Напишете въпрос свързан със санирането.
niki_sap - специалист
Благодаря за отговорите. Ще трябва да се обсъжда със съседите, първоначалната ни идея беше, доста по-разлнична.
А само наем на скеле как върви? Макар, че едвали ще имам достатъчно време за да се уча на цяла сграда, но пък ако сметнем само труда 120 квдрата на етаж = 3000 лв. ....
laki1968 - специалист
niki_sap написа:
Благодаря за отговорите. Ще трябва да се обсъжда със съседите, първоначалната ни идея беше, доста по-разлнична.
А само наем на скеле как върви? Макар, че едвали ще имам достатъчно време за да се уча на цяла сграда, но пък ако сметнем само труда 120 квдрата на етаж = 3000 лв. ....
всяка цена под 40лв. на квадрат с материали и скеле включително е нереална
leonardo_vd - модератор
laki1968 написа:
niki_sap написа:
всяка цена под 40лв. на квадрат с материали и скеле включително е нереална
Без скеле 40лв. е нормална цена. Както казаха някои колеги има разлика от материали до материали и от майстор до майстор.
Аз работя на 15лв. за кв.м. само за труд, а клиента си избира материала.
laki1968 - специалист
да ,прав си че 40 без скеле е нормална цена,но има бригади със собствено скеле които могат да си позволят да работят на 40 със скелето,особенно в тая криза........говоря за враца,в софия не знам!!!
topurov - специалист
leonardo_vd написа:
Аз работя на 15лв. за кв.м. само за труд, а клиента си избира материала.
Най-коректната позиция според мен.

Като стигна до изолацията ще гледам именно така да спазаря нещата. Всичко друго е една мътилка, в която се крият нереално високи цени за 'висш майсторлък'. Ако пък много се опъват - ще се науча на една от стените и от там нататък - пей сърце (много моля 'майсторите' да се въздържат от юнашки изказвания в стил - 'само ние го можем, остави тази работа на професионалистите, че има много сложнотии, голяма наука е и иска опит и т.н. и т.н.')!
niki_sap - специалист
Ами това е форум - "Направи си сам", а не "Супер Майстор", така че не мисля, че е невъзможно правенето собственоръчно. Аз лично не съм слагал външна изолация - преди доста години помагах за лепенето на вътрешна. Дали ще се справя с лепенето на изолацията и грубата шпакловка не се притеснявам, по-зле ще е мазилката, защото съм пробвал няколко пъти да правя гипс и не ми се получава перфектно, предполагам с мазилката ще е същото.
Основния ми проблем е че това е цяла висока и голяма сграда - с моя нищожен опит това означава минимум 2-3 седмици работа, с които не разполгам. Въпреки това ми е интересно - колко струва наем на скеле?
Отделно - колко би струвало изкъртването на старата мазилка и предполагам трябва да се предвиди някакво шприцоване или измазване с цимент или теракол преди да се започне лепенето - сградата е стара с варова мазилка, която доста е опадала и ще трябва да се свали - предполагам на 100% (за сега са изпадали 20-30%). Или ще мога да мина без предварително измазване - директно намокяне на стената и лепене на плоскостите с теракол?
lambov - специалист
Както каза Радораев, всяка цена под 40лв е нереална - Това значи че майсторите ще ти направят компромис с материалите и качеството ако щеш наматериали ако щеш на изпълнение. С една дума какви трябва да са тия материали за тия пари.
Агличаните казват, че не сме Толкова богати, че да си купуваме най- евтиното - с една дума ще ти излезне по скъпо във времето!
lambov - специалист
Второ, ако не си се занимавал с това ти ще се учиш на собствен гръп и има голяма вероятност пак да влезнеш с пари вътре, защото като купиш материали може без да искаш от неопитност и незнание да ги хвърлиш на вятъра. Особенно за мазилките става въпрос, защото най качествените мазилки държат цена от около 100лв. баката.
Сам си прави сметка до къде ще имаш нерви да я докараш и какво качество ще докараш !
Лесно се прави панелен апартамент, ама къща или кооперация трябва да се работи много прецизно.

Не за друго ми за да не ти се смее цялата махала и за да не те псуват комшиите след това :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
niki_sap, момче,
Не знам седнал ли си си на ръцете или са тип златни, но акълът ти не е строително разположен. За толкова време, четейки, не успя да навлезеш в материята. Престава си нямаш отде идват проблемите, де е майсторското и тежкото. Например, фасада категорично не е за сам човек работа...
Въпреки кризата, наеми си майстори!
niki_sap - специалист
n_a Започвам да приемам коментарите ти доста лично.
На няколко пъти те помолих - ако имаш информация по темата и поставените въпроси - сподели я. В противен случай коментарите ти са ми абсолютно безполезни.

Не се самозалъгвам, че сам (съвсем сам) без да имам опит в поставянето на външна изолация (което на няколко пъти подчертах) ще мога да направя цялата описана сграда. Въпросите ми са свързани с ориентиране в цените. Както споменах, нямам нито опита, нито нервите, нито времето да правя цяла сграда сам. Още повече че притежавам една малка част от нея.

Разбирам, че материалите могат да варират като цена много - ще пообиколя магазини и сайтове и ще се ориентирам какво бих могъл да искам като изпълнение. Остават единствено въпросите за някой от елементите на цената и по-специално за наем на скеле (по описанието на къщата може да серазбере колко голямо - предполагам в най-лошия случай с големината на една от фасадите - 10 широчина и 4 по 3 = 12 височина).

Отделно - колко мога да очаквам, че ще ми струва изкъртването на старата мазилка? Варова, не много твърда (на поне 50 години е) и опадала на 20-30% от сградата. Или това ще влезе в цената на работата?

Не съм търсил информация за втория ми въпрос - трябва ли да шпакловам или шприцовам с нещо стената (от която е свалена или поне частично свалена варовата мазилка)? Ако да - колко мога да очаквам за работа на кв.м.

Тема "Ориентировъчна цена за външно саниране на сграда?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: