• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
kobutan - специалист
всичко е много относително.
зависи от материала, изделието, машините ти.
да питам защо от материал 45 мм ще правиш например таван или дъно с дебелина 20-25 мм?а по голяма дебелина няма ли да е грозно?
само оттука фирата ти отива 50 % от дебелината, като сложиш и останалата обработка.....
така че първо си направи чертежа, после си търси подходящ материал - имам предвид с нормална надмерка по дебелина, по сух и по прав ако може.
а не от материал 45 мм да правиш детайли по 20 мм.
а колко да ти е надмерката зависи от тебе, машините ти и какъв е материала - сух, изметнат малко или много.
обикновено от масив детайлите - страници, дъно, таван, вратички се правят чрез слепване, така че както ти е казал колегата ще трябва да базоформираш - напривиш под прав ъгъл страна и кант-после и другия кант и да ги нареждаш докато получиш по голяма ширина от тази на детайла, стягаш ги със стеги, после с щрайхмус ги калибрираш, обрязваш на циркуляр после на точен размер...
с две думи - гледаш си материала с кви размери и форма е, правиш си сметка дали ще можеш да получиш чрез слепване всички детайли на скрина от тия дъски или ако не вземаш още и действаш.
дъба вярно си е скъп материал, операции много, после шлайфане, боядисване и ако не си работил много с масив по добре не се захващай. лично аз много изделия съм си прецакал докато се науча горе долу да ги лакирам добре. всичко направено, а накрая с лака като не стане и изделието няма хубав завършен вид и ми е идвало да се гръмна.
с пдч ще го направиш много по лесно.
въобще питай нещо по конкретно...
rum_sz - специалист
Доста коравичко дърво си избрал в домашни условия да работиш.Според мен първо купи една дъска и се пробвай , и от там нататък сам ще решиш какво да правиш.
kendal - специалист
както е казал колегата рум сз много твърдо дърво си си избрал на всичкото отгоре и много фира дава при работата ,да не говорим за трудноста при работа ,първо опитай с чам че е по-евтин и по - лесен за обоработка и чак тогава се ''дави'' с дъба .дървения материал се продава на кубик .
miliad - майстор
Може да се пробва и варианта с фурнирована плоскост обкантена с швартни и фризове и само лицеви детайли от масив.
rumen302 - специалист
Можеш набързо да разделиш отделните детайли по размери и да броиш - този и този ще излязат от една дъска, този и този от втора и т.н. Като оставяш и място за талаша.
Обаче дъските, които ще купуваш, трябва да минат обезателно, както пишеше, през банциг, абрихт и щрайхмус. А накрая да се разкроят на циркуляр. Възможно е и да трябва да се шлайфа, да се правят канали с фреза, да се шари с оберфреза, фрезенги да се пробиват, зависи как си го измислиш. В домашни условия няма как да свършиш тая работа. Единственият вариянт е да си наясно с най-малките подробности, да откараш нужната дървесина и да ти направят точните детайли. Но ако е някаква изчистена конструкция, ако е нещо сложно, със сигурност няма да можеш да предвидиш всичко и ще трябва да делкаш вкйщи със зеге и пила.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно пресмятане на необходимият материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: