Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
torbalan - Дървен философ
много е готино къщето!

моето предложение е следното:

Прикачен файл

k_281.png
k_281.png (35.17 KиБ) Видяна 5175 пъти
Георгиев - специалист
Хубаво щеше да е и някакви размери да слижиш, както и да кажеш колко души смятате да живеете в нея. Това което е дал торбалан ми се вижда много нефункционално, пък и неизпълнимо, щом конструкцията е зидана, тоест стените трябва да си останат където са си. Виж какво ти предлагам аз. Спалнята си остава където си е, холът също. Ако северът ти е нагоре в чертежа друго разположение за тях просто няма. Предлагам ти всичко в дясно от входната врата (тази от север) в трапезарията да бъде заградено като баня, като остава коридор, от който се влиза в спалнята и холът, като хукнята си остава където си е, като зидът на старата тоалетна (предполагам той е само преграден), се премахва и на мястото на старата тоалетна си развиеш стълбището за втория етаж. Понеже размери няма не мога да преценя дали маса за хранене ще може да се разположи в кухнята, или ще се храните в хола, при втория случай става малко неудобно сервирането, минава се през коридора, но вече от конструктивна гледна точка трябва да се прецени дали може да се избие директна врата от кухнята към хола.

Всичко това бих ти го начертал, амаа... дай размери :)
Бат Иво - специалист
Знам че не съм дал размери работя по-въпроса щото всички снимки и чертежи са ми с висока резолюция и трябва да ги преработвам!Такива са изискванията на форума :ugly: Аз също имам много идеи които ще побликувам .Идеята ми е да видя и разгледам всички варианти през очите на другите.А и лаф да става иначе нямаше да има форуми,нали?

Прикачен файл

scan0001b.jpg
scan0001b.jpg (110.14 KиБ) Видяна 5071 пъти
Бат Иво - специалист
Здравейте.Понеже не съм запознат искам да питам.За същата къща ако искам да направя покрива мансарден ще ми трябва ли разрешително?Както и за външно стълбище за покрива?/Закрито/
ArturDent - Почти Безобиден
Бат Иво,
Разрешително - по закон Да, ако имаш завистливи съседи пак, Да , но иначе Не.

Питане и съвет: От кого я купи тази къща? Мисля че съм я виждал в .... Бягай далече! Доколкото си спомням имаше проблем с отводняването и влагата....
mirk - майстор
Според мен стълбището за тавана е добре да бъде външно да не губиш допълнително от малкото вътрешно пространство. Например от втората врата с външна тераса като рампа, нагоре стъпалата и пак тераса, както съм драснал на снимката.Може да направиш и няколко стъпала надолу за излизане навън.
В това помещение може да си разшириш банята, двойната врата става единична и от там перпендикулярно преграждаш цялото помещение на две. Сегашната ти баня си остава само баня, нишата зад нея тоалетна и ще се получи коридорче за нея. На мястото на зазиданото крило може евентуално да сложиш някакъв малък прозорец да не е съвсем тъмен въпросния коридор.

Предложението ми е без събаряне на носещи стени само се доиззижда една лека преградна стена. Повече работа ще има за външното стълбище и тераси, но при положение че са изцяло външни няма да е проблем да се направят стабилни с колони например.

И аз съм замислил подобни преформации и се чудя дали да се занимавам с узаконяването им. става въпрос за външно стълбище и затваряне на вътрешна тераса. Като гледам цялата държава е луднала и да не вземе някой общински чиновник след време да дойде да бута :-D Колко евентуално би ми струвало подобно узаконяване и в какво се състои, да не вземат за едно стълбище и една тераса която ще я правя баня да ми искат да си платя за цялостен нов проект на къщата :-D

Прикачен файл

02.jpg
02.jpg (175.25 KиБ) Видяна 4698 пъти
sepultura - специалист
Бат Иво написа:
Здравейте.Понеже не съм запознат искам да питам.За същата къща ако искам да направя покрива мансарден ще ми трябва ли разрешително?Както и за външно стълбище за покрива?/Закрито/
ArturDent е прав, относно разрешителните. Като цяло, ако няма да вдигаш височината на тавана (т.е. да надзиждаш пояс по краищата), никой не може да ти каже нищо...
Ето как постъпих аз: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
Последна промяна от sepultura на съб дек 18, 2010 12:10 pm, променено общо 1 път.
Георгиев - специалист
По принцип дори да си вдигнеш корниза, ако не си надвишил максималната си кота най-много глоба да отнесеш за извършено СМР без разрешително, ама няма да се налага да буташ.
ArturDent - Почти Безобиден
Георгиев - какво означава "максималната си кота" ?
Котата я пише в разрешителното за строеж (по-точно в проекта), а такова тази къща няма! Най-много да има удостоверение за търпимост.

Ако приравняваш "максимална кота" на "максимална височина на застрояване", дълбоко се лъжеш.

За сравнение при мен кота "било" е към 4.7 м, а максимално допустимата височина на застрояване е 10м . Това значи ли че ако дигна още два етажа по 2.5м ще съм законен ?
Георгиев - специалист
За кота корниз говоря. Понеже думата фигурира в изречението, спестих си я. По принцип в ПУП-а се дава кота корниз, а кота било варира според ширината на сградата. Това 10 метра в твоя случай е котата корниз.

Ако говорим за закони незаконно е всяко СМР започнато без разрешение. Вдигайки кота корниз така, че тя да не става по-високо от максималното разрешено сградата ти не излиза от регулация, следователно няма основания поради които да дойдат от общината и да ти я съборят. Но да, остава си незаконна и никога няма да получиш разрешително за ползване (акт 16).

Тема "Идея в повече?Защо не." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: