Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Колега Драганов много благодаря за информацията че има схема в направи сам. До колкото успях да разбера това са две книжки които аз нямам. Има ли откъде да се намерят? Имаш ли възможност да сканираш съответните страници за да ги обсъдим във форума. Струва ми се че едва ли ще има проблем с авторските права. Пък ние ще издискутираме схмета което ще бъде от полза и за автора.

Ето аз какво намерих междувременно. Много прилича на камината на minca. Само дето при него не виждам да има тръби. За съжаление и тук няма точни размери а всъщност в това е проблема. Може да се изчисли колко да бъде площа която се нагрява но ще бъде ли това оптимално за добро КПД.
Прикачен файл:
котел.jpg
котел.jpg (67.28 KиБ) Видяна 14752 пъти
отново авторски права схемата е публикувана тук http://forum.ostmetal.info/showthread.p ... 771&page=2, за което сме благодарни.
Draganov - специалист
Ще се опитам утре да сканирам страниците в службата.
Draganov - специалист
Това е сканираната схема на котле за водно отопление.

Прикачен файл

kotle_vodno_otoplenie.zip
(536.11 KиБ) Свален 15058 пъти
колега отново благодаря. Разгледах схемата и ми се струва че наместо ламарина може да използват няколко реда тръби наза до изхода на дима. Това със сигурност ще увеличи площа.

Някой има ли идея защо предложената схема без тръби? Може би така се улеснява движението на топлия въздух навън към комина. Предполагам че зависи и от тягата на комина...
Draganov - специалист
Вътрешната част на котела,която е в допир с огъня е многократно по-уязвима откъм ръждясване.Предполагам,че ако се слагат тръби,трябва да бъдат с дебелината на ламарината,тоест поне 3мм. Друго неудобство е,че трябва да се пробиват отвори в страниците,за да циркулира водата през тръбите.И трето- по-трудно ще се почистват от налепени сажди,поради формата си.Но предимството на тръбите е,че ще имат по-добро нагряване на водата,поради по-голямата нагревна площ,в сравнение с плоча от ламарина.
П.С. Схемата е обработена с програмата ABBYY Fine Reader за разпознаване на текст(за по-добра четливост) и може някъде да има грешки в текста,ако забележи някой-питайте,ще ги уточня от книжката.
Ако някой си направи котле по тази схема,да пише как е и евентуално как го е подобрил.
Успех!
sian - специалист
Първо се извинявам ако е нечетливо, скицирал съм само вътрешното тяло. Изработено е от 4 мм ламарина, заварката е двустранна мощноста е около 19-20 Кв. Двете основни предимства на този котел е че почистването на водните клинове става когато котела гори (остъргва се нагара през ревизията отгоре надолу и се избутва в горивната камера). Въртящата скара съм направил от рифел N20 тя е от две части и се задвижва с лоста, почистването и тук е без да е нужно да е загаснало. Разклащаш и дослагваш може да работи непрекъснато. Под скарата няма водна риза ,цялата височина е 1200мм и отпред най долу има врата по цялата ширина и висока около 200мм. Толкова горе долу е и кутията на пепелника.Няма изгребване на пепелта,пепелника се издърпва закачва му се дръжка и в кофата. Дано съм бил полезен. Ako имате въпроси питайте.
isko6p - специалист
На някоя от страните подреди огнеопрни; намаляш горивната камера и същевремено и нагревната площт.Махаш вентилатора и правиш естествена цирколация.Така ще намалиш мощноста.

Тема "схема на котле на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: