Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Не се сърди, но това с червеното и не само това показва, че изобщо не е нормално, дори е противопоказно за теб и машината да се занимаваш с ремонт на хладилна техника!
Хубаво е и така е по цял свят, нещата да се назовават с техните имена, щом казваш кутийка и не знаеш за какво е тази кутийка и устройството на кутийката, не пипай. Щом замерваш, а не измерваш, не пипай хладилника. От това, което питаш няма нищо нормално, хладилника се нуждае от ремонт от квалифициран специалист по хладилна техника!
Успех! :partyman:
[/quote]

:vom: Аман от такива пишман майстори където дават съвет кое как няма да стане !!! ,той човека за това пита за да разбере, и вместо да се правиш на умен (или се чудиш как е заобиколил фабричната инсталация и термостата :lol: ),обясни кое какво е, как работи и то така че да те разбере ...как в руските форуми и не само , всеки гледа как да помогне а в Бг. как да те откаже???
След като нямаш желание да помогнеш!!! изобщо не си прави труда да пишеш.Сигурно и ти викаш "квалифициран специалист" и никога не пробваш сам,
пък и форуми четеш да разбереш нещо , и попадаш на такъв като теб [-X
hidrazin - майстор
Добре дошъл!
вт ное 12, 2024 9:59 pmelhi написа:
Не се сърди, ...
Ама и ти не се сърди...
Особено ако те насоча че темата е приключила преди над 5 години... :-D
Просто гледай какво, на кого и кога отговаряш.
Иначе - О.К. Продължавай в същия дух и нека не ти е единствения пост тук.
:partyman:
Chefo77 - майстор
Важното е да "нахрани" някого, другото няма значение...
Винаги са ми били странни такива елементи - регистрира се, за да се скара с някой или да се покаже колко е велик, нареждайки друг. И к'во - пЕшката не расте, баси гредата...
Здравейте отново :tonqe: , не се сърдя , видял съм темата от коя дата е!!! но като аз съм стигнал до нея и друг ще стигне :yawinkle: :partyman: .

А до Chefo77 или "елемент" е по разбираемо , вникнал ли си поне малко какво съм написал или давал по енерция? ,а това за "велик" - без коментар. "Важното е да "нахрани" някого, другото няма значение..." -а това направо си противоречие!!!
За това хората като видят такова отношение дори и да имат желание се отказват пишат пък камо ли да питат нещо ,веднага ще се намери някой да каже –(неоснователно) как няма да стане, да не се занимава с глупости и т.н какво занята ли ще му вземе!,тайна ли някаква се пази, какво става незнам или просто се гледа да се унизи!!! , за да могат другите да се посмеят и да имат ккакво да коментират. Извинявам се ако съм засегнал някой,но тези неща минават границата,като видя поредният който е съжалил, че е питал нещо!!! , а колко ли хора са видяли - примерно тази темата с надеждата да научат, или разрешат дори и частично проблема си , и почти винаги се стига до какво, до нищо!,даже нямащо общо със темата.
Така че има "значение", някои хора да се замислят, а други да не стоят безучастно...
Chefo77 - майстор
Аз много добре съм вникнал и принципно си прав, само не разбирам - ти в качеството си на какъв точно се включваш веднага с рогите към някого? Влез в селото, огледай се, поздрави двама-трима, изпий две ракии в кръчмата, пък чак тогава се обяснявай как оня кон не трябва да е вързан за оградата.
MamaMy - майстор
ср ное 20, 2024 4:44 amelhi написа:
... да не се занимава с глупости и т.н какво занята ли ще му вземе!,тайна ли някаква се пази, какво става незнам или просто се гледа да се унизи!!! , за да могат другите да се посмеят и да имат ккакво да коментират.
Истината е много по-проста, но на прост човек как да я обясни? Още като чете въпроса, грамотния човек може да разбере квалификацията и уменията на питащия. Казва му да не пипа за да не убие себе си или някой друг с невежеството си и в същото време го предпазва от унищожаване на иначе все още годна техника.
mgbagera - специалист
А здравейте отново :partyman:
Нема да се сърдите но ако не беше plamen6703, нямаше да потърся съдействие в друг форум и да си реша проблема :prayer:

Не се сещам понеже мина доста време но форума май беше само за хладилна техника. Там имаше много информация за видовете фреон и компресорите за тях. Също така разбрах, че всеки компресор работи с определен вид фреон (освен леки изключения).
Та оказа се че мога да сменя компресора и да заредя хладилника с друг вид фреон, без да сменявам капилярката и дехидратира.
Не се сещам точно но мисля че можеше да се замени R60 с R134 (може и да бъркам, беше отдавна).
Този R60 бил 1:1 с пропан бутана с изключение че нямал добавката която му придава така познатия на всички ни мирис на газ.

Та оказа се че в гаража имам точно такъв компресор.
Снабдих се с 2 пръчки твърд припой. От аптеката си купих боракс, и преправих газовата горелка (тип пърлачка) да е с по малък и концентриран пламък.

Отрязах тръбите на стария и монтирах новия. Сега идваше въпроса, как да се вакуумира, и как да се зареди с газ. Е тук вече се намесиха руснаците (както някой ги беше споменал по горе). В тубата имаше видеа как да заредиш системата с хладилен агент без да вакуумираш. Пълниш с газ, изчакваш малко да се смеси хубаво с останалия въздух в системата и след това я изпускаш. Упражнението се повтаря няколко пъти.
Трябваше ми и накрайник за пълнене, затова използвах вентил от джанта на кола (като му свалих гуменото покритие и го запойх използвайки твърдия припой и горелката. Лесно и удобно за сервиране. Взех пистолета за помпане на гуми и го монтирах на бутилката от газовия котлон. Продухах маркуча за да изкарам въздуха и директно докато още съскаше го боднах на вентила. Заредих го с произволно количество газ и след това започнаха тестовете. Във видеата имаше инструкции как да заредиш без да се ръководиш по манометрите. Когато една от тръбите на компресора започва да хваща конденз но не и да се заскрежава, значи си уцелил точната доза. Започне ли да хваща скреж, значи си превърнал хладилника във фризер :mrgreen:
Сложих си и термометър в хладилника да се ръководя и по температурата му. Изкара няколко дни тестов период на двора и всичко беше ок.

И до ден днешен този хладилник работи зареден по този начин, тип "Направи си сам".

Така че elhi донякъде е много прав и благодаря за застъпването. От друга страна и plamen6703 е прав защото това е опасно и не го препоръчвам да го правите!!!

Затова не се карайте, празници са :partyman: весело посрещане на новата година!
silent - майстор
Вярно е че руснаците си помагат. Страна голяма, на много места сам се спасяваш и помоща и информацията са много важни. Отделно е беднотия. Тук уж сме европейци и по европейски върви всяческо затъпяване та внуците ни един ден ще са толкова смотани и тъпи, че за залагане на капан за мишки ще викат специалист. Форума също следва правилната директива. Купон празни приказки и мерене на чур...апи....
MamaMy - майстор
Към всички заблудени: Руските форуми са същите като нашите. Това което четете обаче вече е модерирано. Голямата част от глупостите вече са изтрити, а това, че територията и населението и са в пъти повече от нашите, допринася за количеството форуми и информация. Съпоставено процентно спрямо населението, ние сме много по-креативни и оценяваме много по-точно уменията и знанията на питащите. Ако някой го дразни, че никой не дава информация по даден въпрос, нека сам да седне, да се образова и да чака във форума някой да попита. След това може гордо да му отговори и да чака за благодарности. Ако нещо от моето предложение не го устройва, нека си задържи мнението за себе си. Ако въпреки всичко има някакво опровержение, да си го прибере отзад. Ще му отговоря само когато съм на кеф. :lol:

Когато си прост то ти е до живот. Никой форум или образование не може да го промени. Когато си само тъп, поне има някаква надежда.
hidrazin - майстор
пон дек 30, 2024 2:02 pmmgbagera написа:
А здравейте отново
Здрасти. Тези небивалици за кой път ще ги драскаш? - ЦЪЪЪК
пон дек 30, 2024 2:02 pmmgbagera написа:
Този R60 бил 1:1 с пропан бутана с изключение че нямал добавката която му придава така познатия на всички ни мирис на газ.
Дрън, дрън, дрън ... че ПЛЯС ! Не са едно и също нещо.
Да, възможно е да се замени R600 с бутан, дори и с пропан-бутан ама за к'во тоя цирк и да се вкарваш във филми?
Един флакон стига за два хладилника - по няма и кутия цигари за хладилник... Цирк БУШ.

Прикачен файл:
Фреон 600.jpg
Фреон 600.jpg (99.44 KиБ) Видяна 356 пъти

:partyman:
P.S. Да от руснаците можеше да научиш много неща. Ама преди време. И тях ги Фана дИмокрацията. :)
Е, все още може да се научи много ама само за тоя който го може...

Тема "Проблем с хладилника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: