Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Дамяне, хората добронамерено ти отговарят, но може би избързват, защото не си уточнил някои неща:
1. Какво мислиш за безопасността на къщата (интересува ли те здравината на ограждащата конструкция)?
2. Каква ще е топлоизолацията и завършващото покритие - мазилка, сайдинг, друго...
3. Има ли значение бюджетът и кое е с предимство - цената или качеството?
4. Кое ограничи избора ти само до ОСБ и гипсфазер?

По принцип може да се каже, че циментфазерът е неоправдано скъп, гипсфазерът не се препоръчва за външни стени, а ОСБ си е боклучава работа. Но и трите могат да се ползват много успешно при определени условия.
complast - специалист
schuldiner написа:
гипсфазерът не се препоръчва за външни стени.
Защо не се препоръчва за външни стени?По принцип дървените къщи
отвън са с гипсофазер а отвътре с гипсокартон.По средата минерална вата.
schuldiner - майстор
complast написа:
schuldiner написа:
гипсфазерът не се препоръчва за външни стени.
Защо не се препоръчва за външни стени?По принцип дървените къщи
отвън са с гипсофазер а отвътре с гипсокартон.По средата минерална вата.
Защото все пак е гипс, а фазерът е някаква целулоза. Затова питам какви са топлоизолацията и завършващото покритие, понеже ако е надеждно защитен, може да се ползва. Но само на гипсфазер и минерална мазилка няма да стане.
Така да се каже гипсфазерът си върви с цяла система за външни стени и да се предлага самостоятелно, без да се уточняват останалите детайли, според мен е грешно. А като има с какво да се замени, не виждам как ще е първи избор...
lambov - специалист
Слагаш спокойно гипсфазера, грундираш и след това лепиш топлоизолация спокойно на гребен. Имам вече две такива тераси изградени по този начин и нищо им няма.
ivanovrg - специалист
аз знам едни построики,дето са с влагоустойчив картон отвън и после топлоизолация
вече мисля 3 години не са мраднали
kol-4o - специалист
Здравейте!Предстои ми външно обшиване на дървена вила.Казаха ми ,че може с osb,като отгоре се полагала специална мазилка.Някой знае ли нещо по въпроса и би ли споделил?
ArturDent - Почти Безобиден
А прочете ли до тук?
Тия които са ти "казали" ги накарай да ти дадат гаранция - както е по закон 8 години. Да видим тогава какво ще ти "кажат".

А за можене може - може и с картон (велпапе) и после супер мазилка, но ти си преценяваш.
stoyansbg - специалист
Въпрос към препоръчващите гипсфазер. По принцип и на мен гипсфазера ми харесва повече за външна обшивка, но при дървените конструкции обшивката се използва също и за опаянтване. Без да съм правил проучване ми се струва че ОСБ-то ще се справи с опаянтването доста по-добре от гипсфазера при условие, че и двата се закрепват с еднакъв диаметър пирони/видии/телбод. Опаянтването на дървена конструкция с гипсфазерни плоскости достатъчно ли е или се разчита на задължителна вътрешна обшивка с ОСБ?
n.nikoloff - специалист
stoyansbg написа:
Въпрос към препоръчващите гипсфазер. По принцип и на мен гипсфазера ми харесва повече за външна обшивка, но при дървените конструкции обшивката се използва също и за опаянтване. Без да съм правил проучване ми се струва че ОСБ-то ще се справи с опаянтването доста по-добре от гипсфазера при условие, че и двата се закрепват с еднакъв диаметър пирони/видии/телбод. Опаянтването на дървена конструкция с гипсфазерни плоскости достатъчно ли е или се разчита на задължителна вътрешна обшивка с ОСБ?
Като цяло този пост показва, че автора е мнооого далече от истината. Къща и мебел не са едно и също нещо!
stoyansbg - специалист
stoyansbg написа:

Като цяло този пост показва, че автора е мнооого далече от истината. Къща и мебел не са едно и също нещо!
Ако всичко ми беше ясно, нямаше да питам тук. Твоя пост с нищо не помага да се доближа до твоята истина. А мнението си го базирам на прочетеното от мен, като:
Using plywood or OSB as the sheathing gives the wall rigidity -- you may have seen diagonal pieces used at the corners of older homes (homes built before plywood was widely available). The plywood does the same thing, but it provides much more strength.

Тема "osb или гипсофазер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: