• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
msm написа:
ще пробвам да кача нещо като схема ако успея.
На прав път си - клапата за пренасочване ще помогне при първоначално палене.
Като топлообменник ще работи дори прекалено добре.
Трябва обаче комина да ти е добър - добре изолиран и висок :!:
Също така трябва да предвидиш добър достъп на външен въздух.
Ако тези две неща не са изпълнени тягата ще е слаба и горенето лошо :idea:
AntonBM - специалист
2v6, ме изпревари.
Съгласен съм с всичко писано от него.
От схемите, това с 8-те тръби ми хареса повече. По-простото в повечето случаи е по-добро. По другите въпроси:
Тръбите – топлата горе, студената долу – диагонално една от друга. Точно къде ще са не е от голямо значение.
Автомобилен термостат на отоплителна инсталация не съм виждал никъде да слагат, но не се сещам за причина да не може. Пробвай – сигурно ще стане, но търси ниско-температурен термостат, да отваря на не повече от 75-80°С. На моята BMW 525 TDS термостата отваря на 80° - такъв може да ти свърши работа, но е скъп. Все пак термостатите за камини и котли са си направени точно за целта и по-лесно ще ги монтираш от автомобилния.
Не се мъчи с помпа за кола! Grundfos UPS 25-40 е идеална за случая и не е скъпа. За дебелината на стените - там където минава пламъка гони по-голяма дебелина от 2 мм. Ризата може да е с 2 мм., тя не контактува с огъня - той е в тръбите, а те са по дебели.
2v6 - майстор
msm написа:
...
За термостат и термо датчик могат ли да се ползват автомобилни и допустимо ли е или само такива които са за котли и камини, за помпата също?
...
"Котела" под налягане ли ще е (затворена система с мембранен разширителен съд)?
Имаш останал термостат от кола ли? На колко градуса включва?
msm - напреднал
"Котела" под налягане ли ще е (затворена система с мембранен разширителен съд)?
Имаш останал термостат от кола ли? На колко градуса включва?[/quote]

Здравейте Благодаря за съветите и мненията давате ми увереност ,че работата ще я бъде.

Смятам системата да е отворена, разширителния съд в банята там мога да монтирам бойлер свързан само към отоплителната система като буфер акумолатор но не знам как се свързва(като радиатор или последователно с бай пас). След това щранга продължава към другата стая или да пусна отделен кръг към нея тя е около 47 кубика. Ако има още мощност ще топля кухнята(26 м/3) и бойлер. Знам ,че монщоста на топлообменника би трябвало да покрие тези мощности но зависи и от режима и интензивноста на горене смятам да е максимално икономичен. И с комина имам известни притеснения над мен има само един етаж и таван в панелен блок. Досега 4-5 години не ми е създавал проблеми но ...?
Затова искам да предвидя доколкото е възможно проблемите с конденза и тягата. Термостат малък и голям кръг висока температура на ризата и няколко клапи на димните газове даващи възможност за комбинации .
По схемата е добавен байпас на дима към изходи C и B ако двата хода му дойдат много затваря се клапа 4 а 1,2,3 са отворени един ход при удвоен просвет на тръбата според мен ще се отрази добре на горивния процес след това има стеснение и би трябвало ускорение на димните газове. Ако не съм познал с клапи 1 и 2 минава на половин мощност дебит или горе или долу. Ако и тук ударим на камък монтиреме вертъкално при запазване на байпаса пак има комбинации.
Другото за което искам да питам е ако във водосъдържателя се монтират ламели с отвори нанизани запоени за тръбите (пластинчат топлообменник) примерно през 15-20 мм.
След прекалено много подобрения едно устройство работи по лошо имам и тези опасения.

За сега толкова останете със здраве и желая успех.

Прикачен файл

termo box.GIF
termo box.GIF (10.67 KиБ) Видяна 12963 пъти

Прикачен файл

termo pipe 10.GIF
termo pipe 10.GIF (6.88 KиБ) Видяна 12963 пъти
AntonBM - специалист
Msm, много усложняваш нещата.
По-простото е по-евтино, и по-лесно ще го продадеш. Осен това бъдещите потребители на това съоръжение, едва ли ще се занимават с отваряне и затваряне на толкова много клапи. Остави само клапа 1, но я обърни обратно – да е вдигната към изход В и пада към А. Това е по-добър вариант, понеже понякога в горивната камера се получават малки взривове. Събира се горивен газ, който може да е запали рязко и се получава изригване на пламък. Ако клапата е монтирана обратно, този микро взрив ще я надигне и пламъка ще тръгне през комина, а не през ризата.
Иначе си на прав път. Успех.
vreden - специалист
Проблема с тягата,ще го решиш лесно.Ако не е достатъчна ,ще побиеш една двуметрова тръба в комина и вече ще имаш над 5м. комин.Успех с начинанието,аз също много искам такова нещо,но нямам елекрожен и търся някъде ако има готови да си купя.Но нищо не намирам,чух само ,че във Б.Търново преди правели такива бойлери ,но не и топлобменници.
msm - напреднал
Успех с начинанието,аз също много искам такова нещо,но нямам елекрожен и търся някъде ако има готови да си купя.

Здравейте на всички
Сложните системи са капризни и с много изисквания наистина простото и лесно за обслужване устройство е по добро и по надеждно. Затова пак
благодаря за съветите и препоръките.
Въпреки това ще предвидя технологични отвори и крепеж на 4 те клапи и прегради бленди но ще монтирам само 1 вата с препоръките на АнтонВМ .
А с идеята за решетъчните ламели монтирани запоени върху тръбите вътре във водосъдържателя не смея да рискувам но ми е интересно мнението на професионалистите.

А сега за търговската страна на нещата - не съм мислил за това а как да излъжем топлото да иде до другата стая с най малко разходи.
Дори да исках нямам нито физическата нито финансовата възможност да го направя, а в крайна сметка и идеята не е моя видях я напрявена и работеща е не точно в този вид в темата (чудо с водна риза) от този форум дал съм линк в началото.
Това което аз предлагам е ако има желаеши да уточним една конструкция и да почнем да я прявим. Мога да споделя какво съм уточнил досега
От един лист ламарина 2Х1м се разкрояват два топлообменника цената на която съм намерил ламарината е около 1лв/кг.
тръбите и те там някъде 16-19лв./бр 6м. дължина трябват 2бр.
Отворите за тръбите Ф48 и тези за кюнците се правят на лазер там цените са различни от 0.83лв. за линеен метър ряз до лев и нещо някъде вземат на време примерно 1 отвор Ф50мм - 0.5лв при тази цена лазера ще излезе около 25лв или малко повече. Единствено не съм уточнил колко ще ми искат за ЦО заварките а там са много (съшия път който реже лазера) За огъвката ми искат 5лв.
Така ,че дотук без заварките сметката е под 100 лева Според мен риска да се инвестира в топлообменника е оправдан дори и при моите финансови възможности.
Верно е обаче ,че това е само копчето на балтона и оттук започват други разходи но те са същите както ако си купиш камина с водна риза и изграждаш отоплителна инсталация. За себеси съм решил ще се радвам ако и някой друг реши да рискува с идеята.

За сега толкова на всички желая здраве и успех.
vreden - специалист
Колега 100лв. за двете бройки ли имаш предвид.Аз по принцип си падам по идеята,така че можеш да ме пишеш в съдружието.Проблема единствено е че,съм от София.Но за идеята това не е проблем.Още повече ,че тази тема се появи във форума в момент в който усилено разсъждавах за точно такова чудо.Защото съм новодомец в новата си къща,планирал съм една доста засукана система за отопление,но за момента нямам възможност да я осъществя и си мислех как да изкараме зимата.Имам една Горна Оряховица N4. , много хубава печка но само за хола.За стаите бях предвидил отопление на ток.Ако обаче успеем да осъществим твоята идея,ще се получи много хубаво.Поздрави.
msm - напреднал
[quote="vreden"]Колега 100лв. за двете бройки ли имаш предвид.

Здравейте на всички

Тази сметка е за един брой без заварките и е ориентировъчна. Остава половин лист ламарина.

Предлагам на колегата от София да постъпи като мен. Да намери склад метали в София и да провери цените, после фирма за лазерно рязане и там цените, огъване абкант гилотина и заварки и там цените и ако може да са близо една до друга фирмите а най добре на едно място. Ако има желаещи в един и същи град могат да ги правят заедно ако искат но за различни градове едвали.

Аз съм уточнил тези неща без заварките само по телефона без да ходя на място , за заварките ще уточня на място.
Имах предвид да обменим мнения и информация за да стигнем до най оптималното решение и отново благодаря на специалистите от форума които дадоха съвети и идеи.
Със сигурност има подробности ,които съм пропуснал и ще се уточняват в движение. Ще се радвам на съвети и забележки сега
преди изпълнението в метал защото после корекциите са сложни а при мен май и ще са невъзможни.

Мисля,че това е за сега,
останете със здраве и успех.
AntonBM - специалист
Смятам, че реалната цена, на която това съоръжение може да се продава е 250-300 лв. Стойността на материалите може да е под 100 лв., но в него има много ръчен труд. Цената на един стандартен радиатор е горе долу пак толкова, така че хората ще го купуват. Има пазарна ниша за такива продукти, така че – смело напред!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Тръбен топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: