• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Имайки предвид предишни твои отговори :wink: както и да е няма значение.

Една от функциите на ДТЗ е да предпазва и от пожар за което е достатъчна и защита с ток на сработване 0.3А
engineer - специалист
и аз ги сложих в конзоли за гипсокартон. става дума за осветление. пдч-то ми е с 18мм дебелина. работа за 15 мин, от които 10мин е пробиването на отвора.
nikibi - специалист
Има специализирани конзоли сьс или без допьлнителни подложки за рамките на ключовете и контактите, допьлнително се опроводява с неразпространяващ горенето кабел в подобен кабелен канал и се обработват трасетата преди и след опроводяването с огнезащитна боя с сьответния сертификат. Ако обекта е за обществени цели процедурата за сьгласуване и одобрение е нещо кошмарно, навремето имахме хотели без разрешителни от ПАБ по няколко години точно заради тия контакти и ключове вградени по мебели, ламперий, рогозки, тапицерий и всевьзможни лесно горими основи. По принцип всеки по голям производител предлага допьлнително защитени изделия но тук не се внасят с оглед на спецификата и цената. Рее ми се че стандартната стькло керамика на Сименс беше кьм 32 евро за ключ , сьщият модел но допьлнително пожаро обезопасен при това с сертификат отиваше кьм 68 евро за бройка. Разлики в механизмите почти няма , основите обаче са правоьгьлни и доста плитки като отворите за вьвода на кабелите са 3 и са на дьното в едни плитки каналчета с щипки и от тях има фабрични заложени силиконови кабелчета до буксите. Допьлнително има нещо като текстолитова подложка за самата капачка която влиза и в конзолата, фиксира се на букси и като я заключиш един пьт край няма вадене. Най добре се обьрни директно кьм някой от производителите че месните дильри няма да те вземат на сериозно, ако не се оправиш пиши на лични ще видя какво конкретно мога да помогна. Поздрави за смисления вьпрос и успех.
engineer - специалист
nikibi, благодаря за изчерпателния анализ. Тук обаче веднага възниква въпроса какво да правим с електроуредите за вграждане - фурна, миялна, абсорбатор и прочие. На доста от тях мощността и отделената температура са значителни, а ги вграждаме в горими пространства.
Нека модераторите преценят дали е необходимо отварянето на нова тема.
nikibi - специалист
Тук обаче веднага възниква въпроса какво да правим с електроуредите за вграждане - фурна, миялна, абсорбатор и прочие. На доста от тях мощността и отделената температура са значителни, а ги вграждаме в горими пространства.
Уредите и захранващите врьзките са две различни неща.
Температурата при кьсо сьединение в рамките на тия 5 секунди до изключването на АП, да не говоря за волтовата дьга
НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА ДОРИ С НАЙ ЕКСТРЕМАЛНИЯ РАБОТЕН РЕЖИМ НА ИЗБРОЕНИТЕ УРЕДИ
Да не говорим за това че сьответните уреди са предвидени и допьлнително обезопасени за този вид експлоатация, допьлнително трябва да се прави разлика в това дали е за домашна или обществена употреба има доста и сьществени разлики. Да не споменавам че при битова употреба термина профилактика просто не сьществува.
PCL82 - майстор
nikibi написа:
Температурата при кьсо сьединение в рамките на тия 5 секунди до изключването на АП, да не говоря за волтовата дьга
НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА ДОРИ С НАЙ ЕКСТРЕМАЛНИЯ РАБОТЕН РЕЖИМ НА ИЗБРОЕНИТЕ УРЕДИ
5 секунди е времето за изключване на главни АП, предпазващи табла. За крайни къргове на битови потребители времето е 0,4 секунди. Тогава картинката далеч не е толкова страшна, стопена овъглена и изгоряла... а просто се вижда, че е имало късо.

Късото съединение и претоварването са нормални състояния за една инсталация и тя трябва без серизни последици да може да ги понесе.
БориславМ - специалист
Забравяте закона на Мърфи:
Ако нещо лошо може да се случи, то задължително се случва. :| Следствие
1 Едно нещастие винаги води още няколко. :sad:

По темата лично съм виждал стопени контакти. Как и защо предпазителите не са изключили не знам. Винаги ще се намери някой да оплеска нещата, я 3кВт радиаторче ще бодне, я някое разклонителче с 2кВт "духалчица"+ ютийка + ....... Мебелна плоскост и вграден контакт( предполага се лошо охлаждане, фин прахоляк, разлети течности.....) си е сериозно предизвикателство. Ползвайте одобрени и изпитании елементи, защото като дойдат от пожарната, каквото е пропуснал огъня те го довършват :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Контакти и клювове в мебели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: