Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefan_mil4ev - специалист
Ами като цяло изобщо нямам намерение да слагам ДТЗ. Но наистина трябва да пусна 3ти проводник за земята. От табличките дали мога да се ръководя?
PCL82 - майстор
Първо прочети Наредба 3, в частта, която засяга твоя проблем. Табличките се ползват после. Ако след като я прочетеш се почустваш по-наясно ще я бъде. Ако нищо не разбереш търси някой да ти направи сметките и инсталацията.

Не те съветвам да правиш изпълнения без да я прочетеш, защото винаги има риск да направиш нещо, което не бива.

Тук на драго сърце помагаме като запъне, но колата си я движиш сам.
fikata - майстор
Да четеш Наредба 3 не е като да четеш криминале.Човекът хабер се няма от електротехника, а ти му даваш акъл наредба да чете.
Като че ли и всички електротехници могат да се справят с нея като я прочетат..

:-D
blv - специалист
PCL82 написа:
Не те съветвам да правиш изпълнения без да я прочетеш, защото винаги има риск да направиш нещо, което не бива.

Тук на драго сърце помагаме като запъне, но колата си я движиш сам.
Ако нямаш опит, си сбъркал на 100%. Или четеш или плащаш. :-D
Аз не съм чак толкова зле с електротехниката :) Правил съм табло, но само с учебна цел. В момента изчувам доста различни дисциплини от ел. обзавеждане, а от моите учители всеки си е кадърен само по неговия предмет, а ми се налага да правя това което споменах по горе имам желание да се справя сам, хем да видя на практика как стоят нещата.
Johny - майстор
Стига сте се втелявали с тези наредби и разни глупости. Като че ли проект ще прави и ще го гледат под лупа.
Колегата Ники274, му е казал какво му е нужно. Ега ти плевнята! Един мотор, един бойлер 3 контакта и 2 лампи и ще изчете един куп глупости, които за момента не са му нужни.
Като сте такива специалисти, кажете на човека с думи прости как да го направи и... да действа.
Като почнат едни учени приказки, пък недей самичък, викай специалист /да ти вземе по 10 лв. на точка/, да ти смъкне кожта в това кризаво време.
Все се чудя защо в 80% от случайте народа масово се втурва да убеждава питащият, колко е сложно и опасно всичко и колко не бива сам да прави нищо, а да търси специалист. То пак едни цпециалисти са се навъдили. Докато ремонтираха вилата съм стоял плътно до тях, като технически ръководител. Аз ги наех за специалисти, а те не могат и не разбират колкото мене. За строители говоря. Но и с много други е същото. Отидох в сервиз да ми сменят накладките, защото не ми се цапаше и да се гъзуря на студа, а те свалиха колелета и не знаят как да разглобят супорта. Показах им и хем се нацапах, хем пари ми взеха /заради подемника/. Ебах ти специалистите...
Колкото за таблици, Стефане, погледни тук: http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf таблица1 на 8 стр. и 48 на 43 стр. За захранване 6мм2 са ти достатъчни. Апартамента ми е с 6 квадрата и 30 години кара с бойлер, печки, климатици и какво ли още не.
fikata - майстор
Питащият получи ценни съвети, че новото захранване трябва да бъде 3х10 според един, 3х6 според друг, но никой не му казва как в съществуващия изходящ предпазител след електромера ще вкара и проводник с такова сечение...
А това с какви кабели и проводници, начина им на полагане, какви трябва да са свръзките...да се изпълни инсталацията ?
Важното да му кажем сечението, пък с каквото му попадне-може и гумиран кабел..
Той си носи отговорност за последствията...Ама в един форум казаха.. Като една жена каза..
Проект е едно- изпълнението е друго..Да се оправя като наизусти Наредба 3....
PCL82 - майстор
Приказките да не правиш нещо сам имат за цел да спрат тези, които нищо не разбират и не искакат да разберат, а искат да им се каже само-така го направи.

Така ще се отсеят хората, които искат и могат да се справят сами, но просто им липсва малко информация. Този хора няма да се стъписат щом са се решили да се справят сами. Те заслужават да им се помогне, защото сами искат да си помогнат.

А другите-посредствените да се оправят както искат. Нагледал съм се на простории, свободни съчинения, и безумия от народното творчество. Творението им работи, ама е опасно за хората и а е станало късо може пожар да пламне.
Благодаря за съветите на всички, в събота я подхващам, че зимата иде и няма за кога :)
PCL82 - майстор
Темперирай кабелите в добре отоплена стая, защото вънка на студа изолацията става твърда и може да се спука. По принцип се работи над +5 градуса. Работи бързо и изнасяй навън само парчетата, които ще слагаш в момента.

Тема "въпрос относно проводници" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: