Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefan_gb - специалист
Колега 8180 немога да се съглася че ТЧ е само за повърхностно нагряване а и виждаш че честотата си е в kHZ а не е примерно 25 Hz.
ELEMENTAL интересно ми е какво си измислил ще си покажеш ли идеята в форума :)
borko-67 - специалист
Без висока честота според мен няма как да стане.По никакъв друг начин не можеш да го загрееш за 3-5 секунди.То зависи и от материала де...,но по прост начин .....
8180 - майстор
stefan_gb написа:
Колега 8180 немога да се съглася че ТЧ е само за повърхностно нагряване а и виждаш че честотата си е в kHZ а не е примерно 25 Hz.
А, защо?
Вярно, много стари са ми спомените и за бая големи детайли ставаше дума тогава.
Къде в приложените картинки става дума за дълбочинно прогряване? Човекът иска да кове, което също не съм правил (на топло), но мисля че това му трябва - прогряване в дълбочина.
А дълбочината на проникване в зависимост от честотата, вярвам ти е ясна, поне на примера с радио (ТV, GSM) честотите.
Другият проблем за бързодействието, също е практически уловим. Колкото по-повърхностни и мощни са "източниците" на топлина, толкова по-вероятно е прегряване на близките да повърхността зони (най-външните са с по-ниска темп.), без да са достигнати температурите в плътта и когато се гони бързодействие - да "потече" при последваща обработка.
Проблемите с охлаждането на индуктора също съществуват, поне в по-сериозните такива.

Пак казвам, САМО за доста по-едри детайли (над 1м.) са ми сведенията и доста стари (1978г.). Апропо, оптималната честотата тогава се получи ок. 45 Hz!?.
Тематиката не е особено популярна, методът за управление, също - споделих каквото си спомням и което беше потвърдено практически тогава (не от мен).
Не мога да преценя доколко е важно в случая, а и оттогава не ми е работа. То и тогава моята задача беше - математ. моделиране/оптимизиране. Хе-хе, даже не беше "компютърно".:)
Ако смятате за нужно, огледайте нещата на тема ВЧ/НЧ.
Сори, до тук съм.

http://electricalschool.info/main/drugo ... nnaja.html
http://slovari.yandex.ru/dict/bse/artic ... /60800.htm
Последна промяна от 8180 на вт юни 09, 2009 10:51 pm, променено общо 1 път.
emil_v r - майстор
Според мен Ласт Линк , не осъзнава каква специална мощна лампа , какво е ВЧ генератор с мощност 1квт , и какъв опит и знания трябват за такова устройство.
Според мен , по -добре да се насочи към нагревател с кюмюр + вентилатор :-D имам снимки на съвременен руски такъв , домашен.
Хоум мейд.
Lans Link - специалист
Здравей Емил,
Естествено,че не осъзнавам тия неща за които говориш,иначе нямаше да питам.Явно да се направи такова нещо е доста сложно,така че този вариянт явно отпада.Благодаря за всичките изчерпателни отговори.
kolaborator - специалист
stefan_gb написа:
ELEMENTAL интересно ми е какво си измислил ще си покажеш ли идеята в форума :)
Само за повърхностно закаляване е! :)
bobykafe - специалист
Не е.
В завода, в който работех, инсталирахме пещ с индукционно нагряване 400 киловата за топене на метали- само не ме питайте за данни- беше преди около 6 години и е закупена от друг завод втора употреба.
lz1wvm - специалист
Да не е за микровълново нагряване щото индукционното не е в пещ.
bobykafe - специалист
Да, прав си, неправилно се изразих- не е пещ, а нещо като кофа.
stefan_gb - специалист
kolaborator да си правил някога ТВЧ 15, 16 кW на 200kHz и да си загрявал f16 калибровано че даваш категоричен отговор ?? Сигорен съм че не си ....... А ако си ... кажими как сметна индуктора за ниска или висока честота ???

Тема "Индукционно нагряване - схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: