ArturDent написа:Поткрепям Милен - и аз съм гледал. Ама като в поговорката - кучето не е станало касапин, като гледало как се коли прасе.... От които сигурно 49 000 предпочитат да ползват бидони.
Много е тънка тая работа, и не се учи в училище, трябва опит.
Ако е за хоби - нищо няма да стане. Ако е за постоянно занимание - добре се печели, защото сигурно на 50 000 души има по един бъчвар.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bmi
- напреднал
25 мнения в "Как се прави буре?"
inp
- напреднал
jameson_2001
- специалист
Абе и на останалите 1000 да им вземеш по 50 лв. за услугата - за 1 година са си 50 000, въпроса е как да ги накараш тия 1000 да дойдат при теб ?
Иначе за бидоните съм съгласен - и аз съм така, въпреки че имам възможност да си направя буре(бая каца ще ми трябва де):lol: . Просто нямам физическата възможност за това начинание и за това предпочитам като останалите 49 000 - да съм с бидон(че).

Иначе за бидоните съм съгласен - и аз съм така, въпреки че имам възможност да си направя буре(бая каца ще ми трябва де):lol: . Просто нямам физическата възможност за това начинание и за това предпочитам като останалите 49 000 - да съм с бидон(че).
dito
- специалист
Абсолютно подкрепям Милен и АртурДент. Дядо ми, лека му пръст, като млад е бил майстор-бъчвар. Когато се пенсионира се позавърна към занаята си и правеше по някоя и друга бъчва през лятото на село, а на мен ми беше изключително любопитно да го гледам. Мога да ви кажа, че се иска страшно много майсторлък + толкова специфични инструменти, че ... не си го и помисляйте за вкъщи. Сигурно имаше 30-тина различни рендета - някои дълги по около 2 метра, като се слагат на земята и "дъгата" се прекарва по цялата си дължина по тях, извити рендета, с различен профил на резеца, разни градуирани ъгълчета, специални стяги... Имаше дори дървени обръчи, както в оня разказ на Хайтов 
Ако си отида това лято на село, трябва да снимам работилницата му, макар и поразграбена от съседи-доброжелатели, предполагам че пак ще представлява интерес за вас. Да не говорим как е запазила духа на миналия век - като влезеш, все едно се пренасяш в 40-те или 50-те години - дори имаше един календар на стената горе-долу от това време
П.П. И едно уточнение за наименованията, поне от нашия край в централния Балкан - "кацата" е с прави дъски, има форма на пресечен конус. "Бъчвата" е с извити дъски (дъги) и формата и наподобява елипсоид, но с пресечени краища. Малките каца и бъчва (примерно 50 см високи) се наричат съответно "каче" и "буре".

Ако си отида това лято на село, трябва да снимам работилницата му, макар и поразграбена от съседи-доброжелатели, предполагам че пак ще представлява интерес за вас. Да не говорим как е запазила духа на миналия век - като влезеш, все едно се пренасяш в 40-те или 50-те години - дори имаше един календар на стената горе-долу от това време

П.П. И едно уточнение за наименованията, поне от нашия край в централния Балкан - "кацата" е с прави дъски, има форма на пресечен конус. "Бъчвата" е с извити дъски (дъги) и формата и наподобява елипсоид, но с пресечени краища. Малките каца и бъчва (примерно 50 см високи) се наричат съответно "каче" и "буре".
Johny
- майстор
jameson_2001 написа:Абе и на останалите 1000 да им вземеш по 50 лв. за услугата - за 1 година са си 50 000, въпроса е как да ги накараш тия 1000 да дойдат при теб ?Достойнството не бидона е само в това, че се мие лесно. Вкуса на виното въобще не може да се сравнява с този, който е в буре!![]()
andon1980
- специалист
Аиде и аз да пусна тук една снимка с питанеи поясннение.Значи ремонтирам една родопска къща като идеята е да стане удобна за живеене като се смесят старинното и малко по съвременното обзавеждане.В момента вече е на ход да правя банята и се чудих дали да е старинна или по съвременна.Харесах си да има вана но тия акрилните и хидромасажните са някакви доста стерилни.В смисъл стоят много постно не че са лоши но намерих в едни руски сайтове снимката която ще прикача долу.И веднага се порових в нета да намеря бъчвари да ги питам за цената на такава вана.В единия сайт имаше цени на бъчви 300 литра 200 лв или 200 евро беше.В смисъл не скъпо.И си помислих че и ваната ще е в тия пари дори може и по малко.Правя запитване- 1500 лв при положение че хидромасажни с джетова има на тая цена дори и на по ниска.Та имате ли идея къде някой може да направи такова нещо и на по поносима цена?
Прикачен файл
301-2.jpg (17.25 KиБ) Видяна 10870 пъти
andon1980 написа:Аиде и аз да пусна тук една снимка с питанеи поясннение.Значи ремонтирам една родопска къща като идеята е да стане удобна за живеене като се смесят старинното и малко по съвременното обзавеждане.В момента вече е на ход да правя банята и се чудих дали да е старинна или по съвременна.Харесах си да има вана но тия акрилните и хидромасажните са някакви доста стерилни.В смисъл стоят много постно не че са лоши но намерих в едни руски сайтове снимката която ще прикача долу.И веднага се порових в нета да намеря бъчвари да ги питам за цената на такава вана.В единия сайт имаше цени на бъчви 300 литра 200 лв или 200 евро беше.В смисъл не скъпо.И си помислих че и ваната ще е в тия пари дори може и по малко.Правя запитване- 1500 лв при положение че хидромасажни с джетова има на тая цена дори и на по ниска.Та имате ли идея къде някой може да направи такова нещо и на по поносима цена?тази вана триабва дае направена от спетциално фабри4но обработено дьрво или е имитатция на дьрво кьм което аз мисля 4е е ако си направиш такава вана по бь4варски способ може да баде само за декоратция ако искаш да я използваш трябва да я закисваш всеки пат преди да ползваш тоест наводнение ,аз не сам бь4вар но дядоми и бащами бяха
Freja
- помощник
andon1980 ако това е дърво, то 99% съм сигурна че е тиково и едва ли ще може да се направи извън фабрика... А моя съвет за банята е вземи една акрилна вана за вграждане, изгради и куфар на 2-3 нива и с едноцветни светли бежави плочки, имитиращи варовик...Поне това е моето виждане...
ArturDent
- Почти Безобиден
andon1980, бъчва 300 литра за двеста лева - няма. Само за сравнение буренце за ракиика 5-7 л. купено от производител в Троян, струва 50-70 лв. За буре толкова пари няма да стугнат само за материала - има много фира, а и трябва да е супер качествен.
Само сметни колко квадрата има в едно буре и го сравни с цената на качествения дъбов паркет, най-големия размер. А за буре трябват доста по-големи дъски.
Ваната - защо не си сложиш обикновенна акрилна вана и я облечеш отвън с дърво, вместо с плочи? Или с плочки имитираши дърво. Подкрепям Freja, за да стане както трябва ти е нужно тиково дърво, но цената му е ....
Само сметни колко квадрата има в едно буре и го сравни с цената на качествения дъбов паркет, най-големия размер. А за буре трябват доста по-големи дъски.
Ваната - защо не си сложиш обикновенна акрилна вана и я облечеш отвън с дърво, вместо с плочи? Или с плочки имитираши дърво. Подкрепям Freja, за да стане както трябва ти е нужно тиково дърво, но цената му е ....
andon1980
- специалист
ArturDent написа:andon1980, бъчва 300 литра за двеста лева - няма. Само за сравнение буренце за ракиика 5-7 л. купено от производител в Троян, струва 50-70 лв. За буре толкова пари няма да стугнат само за материала - има много фира, а и трябва да е супер качествен.5 литра
35.00 EUR
10 литра
40.00 EUR
20 литра
45.00 EUR
30 литра
55.00 EUR
50 литра
60.00 EUR
100 литра
100.00 EUR
150 литра
125.00 EUR
200 литра
195.00 EUR
225 литра
217.00 EUR
250 литра
235.00 EUR
300 литра
250.00 EUR
400 литра
310.00 EUR
500 литра
350.0
Ето това са цените извадени от техния сайт напълно нормални ми се струват.ваната не е никакъв проблем след като се ползва да стои пълна с вода.Замисъла е да придаде автентичен вид на къщата .Друг вариант е да се намаже с някаква смола или нещо от тоя сорт с което да се избегне закисването.Но май варианта ще е акрилна вана облицована.Просто исках да е нещо по нестандартно но тая цена направо ме разби.За мен хората видяха клиент които ика нещо нестандартно и решиха да си избият всичките негативи от кризата на чужд гръб.Ще проверя и при други бъчвари обаче преди окончателно да се откажа от идеята
Тема "Как се прави буре?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература