Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tyrnokop - специалист
бай Миле написа:
Значи тръбите влизат от терасата в хола през 2 дупки в стената и ще са скрити в кабелен канал 100х40, точно от ония дето се щракват, където си сменя посоката се слагат едни фасонни елементи, става красиво :)
На каква височина смяташ да ги закрепваш? Аз си мисля да вървят по ръба, където се пресичат стена и таван. Това дали няма да доведе до някакви "закучвания"?
бай Миле написа:
А по отношение на твоя проект, щом си на последен етаж, нищо не ти пречи да сложиш колектора направо на покрива и да пуснеш тръбите през шахтата на ВиК тръбите.

Това също го мисля, но ме е страх от завистливи съседи и вандализъм.
бай Миле написа:
За работещата система имам един въпрос, с каква площ е слънчевия колектор? 50 градуса ми се струват малко...
2.15 м2 селективен Sunsystem. В началото и аз се притеснявах. Вече втори месец практиката показва, че температурата е достатъчна за изкъпване на цялото семейство включително и домакинските нужди като миене на съдове (има разклонение към съдомиялна).
бай Миле - специалист
tyrnokop написа:

На каква височина смяташ да ги закрепваш? Аз си мисля да вървят по ръба, където се пресичат стена и таван. Това дали няма да доведе до някакви "закучвания"?
Смятам да ги закрепя на около 2 м от пода, ама няма да вървят по ръба, просто ще са укрепени с поцинковани скоби към стената и в кабелен канал. Надявам се да няма закучвания, освен ако при укрепването не случа на арматура в панела... :(
бай Миле написа:
А по отношение на твоя проект, щом си на последен етаж, нищо не ти пречи да сложиш колектора направо на покрива и да пуснеш тръбите през шахтата на ВиК тръбите.
Това също го мисля, но ме е страх от завистливи съседи и вандализъм.
И аз имам подобно притеснение, още повече че мисля да разположа колектора на парапета на терасата, над мен имам 2 ма комшии на 7-я и 8-мия, някой ако реши може да метне нещо върху колектора. Разчитам на това, че комшийте ми са свестни като да не повярваш.

бай Миле написа:
За работещата система имам един въпрос, с каква площ е слънчевия колектор? 50 градуса ми се струват малко..

2.15 м2 селективен Sunsystem. В началото и аз се притеснявах. Вече втори месец практиката показва, че температурата е достатъчна за изкъпване на цялото семейство включително и домакинските нужди като миене на съдове (има разклонение към съдомиялна).

Екстра значи... То като се замислиш, не ти трябва баш вряла вода за да се изкъпеш и 50 гр са достатъчно.
бай Миле - специалист
Ето и принципната схема

Прикачен файл

принципна схема.jpg
принципна схема.jpg (34.85 KиБ) Видяна 4754 пъти
filmatoplo - майстор
Какъв ще панела :? оригинално за хоризонтален монтаж , или ще обърнеш панел за вертикален монтаж -настрани.Ако е второто -ще има по слаби резултати-друго претеснява ме орентирането с отклонение от юга .Имам 1 инсталация която е с много малко отклонение от юга и не харесвам резултата.Все пак ефект ще има някакъв -щом слънцето огрява добре панела.Зависи и от консумацията -ако веднъж на ден , ще смогва.
бай Миле - специалист
filmatoplo написа:
Какъв ще панела :? оригинално за хоризонтален монтаж , или ще обърнеш панел за вертикален монтаж -настрани.Ако е второто -ще има по слаби резултати-друго претеснява ме орентирането с отклонение от юга .Имам 1 инсталация която е с много малко отклонение от юга и не харесвам резултата.Все пак ефект ще има някакъв -щом слънцето огрява добре панела.Зависи и от консумацията -ако веднъж на ден , ще смогва.
Първоначално си мислех да е 1.66 м2 на Сънсистем, ама май ще е по-добре да е 2.15м2, селективен. Идеята е да е вертикален да го обърна настрани. Другия вариант е да поръчам Сънсистем да ми го направят за хоризонтален монтаж с малко оскъпяване.
А отклонението от юга наистина си е за притеснение, защото е цели 55 градуса по азимут в посока запад, а в справочниците пише че не бива да е повече от +/-15 градуса. При сегашния вариант както е замислена, идеята е да има топла вода привечер.
naskov - майстор
бай Миле написа:
Ето и принципната схема
Моят съвет към схемата е датчика на бойлера да не е в долната полувина, а в горната
Gek - специалист
бай Миле написа:
Първоначално си мислех да е 1.66 м2 на Сънсистем, ама май ще е по-добре да е 2.15м2, селективен. Идеята е да е вертикален да го обърна настрани. Другия вариант е да поръчам Сънсистем да ми го направят за хоризонтален монтаж с малко оскъпяване.
А отклонението от юга наистина си е за притеснение, защото е цели 55 градуса по азимут в посока запад, а в справочниците пише че не бива да е повече от +/-15 градуса. При сегашния вариант както е замислена, идеята е да има топла вода привечер.
Глей сеа, тука са се събрали доста професионалисти дето си знаят как стават нещата ама когато всичко е изпипано до последно. В твоя случай ти искаш да направиш супер изчанчена система. Та добре дошъл в клуба на майсторите на изчанчени системи. Аз не съм профи, но сам си направих моята система, завърших я в края на май. Вервай ми такова животно като мойто нема. Колектора ми е на покрива, аз съм на първия етаж. Системата стана бижу, единственото за което съжелявам малко е че сложих тръби Ф18, а трябваше по-малки.

Та конкретно съветите ми са, повтарям някои - няма да потретвам :-D

1. Ако можеш сложи го на покрива посока чист юг. Това ще е хиляда пъти по-добре от това което си замислил сега. 50 градуса или колкото са там е много голямо отклонение. Разбира се стига условията (съседите и др.) да позволяват.

2. Ако точка едно е неизпълнима то:

2.1 Увеличи площа на колектора. Даже 2,15 може да се окаже малък.
2.2 Обезателно хоризонтален тип. А не вертикален, който да сложиш легнал!!!
2.2 Диаметър на тръбите макс Ф15, може и по-малък.
2.3 Сложи най-дебелата възможна изолация на тръбите. Да знам, че е скъпа.
2.4 И по-дяволите махни тоя контактор и управлението на нагревателя от контролера. Нали ти казах, че ако го направиш така нищо няма да работи. Бойлера ще си го пускаш както до сега ръчно - става дума вечерта и ако има нужда.

Т'ва е!
LazarGanev - "Велик майстор"
Gek написа:
.........
:supz: :gott: :respekt: :2thumbs:
бай Миле - специалист
Gek написа:

Глей сеа, тука са се събрали доста професионалисти дето си знаят как стават нещата ама когато всичко е изпипано до последно. В твоя случай ти искаш да направиш супер изчанчена система. Та добре дошъл в клуба на майсторите на изчанчени системи. Аз не съм профи, но сам си направих моята система, завърших я в края на май. Вервай ми такова животно като мойто нема. Колектора ми е на покрива, аз съм на първия етаж. Системата стана бижу, единственото за което съжелявам малко е че сложих тръби Ф18, а трябваше по-малки.

Та конкретно съветите ми са, повтарям някои - няма да потретвам :-D

1. Ако можеш сложи го на покрива посока чист юг. Това ще е хиляда пъти по-добре от това което си замислил сега. 50 градуса или колкото са там е много голямо отклонение. Разбира се стига условията (съседите и др.) да позволяват.

2. Ако точка едно е неизпълнима то:

2.1 Увеличи площа на колектора. Даже 2,15 може да се окаже малък.
2.2 Обезателно хоризонтален тип. А не вертикален, който да сложиш легнал!!!
2.2 Диаметър на тръбите макс Ф15, може и по-малък.
2.3 Сложи най-дебелата възможна изолация на тръбите. Да знам, че е скъпа.
2.4 И по-дяволите махни тоя контактор и управлението на нагревателя от контролера. Нали ти казах, че ако го направиш така нищо няма да работи. Бойлера ще си го пускаш както до сега ръчно - става дума вечерта и ако има нужда.

Т'ва е!
Колега, благодаря за съветите определено ще ги имам предвид. Друго си е човек с опит да погледне за какво иде реч. Знам, че супер изчанчена система съм замислил, важното е накрая да се получи сполучлива. Заинтригува ме как си прекарал тръбите от последния, че до първия етаж, имаше ли някакви затруднения? Ако можеш да качиш малко снимков матриал, добре ще е.

П.С. Точно пък изолацията струва стотинки :)
tyrnokop - специалист
Gek написа:
Колектора ми е на покрива, аз съм на първия етаж.
Колко етажа(метра) има между твоя етаж и колектора ти?

Тема "Моята слънчева инсталация(още на етап "Проект") :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: