• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
lov - майстор
Наистина е много ама и аз съм срещал такива рецепти по форумите. Но според мен идва от незнание. И една от най-малките разфасовки ще ти свърши работа./Не помня колко грама бяха./ За да се размножат дрождите просто натрошаваш на маята и добавяш 200-300 грама от захарта която е в рецептата. Оставяш на топло и след около половин час всичкото това нещо ще се е втечнило. Не е нужно да се престараваш да я трошиш на ситно само я разбъркай няколко пъти и най важно дръж сместа на топло. Е после и целия материал на топличко. Рецептата става изпитана е лично.
Иначе ако сложиш тоя калъп от половин кило от ракийката ще се носи специфичната смрад на мая. Сава само за употреба от алкохолици.
За картофите също най важното е много доброто измиване за да не мирише на пръст после.
Успехи в делото.
crez - майстор
milanovs написа:
:? Бе нешто да не си убъркал с маята.500 гр си е половин кило,да нее 50 гр.Вижда ми се множко.До колко знам тя се слага да прекипи джибрито. :roll:
Съвсем си е точно! 50гр за 40 дни врене, 500гр, но за 3-4 дни.
hygro - майстор
Маята се слага в излишно количество, за да може да подтисне "дивите" дрожди и бактериите, които биха могли да влошат протичането на ферментацията. Друг е въпросът, че маята за хляб далеч не е идеалното средство за целта, а се използват специални култивирани дрожди, при които качеството е значително по-добро.

Но тъй като темата се обърна в "самогон", явно че качеството не е от интерес... Слагай мая, но самогона си трябва да вариш в колона, а не в алембик, ако изобщо искаш да се получи нещо годно за пиене от нетрениран алкохолик.
crez - майстор
Съвсем ясно пиша ДВА пъти се вари за изчистване. Рецептата е точно за самогон, то и от цвекло друго не можеш да изкараш. :lol:
lov - майстор
И на специалните култивирани дрожди се добавя захар по същия начин захар както описах по горе. Целта на тази операция е тяхното размножаване. Иначе наистина има разлика между тях и хлебната мая но разлика идва най вече в рандемана на получения спирт от същото количество захар. При такива минимални количества материал разликата практичски няма да се усети.
А я си дръж материала на по висока температура пък да видим дали няма да ферментира за няколко дена и с това коичество мая.

А преварката си е задължителна най вече заради паточните алкохоли и последващото главоболие от тях. Също намалява и специфичната миризма на картофа или цвеклото.
hygro - майстор
lov написа:
Иначе наистина има разлика между тях и хлебната мая но разлика идва най вече в рандемана на получения спирт от същото количество захар. При такива минимални количества материал разликата практичски няма да се усети.
Това не е вярно. Наистина има селектирани "турбо"-дрожди, които "работят" при високи захарни концентрации, но вкусът на дестилата им най-често е неприятен и се използват за производство на спирт в колона. Създадените сортове в болшинството си са специализирани и оптимизирани за различни вина, за бири и за различни пращини за дестилати. Вкусовите разлики могат да бъдат доста значителни.
lov написа:
А я си дръж материала на по висока температура пък да видим дали няма да ферментира за няколко дена и с това коичество мая.
Температури над 25-27°C са крайно непрепоръчителни. Не само рандеманът се влошава, заради увеличената чувствителност на дрождите към метаболитите, а и се развива разнообразна вредна флора, включително и ацетобактер.
lov написа:
най вече заради паточните алкохоли и последващото главоболие от тях.
Главният фактор за главоболието е ацеталдехидът, а той остава предимно в първака.

http://www.rakiyata.com/
lov - майстор
Аз съм ползвал такива дрожди и инструкцията на специалистите беше точно такава с добавката на захар към дрождите с цел размножаване и после добавяне към останалия материал. Ставаше въпрос за сливи, а не за самогонни рецепти със захарни концентрации. Ама когато не знам питам и отговора беше такъв.
Виж за различните вкусови качества може и да е така не споря. Но ако само от дрождите зависеше нямаше да събираме плодове а щяхме да варим направо от шекерец.

Това че Ацеталдехида наистина предизвиква махмурлук е вярно. Но реално и естествено си присъства в зрелите плодове, кафето и пресния хляб и се произвежда от растенията при нормалната обмяна на веществата в тях без да е ставала някаква ферментация. И нещо много интересно като физично свойство темература на изпарение 20,80С. Я ми обясни аджеба как ще се задържи в материяла освен ако не правим ферметацията в херметически затворен съд. Че даже и най-калпавите майстори на варенето не събират първите капки дето тръгват от лулата. И то най вече защото знаят че първо тръгва метиловия спирт щото има 11 градуса разлика в температурата на кипене с етиловия.И за това си го събират отделно и го ползваха само са разтривки и да опърлят някое пиле.
И другата подробност след като алкохолът попадне в черния дроб, фермент под название алкохолхидрогеназа започва да го превръща в друго вещество — ацеталдехид. От там нататък продължава с други ферментации до разграждането му. Но това че ще те цепи после главата си е проблем на твоя черен дроб ако не успява да се справи с нужните ферменти..
Нека не задълбаваме темата кой е по-по-най. Все пак говорим за някакво подобие на водка или както се опитват накой да му викат самогон. А и едва ли са доста хората дето са опитвали истински самогон на руснаците. Той няма нищо общо с това което се прави у нас по мазета и гаражи. Това нещо нашенски алкохолик ще го излее направо на земята без да се замисли.

Ама то човек като чете за разните му там колонки и специални дрожди и като се замисли колко е вредно всичкото това дето са го правили нашите деди. Да се неначуди човек как са останали още живи пък на всичкото отгоре продължават още да си пият домашна ракийка. Сварена без много знания по химия и биология.

Дай да не се задълбочаваме с тая тема не е мястото на този форум за това.
Вих за железарията по казанчета можем да споделим това онова.
milanovs - специалист
Бе садих захарно цвекло,но никнаха само 5-6 .Затова мисла да комбинирам това цвекло с 10 кг ечемик.Мисла да сложа 200гр мая,па кво излезне.Сега в събота ще изпека сливовицата,и ще зареда киширова водка. :wink:
hygro - майстор
Ечемикът няма да ферментира, ако не се озахари с амилаза или се малцова.
  • 1
  • 2

Тема "домашна ракийка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: