• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
При отворена система не може да се усигури необходимото входно налягане преди помпата - поне да можеше да си вдигне съда по нависоко с по голям обем да се вдигне малко налягане в системата поне 1 бар . Така няма плътност потока ами се улива в радиаторите , е моята система съм си я балансирал с различни диаметри на тръбите и няма шум и се разпределя правилно до всеки радиатор независимо блиско или далеч . Обаче дебита ми е на най малка скорост - ако включа на втора веднага зашумява и в радиаторите ще се образува въздух дръпнат от обезвъздушителите .На мен също статичното налягане ми е малко съда е само на 2,50 височина и над 70 градуса също ще се разбазика системата поради малкото налягане в нея . Така е физика ,хидравлика и движение на флоидите . :wink:
2v6 - майстор
stevebradata написа:
ми то може и до това да се стигне :) но иначе единия радиатор се оправи не клочи ама другия не ще или трябва да отворя до край кранчето за да не клокоти и почти да го затворя :)
Премести кранчето на изхода или сложи там второ кранче (от тези секретните за балансиране на потоците през радиаторите) :idea:
naskov - майстор
Спасението е това, което казва колегата 2v6. Може да има и друго, но аз практикувам посоченото от 2v6
stevebradata - специалист
да аз това съм направил на два радиатора дето така са монтирани че входа е по на високо от точката дето обезвъздушавам :) като се понагрее парното и преди да включа помпата ще обезвъздуша леко това мисля че ще поизгони леко :)
Jacket - специалист
Хм, и при мен го има същия проблем. С отворена система съм и всеки радиатор е на отделен кръг. В хола имам два алуминиеви радиатора, единия е свързан горе-долу, другия долу-долу. И двата не шумят. В спалнята имам същия радиатор, вързан долу-долу и точно там почва да шуми когато температурата се вдигне над 75°C.
Звука не е постоянен, примерно може половин минута и да не шуми, а може и през няколко секунди да пришумка и звука е точно като клокочене.
Като притворя изходния кран в един момент спира, но пък се чува свистене от крана, а и намалява притока на вода, а пък вечер оставям само този радиатор да работи, за да мога да изкарам нощта с две големи цепеници в камината на почти затворна клапа при температура на водата 60-70 градуса. Ако го притворя вече предполагам ще има опасност да ми прегрее системата, защото през нощта не следя температурата.

Досега винаги съм мислил, че проблема е от въздух, но въздух в радиатора няма, единствено в лирата в банята винаги влиза въздух, но тя е на отделен кръг. Не знам дали може да има общо.
Тук чета че може проблема да не е от въздух (мнението на Antonii). На какво точно се дължи това, ако не на въздух и как може да се оправи? Какви са тези кранчета за балансиране? Някакви автоматични ли са, или ръчни?
naskov - майстор
Кранчетата са най-обикновени, само че без врътка, водят се секретни
  • 1
  • 2

Тема "Клокотене по някой от радиаторите ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: