Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
joro_tsanev - специалист
ЧефоС написа:
Да де, само малко е объркал понятията и сроковете. Поне от моя опит.
Така и не разбрах кои понятия и срокове съм объркал.Мисля ,че съвсем ясно съм написал за един от многото варианти за присаждането.
GEORGI5959 - специалист
Жоро, много точно си обяснил и никакви срокове не си объркал. Темата за присаждане е много голяма и има много инфо по нея, така, че нищо ново не може да кажем. А и автора попита само кога да събере калемите. Мисля, че му отговорихме.
bullet - специалист
Ами ЧефоС е прав, щото облагородяване с калем /резник/ и облагородяване с пъпка /околиране/ са две различни неща.
Ето цитат от една статия и дано съм полезен на колегата:
"Облагородяването може да се извърши с калем или с пъпка от културния сорт.
В първия случай говорим за облагородяване " на калем",а във втория - ''на пъпка ".
Калемът е част от клонче на културния сорт,взето от средата на клонката и съдържащо до 2 пъпки с междувъзлията,с клиноподобен отрез отдолу.Облагородяването на калем се прави напролет – април /до юни за някои видове /.Това определено е по-трудният начин,който е свързан и с нанасяне на по-големи рани на подложката и калема,и с употребата на овощарска замазка за намазване на раните,направени при работа.От моя личен опит крушата най-успешно се облагородава по този начин.
Облагородяването на пъпка може да се направи напролет или през август до 15 септември.В първия случай говорим за будна пъпка, защото тя ще се развие през същия сезон,а във втория-за спяща пъпка-тя ще презимува и ще се събуди за развитие през пролетта.Това е начинът,свързан с най-малко нараняване на подложката, и с най-голям процент на прихващане."
joro_tsanev - специалист
Никой не спори,че са различни неща, аз съм обяснил за спящата пъпка, а GEORGI5959 е обяснил за присаждането на калем. :)
Геша - специалист
Момчета, искам да продължа темата с един въпрос. Жоро Цанев е написал, че листата на калема се режат 1см. под основата. За начинаещ като мен това ми звучи объркващо. Значи ли това, че се реже 1см. и от дръжката? Моля ВИ да ми отговори някой! [-o<
joro_tsanev - специалист
Изрязваш листата,като оставяш 1см от дръжката им, това се прави с цел като изрязваш после пъпка за присаждане, да има за какво да я хванеш, за да не замърсяваш сърцевината.
Геша - специалист
Жоро, благодаря!Светна ми. Между другото, някъде съм чел, че се подрязвало две трети от листата и т.н.,затова се обърках.
joro_tsanev - специалист
Листните петури се изрязват по малко,с цел по малко изпарение на вода, но това е по разпространено при присаждането на лоза на зелено.
ЧефоС - специалист
joro_tsanev написа:
Никой не спори,че са различни неща, аз съм обяснил за спящата пъпка, а GEORGI5959 е обяснил за присаждането на калем. :)
Защо модераторите не оставят само поста, който отговаря на името на темата? И да изтрият спама. Защото пост, който не отговаря на името на темата, е точно спам. Или бързаме да покажем, че разбираме, без да четем.
Bobivan - специалист
По скоро е офтопик.....но пак е неприятно...

Тема "Калеми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: