• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
velev-klima - специалист
И как ще изолираш дъното :?: като от вътре перката изкава поне с няколко градуса по ниска температура от околния въздух.
roly - специалист
Знам че при -5 градуса радиатора на външното тяло е на -15 и така чрез фреона пренася топлина до вътрешното тяло- в този етап е ясно- тука е Сибир във външното тяло.

Има обаче един прозорец от 5-6 минути на час-два, когато се обръща процеса и се вкарва топлина и става Мексико във външния радиатор и всичко се разтича-
та точно тогава е проблема дали чрез изолация да се спре заледяване по пътя на размръзнатата вода до дупката отдолу- изтече ли- ОКИ- пей сърце- в следващите 2 часа пак може да е кучи студ на питата. O:)
EDI - майстор
Не си заслужава, нищо няма да стане.Ако нямаш добър фабричен наклон на тавата/а като гледам машината надали има/ към отворите и достатъчно широки дренажи, никакви изолации там не помагат, водата прави кора за секунди.Освен това едно ръбче на дренажния отвор е достатъчно да задържи вода и да започне да трупа.Слагай си нагревателя, ама се обади на някой да ти го монтира като хората.Има машини, които фабрично са с такъв нагревател, а за други е опция по желание и това е решението.
vaioo - специалист
За мен има един начин които съм го изпробвал на климатика на един приятел и според мен е най-добрия,икономичен и автоматизиран вариянт против замръзване на тавата.

Преди да стигнем до него съветите ми са:
1-да се провери наклона на климатика
-ако дупката за оттичане е в средата, то той трябва да е идеално нивелиран
-ако дупката е под топлообменника в задния край, то тогава се повдига предния с 1см, за по добро оттичане и да не се счупи перката ако натрупа.

2- на някои марки климатици отворите са или малки или не са поставени под топлообменника, така, че когато машината размразява да отваря и отвора за да изтече водата.
Тук решението е пробиване на нови отвори там където трябва-под топлообменника.
Подобни схеми със изолиране отдолу,отгоре не вършат никаква работа.

3-в никакъв случаи да не се слагат оригиналните щуцери на отводнотелните канали, защото там се запушват първо.

Сега за начина:
Залепваме нагревателя от вътрешната страна на дъното на климатика с алуминиева лепенка, като краят му задължително излиза през отвора за оттичане, нагревателят се включва към реле за време, това реле за време се включва към термостат, а тои към четирипътния вентил(трябва да се провери последния дали работи на 220в).
Разбирате какъв е алгоритъма на работа нали?
Ако не то:
1-климатика се пуска на отопление и на четирипътния имаме напражение
2-от там имаме и на термостата, които може да се регулира от -30 до +30 градуса. избираме примерно -5.
3-ако е под -5 термостата подава напражение на часовника, които можем да нагласим да включва на всеки 15 мин. за определено време-15,30мин...и тн
4-от часовника захранваме нагревателя.

Като цени:
-нагревател 2 метра или към 100 вата.(толкова е необходим за да се извие по тавата на нормален климатик)15-30лв
-термостат 15лв.
-часовник 15лв.
Общо до 50лв.
И си имате напълно автоматизирана система която може да регулирате във всеки един момент по време и температура :shock:

Има и нагреватели с вграден термостат на +5гр.-само връзвате и готово, но не е икономичен много.
roly - специалист
Oki,
a кой ще ми го монтира- дали да не питам техниците преди да дойдат на профилактиката за гаранцията дали могат да свършат тая работа или да търся друг специалист жичкаджия?!
vaioo - специалист
Зависи от ''техниците'' колко са компетентни, иначе някой еладжия ще свърши работата.
Ако не си вързан в ръцете и имаш общи ел. понятия можеш и сам да си ги монтираш нещата, а ако срещнеш затруднения ще помагаме :)
Примерна цена на монтаж за всичко което споменах, без да се товари в цените на материалите според мен е към 40 лв.
  • 1
  • 2

Тема "Одисея със обледяване на климатика..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: