• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
Торбалане,
И аз съм ГЛЕДАЛ разни твърдения на производители и търговци - защо не се връзват с теорията и здравия разум - не знам. Ще ми е интересно и полезно да разбера. :)
Пък, каквото и да пишат, хич не вярвам питащият да намери толкова различни параметри за вата, та да удовлетворят началната му идея.
torbalan - Дървен философ
8180, говорим за сериозни производители, а не за шарлатани :)
когато си купуваш лекарства - вярваш ли на производителя?
същото е и с топлоизолацията ;)

въздухът би бил идеален топлоизолатор, но само ако го убедиш да стои на едно място... сам знаеш, че топлия въздух бяга нагоре...
това е причината, поради която въздуха сам по себе си не става за топлоизолатор...

за това производителите на материали за топлоизолация се стремята да убедят по някакъв начин въздуха да стои на едно място... това е причината поради която по-плътната вата и по-плътния стиропор имат малко по-добри топлоизолационни свойства - има повече материал, който пречи на въздуха да се движи :)
8180 - майстор
Торбалан,
Има логика, но е факт, че въпросните прегради за въздуха са 50-100-150 пъти по-топлопроводими от него. При съществено увеличение на плътността, неминуемо влиянието на "твърдите" материали ще се отрази отрицателно, стремейки се да достигне (като предел) Ламбда на камъка, стъклото и полистирена.
При умерена плътност е логично двата ефекта да се конкурират и в тясна област "твоят" да преобладава - не бих се заигравал и разчитал на това. По памет най-голямото увеличение на ламбда с плътността, което съм срещал е 10-25%.
Питащият търси 100-200%!!
torbalan - Дървен философ
по принцип е така, но в случая не обсъждаме граничните случаи (каквито са въздуха от една страна и камък, полиетелен или стъкло от друга) а материал, който е направен от комбинация от двете...

факт е, че производителите дават малко по-ниска топлопроводност за плътната вата...
но си прав, че разликата е десетина до 15 процета :)

аз за това предложих да слага много и след това да я скрие :)
  • 1
  • 2

Тема "вата въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: