Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
на тия проточни бойлери задължително трябва да се слага дефектнотокова защита,и то качествена а не евтина само за отбиване на номера
ама как да им го обясниш на хората че най важна е безопасноста-и то тяхната
а самото използванена дефектнотокова защита налага използването на трижилен кабел
обикновенно хората не са наясно като си купуват проточен бойлер че трябва дебел кабел за захранване и добра защита /дтз/и не на последно място всичко да е монтирано и свързано качествено
Милен - майстор
Особено внимание трябва да се обърне на последното, щото колкото и качествени да са материалите, като са използвани калпаво резултат няма.
alsted - майстор
ДТЗ-обезателно! Третия проводник??? Много зависи къде ще го вържеш!-колко надежно е ЗЕМНОТО там! По добрия вариант е към автономно, надеждно земно да вържеш корпуса/жълто-зеления/ на бойлера.
Милен - майстор
А "автономното" земно колко е надеждно, да не стане wireless след време.
Transporterr - специалист
абе вие като папагали ДТЗ та ДТЗ нали ви каза че му е двужилна инсталацията как да я сложи тази ДТЗ ?кажете му направо да си занули бойлера .тука 50 години вече така се прави от няма и 10 години ввече мноо се загрижиха и станахме защитени от тока но не и от сообсвената си глупост
Да си прави наново защитно заземяване, трипроводна инсталация и тогава да си слага ДТЗ не ами и ТКЗС ако иска..
къде да го върже третия проводник ?ай че почва се ядосвам от мноо специалисти
и може ли един въпрос към екпертите... с какво точно и конкретно проточните бойлери са толкова много по опасни от обикновенните?
само за инфирмация на посрещачите, моделите под 400 лв са с "пластмасово" казанче тоест не проводимо.

може би това че 2-3 KW помалко "опасни" от 8-9 ..? :-D :shock:
Последна промяна от Transporterr на ср сеп 30, 2009 5:37 pm, променено общо 1 път.
rettere - специалист
Симеон_ написа:
Значи проблема е следният: Имам проточен бойлер 9KW три степени , та въпроса ми е следният, ще може ли с кабел 4кв. какъвто е моя да издържи на проточния бойлер. Или ще трябва да слагам 6кв. и ако трябва 6кв. кабел някой, може ли да ми каже каква е цената на метър 6кв. кабел. Банята е на 6-7 метра от таблото и аз ще го използвам бойлера не повече от 10-15мин. Ще бъда много благодарен, ако някой ми обясни нещата, зашото аз нямам много голяма представа от тези неща. Мерси предварително.
Поздрави!!!
Долавям някакви съмнения?
http://www.misiamoiatdom.com/forum/viewtopic.php?t=1101 :-D
zmeios - специалист
satansho написа:
с какво точно и конкретно проточните бойлери са толкова много по опасни от обикновенните?
С това, че работят при двойно-тройно повече ампери. И като се "сецне" някъде нулата, фазата все ще намери път през арматурата, и през потребителя, да направи я пожар, я токов удар. А бушона е така оразмерен, че на практика никога не изгаря (и то това не от лошотия, а просто защото работният ток е огромен - той откъде да знае че работният ток се е превърнал в огромна пожароопасна утечка)

Аман от разбирачи дето викат "старото си беше убаво". При старото целият апартамент имаше един 50 ампера бушон, а сега хората си слагат проточни бойлери по 21 киловата - значи, сто ампера само на тая верига.
Техник ми обясни, че на 2ра степен 7.5kw няма да има никакъв проблем с 4кв. кабел. Така че само на 2ра ще го ползвам и това е , за сега достатъчно затопля водата.
Милен - майстор
А тогава защо не си взе с по малка мощност а се изхвърляш на по голямото. А ако жена ти готви на готварската печка а ти решиш да се къпеш само с тия два консуматора ще натовариш сериозно инсталацията си :shock:
Virtuozo - специалист
Сега аз амсалака да се обадя :-D Вие тука се скарахте и човека като гледам ще си направи нещата както си го беше замислил още преди да опре до форума.Аз мисля,че първо трябваше да го попитаме бойлера на 6-7 метра от кое табло е от главното или от апартаментното и ако се окаже че е от апартаментното,да го попитаме какъв е кабела от главното до апартаментното,защото ако кабела до там е четворка,след него и десятка сребърен да върже файдата каква е?

Тема "Проточен бойлер 9kw" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: