• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Този от твоята снимка изглежда само с текстилна изолация и достатъчно дебело медно жило, а може и снимката да ме лъже. Наскоро ми попадна един подобен проводник с 98% текстил и само няколко супер тънки жички в жилото. Просто няма запояване.
mladkal - майстор
такива кабелчета запоявам без проблем като предварително ги обмазвам с някъв тъп евтин флюс (паста), която си бях купил преди време от верига технически магазини.Най-напред ги обмазвам, после ги калайдисвам без проблеми накрая ги запоявам там където ми се налага и винаги се получава.
Johny - майстор
Te са 2 снопа лакирани и в обща текстилна оплетка. Тънки са, но снимката лъже.
mobilis - специалист
mladkal написа:
такива кабелчета запоявам без проблем като предварително ги обмазвам с някъв тъп евтин флюс (паста), която си бях купил преди време от верига технически магазини.Най-напред ги обмазвам, после ги калайдисвам без проблеми накрая ги запоявам там където ми се налага и винаги се получава.
Аз имам колофон, останал още от соцвреме, направо е киселина :lol: . И с него нищо не става. Успях да "побългаря работата", като за слушалката запоих кабел от други слушалки, а останалото снадих на спайки. Стана много грозно, ама карай.
Тия проводници на Нокия май са 50% текстил, и сигурно не са от чиста мед. Такова нещо не бях виждал досега, просто не ми е ясно как са го запоили това в завода?

Благодаря на всички отзовали се.
mladkal - майстор
мобилис, колега, колофона си е хубаво нещичко, но сам посебе си не върши същата работа както тези съвременните пасти-флюсове. Последните са доста комплексни като съставки и вършат далеч повечко работа. важното е че си се приборил с кабелчетата...
Успехи и в бъдеще.
romanpm - майстор
Обгори със запалка /но леко внимавай/ топни го в преубразовател на ръжда и калайдисай :wink:
mladkal - майстор
Тъй като малко по-назад в темата споменах за един флюс (паста) за спомагане на оловнокалаени спойки ще си позволя да ви я покажа. Не претендирам, че това е най-доброто, но лично на мен ми се нрави как спомага и кака успеваемостта и качеството на спойките е много добро.
Основната работна съставка на тази паста е цинков хлорид -25-30%(което си е кристал) и солна киселина 0,6 -0,7 %, останалото е глицерин и вода.
Цинковият хлорид се топи при много ниска температура и в тази стопилка се разтварят много метални оксиди. Затова той се използва в металургията за почистване на метални повърхности от оксиди преди запояване.
Това е паста (флюс) който използвам за запояване на кабелчета, дребни детайли, когато се опитвам за съживя някоя овехтяла апаратура. За запояването, примерно на медни тръби, се използват съвсем друг вид окис-почистващи флюсове, които няма да засягам днес,сега и тук.
Може би по нататък във времето ще драсна специална тема по въпроса с видовете флюсове.
Надявам се да съм бил мъничко полезен!
Желая успехи!

Прикачен файл

Picture 006.jpg
Снимката не стана много ясна, но се вижда в най-общ вид какво представлява пастата (флюса). мазно на пипане/допир вещество с консестенциятта на доста водниста паста за зъбки
Picture 006.jpg (82.02 KиБ) Видяна 3841 пъти

Прикачен файл

lotfett_zoom.jpg
пастата в опит за заснемане в "макро" режим и слаба светлина (взаимно изключващи се)
lotfett_zoom.jpg (81.16 KиБ) Видяна 3841 пъти

Прикачен файл

Picture 005.jpg
общ вид на флюса (пастата) при отворена кутия
Picture 005.jpg (84.34 KиБ) Видяна 3841 пъти

Прикачен файл

Picture 004.jpg
Най-общ вид на кутията флюс (паста( за запояване. това е разфасовка от 100грама. виждал съм на същата фирма и в жълта кутия (отново метална). въпрос на фирмена политика и опаковка..има ги ив пластмасови опаковки.
Picture 004.jpg (87.67 KиБ) Видяна 3841 пъти
mitcd - специалист
Запоявал съм какви ли не кабели на слушалки.Вкл. и на Нокиа без проблем.Текстила си е там с друга цел и не пречи на запояването.ПРАКТИКА ти требва. С поялник за улуци мога да ги запоя:-D И нали нагря лака по проводника че да падне преди да се калайдиса ?
Щото ако лака по кабела е там - никакви пасти не биха ти помогнали,ако ще и най модерни. :-D
  • 1
  • 2

Тема "Запояване на проводници с текстил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: