• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
grants - специалист
ясно значи се заблуждавам.все пак ще ми е интересно да чуя и други мнения по въпроса
ArturDent - Почти Безобиден
И аз за това апелирам, изчакай до утре, ще видиш колко мнения ще има.
При теб ефекта е че все още не е толкова студено, и от тия 17 kW ти ползваш 7. Сега така ти е по-ефективно - по бавно изгарят дръвцата, а пак ти е топло. Като натовариш камината на пълна мощност ще е друго. Топлото няма да излиза през комина.
AntonBM - специалист
Изобщо не е вярно, че клапата за изгорелите газове не влияе на КПД-то! Тя е там, за да може да задържа топлите газове в камерата и да не има позволява да напуснат горивната камера преди да са отдали енергията си. Ако газовете напуснат камерата горещи къде мислите, че отива топлината? КПД-то отразява каква част от общата произведена топлина сме успели да усвоим. То зависи и от мощността, на която се ползва камината – най-добра стойност КПД–то има при номинална мощност. Тя е различна за различните съоръжения, но се върти между 70-90% от максималната мощност. Казано по-просто, ако на една камина и дават максимална мощност 15kW и КПД 75%, за да се оцени правилно трябва да дадат и номиналната мощност примерно 13kW, при които се постига това КПД. При по-високо или по-ниско натоварване от номиналното КПД-то е по-ниско.
Не е вярно, че тази клапа е за регулиране на мощността на горене. С нея може само да се намалява горенето, но не и да се увеличава. С нея не може да се регулира притока на свеж въздух – т.е. ако долните ти клапи са притворени и се опитваш само с нея да регулираш мощността, видимо ще имаш някакъв резултат, но реално никога няма да успееш да подадеш достатъчно въздух за пълно разгаряне на камерата.
vreden, ти е дал най-верен отговор на въпроса. Действително тази клапа се настройва, така че да не опушва стъклото. Регулиране на мощността се прави с долните клапи – за свежия въздух. За да имаш високо КПД трябва да се регулира и минималната температура на водата във водната риза. Колкото тази температура е по-висока, толкова КПД-то е по-добро.
mita6kiii - специалист
И Аз не съм специалист, но 9(девета) зима ще ми е това , клапата е винаги притворена, защото както каза колега преди мен дръвцата "бегат" през комина.
grants - специалист
а слагате ли домбаски въглища в камината и как ги палите,пак с притворена клапа ли?
  • 1
  • 2

Тема "клапа на прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: