помещение като твоето,колко кубика трябва да се обменят на час,според закона и пращаи лаборантите...те дори не мерят "истински",нали ти казвам,гледаи аспирацията да ти е угодна на теб,в смисъл ако имаш места за пушачи и не пушачи,да не се задимява толкова,че да не могат да ядат хората...щото тогава всички ще казват че кръчмата не става и оборота пада...бъди капиталист!/знам че звучи тъпо,ма е истина,инъче конкуренцията те.../
Spokoiniq - майстор
от догодина забрави за пушене вътре, смятай за манджата да не мирише и свеж въздух да има по принцип за людете :lol:
nikibi - специалист
За сьжаление не ми остава време да обяснявям подробно за какво става на вьпрос. Ето ти Skype - nikiwin2, видиш ли че работи звьнни че с това писане доникьде няма да стигнеме.
1 - По принцип целия обем на вьздуха в помещението е желателно да се изхвьрля около 3 пьти в 1 час.
2 - Филтрите са задьлжителни, желателно мрежови, сьпротивлението при чисти филтри около 1,32 допьлнително вьрху кубатурата, при запьлване се почистват моментално защото просто спират аспирацията.
3 - Около 70 % от пожарите в заведенията са от аспирацията, имаи на предвид че това просто не се гаси а гори като нефтен кладенец, гледал сьм го на живо в наш обект в компания с още 6 пожарникарски коли и незнам колко екипа, които кротко ми обясняваха че като изгори аспирацията и те почват да гасят милите.
Не ми се говори какво се случи пьк след като почнаха да гасят. Все още си мисля че беше по добре хич да не бяха почвали , че успяха да сьсипят и това кьдето беше артисало. Добре че поне нямаше пострадали хора. Бившия ми бос беше стиснат като ...................
по отношение на разходите по ПАБ - пожарна и аварийна безопасност
/това естествено не се отнася за коли, жени и простотии/ и тоя резултат се очакваше.
4 - Вьздуховодите желателно от алпака 35х35 без ьгли само на дьги с по- мальк ьгьл, мазнината се лепи по- малко, вьздуховодите не се почистат, сменят се или се палят от пожарната по специален начин.
Клапа затваряща вьздуха кьм чадьра, авариен шалтер за турбините, авариино осветление за обекта.
5 - Задьлжително ампулни прахови пожарогасители в чадьра на аспирацията
6 - За останалата кухненска сган противо пожарни одеяла не азбестови или от подобни канцерогенни материали има специални немски около 75 лв бр., сол в сериозно количество наи добрия огнегасител, пожарогасители прахови, инструктажи, обучение непрекьснато и чистене до безумие на цялото оборудване и помещението ежедневно, ако се налага и ежечасно.
7 - За 15 години от 8 ресторанта, 1 изгоря напьлно, 3 се палиха частично а колко инцидента междинни е имало един господ знае.
8 - Опасни продукти олио, зехтин , фритюрни мазнини, риба, каими, фламбета и запрьжки. Всичката химия използвана за почистване

Много може да се говори по тая тема, жалко че не остава време
Жела я ти успех.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Тези дни са занимавам все с л=юбими дейности : паркиране в центъра, учтиви разговори, събиране на услуги.... имам нещо като скица на помещението (ний не чертаехме така навремето) имам нещо като снимки (толкоз мога). ПАК ще опитам да кача.
Ндам, не става. Нещо не харесва формАта. Ако има любопитни (с умения и желание за помощ), нека смигнат на лична, със Skype ще стане.
  • 1
  • 2

Тема "ресторан'ска аспирация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: