Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
genkogenev - специалист
Гледам от снимките , че имаш мн камъни . Защо не пробваш нещо подобно . Не ти трябва бетон , че после да къртиш и става красиво / поне за мен е така /

Прикачен файл

SI851046.JPG
SI851046.JPG (80.49 KиБ) Видяна 6666 пъти

Прикачен файл

SI851045.JPG
SI851045.JPG (108.54 KиБ) Видяна 6666 пъти
Bobby - специалист
Мисля със стена, защото после ще й залепя декоративни плочки и ще стане по-красиво. Но мерси все пак за тази идея.
genkogenev - специалист
Ами дерзай ! Обаче да не забравиш за скритите неща , като дренажа например .
:rolleyes:
Градинар - специалист
Защо не замерите двора и да си направиш един предварителен проект? Така хем ще си направите количествено стойностни сметки, хем ще знаете какво точно ще правите, хем ще предвидите всички "скрити неща".
Особено, ако не сте наясно с нещата. Но, ако ви се прави 3-4 пъти или просто ви харесва да правите нещо, не пречи да го карате и на око.
Bobby - специалист
Ами, както и да го смятам ,все нещо ще изпусна или забравя, но може ли повече инфо за ДРЕНАЖ на стената, как се прави точно?
Погледни на снимката трите черни тръбички излизащи от шкарпата. Те преминават през целия зид, като от вътрешната страна на зида са перфорирани. поставени са върху филц и са засипани с такъв, за да не се задръстват дупчиците.

Прикачен файл

rsz_sam_0348.jpg
Градинар - специалист
Подпорната стена на снимката по-горе е поне с метър по-висока от тази, която авторът на темата желае, ако не бъркам.
Не казвам че не трябва да има дренаж. Напротив!
Но не е само до дренажа. Има и други неща.
Мисля, че е несериозна работа да се прави подпорна стена, без да се прочете малко по въпроса. Поне основните неща.
Но човек решил ли е да изпуска и забравя...
Bobby - специалист
Може ли да постнете линк или нещо подобно, имам 2 месеца до стената, не съм се забързал. Веднъж се прави.
единак - специалист
Боби, в момента си оправям двора, по подобен начин, с каменна зидария. Е, не съм аз бачкатора, че ме хвана кръста, та затова има други. Наклонът ми е подобен, че и по-голям.
Като гледам снимките, по наклона на ствола на черешата, ми се струва, че склона лека-полека поддава. От друга страна, като гледам снимките на виличката, хич му се помайвай, ами си го прави както си го замислил.
Моят съвет в случая би бил, изкопай си сам, колкото си решил, че ще ти е широка пътеката, но толкова, колкото да се нивелира, без да мислиш за подпорни стени, укрепвания, бетони и т.н. След това си иззидай с камъни стената откъм склона, предполагам, че все някъде ще намериш наоколо камънаци, но не пипай тези в двора ти. След това си направи пътеките с точно тези камъни/и аз търся такива, ама няма, или са безумно скъпи/. Каменната зидария ще ти се върже супер. Повтарям, само нивелирай, изравни си нивата, за да си направиш стълбите, не слизай под терена там където можеш. Изкопа ти е ден, с много почивки, зидарията също. Зидаш с пясък и цимент, няма да носи нищо, освен естествения разнос на почвата, така че споко - на око/иначе 1:1.5/. Ще мръдне след 5-10г, но то, каквото и да правиш пак ще мръдне, освен ако не спираш склона, а то е друга работа, много пари, м3 бетон, железа, механизация, изчисления...
Ако влезеш във филма с подпорни стени, изпълнени по книга, дренажи, и т.н. ще имаш едни 3-4м с вероятно добре изпълнена входна пътека, която ще остане след като ти падне вилата. И....?
Добре е да си направиш план, как да изглежда накрая, а оттам и през какви етапи да минеш, за да го докараш дотам, от сегашното положение. Дворчето ти предлага много поле за разни красотички, тераски, пътечки и т.н. Градинар знае какво говори.
Transporterr - специалист
единак написа:
ми се струва, че склона лека-полека поддава
ако е така наистина ти трябва подпорна стеничка която поне малко да отговаря на името си
по горе има една идея, но тя според мен е за доста по големи подпирания в които камъните седят в едни клетки казват се габиони.не са много за гледане с тази мрежа от близо обаче..
иначе подпорните стенички се правят лесно, но ако има и помен от свличане е добре да са пресметнати
ето няколко примера
Изображение

Uploaded with ImageShack.us

онези 'дупки' за отводняване, се правят когато има дренаж пред стената. имаха някакво има но сега го забравих ..
сетиха ме барбакани се казват

Тема "Въпрос за озеленяване и терасиране." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: