• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
zheleff - специалист
Според мен хидролози или такива като мен - с багети, обаче там гаранция - Франция. Абе не че хидролог със стаж 3м ще е по-про от Бай Гошо багетата ама избираш сам.

Лазаре, моля те внеси малко яснота.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сондажа за който говори bulhomes2 представлява една забита в земята стоманена тръба, която достига до водоносния хоризонт. Тази тръба служи за смукател на центробежна помпа. За да работи наистина трябва да има подземна река или езеро. На много места в Бг този тип сондажи са възможни и разпространени, но на повечето места не са чували за тях и са невъзможни. При нас във Варна не знам някой да има такъв кладенец. Изискват се доста благоприятни фактори за да работи без проблеми, има един плюс - че става лесно и евтино (ако стане изобщо), но много минуси:
- дължината на тръбата, която се забива не може да е повече от 7-8м
- не може да се направи никакъв дренаж (филтър)
- не може да оформи резервоар долу, а се разчита на голям дебит на подземна река
- разчита се на подходящи пластове до водоносния хоризонт за да може да се забие тръбата (ако удари на камък?)
- не може да се сложи възвратна клапа с филтър и при всяко пускане трябва да се обезвъздушава помпата
Каналски - специалист
Извън Темата , Времето и Сливенските Славеи !
Мойта крива логика :) Наздраве на Георги !
Опа ... може да менкаме ... ама там пак е нещо такова.

Прикачен файл

Well.png
Well.png (14.86 KиБ) Видяна 9695 пъти
bulhomes2 - майстор
LazarGanev написа:
- не може да се сложи възвратна клапа с филтър и при всяко пускане трябва да се обезвъздушава помпата
Клапи със сигурност имаше, защото няколко пъти аз съм и правил гумите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е добре, разкажи къде се поставя клапата - нейното място е най-долу на тръбата
bulhomes2 - майстор
Тц. Както казах имаме кладенец десетина метра. Помпата е на дъното, а клапата е на тръбата изкарваща водата извън герана. Много често като изпусне клапата се употребява функцията "наливане на вода" в тръбата и проби докато тръгне вода. При тъста системата беше по-друга. Помпата му се слага на нивото на двора. Понеже по селата се краде яко - помпата се прибира и се вади само когато трябва (не че не я откраднаха пак де). Значи помпата се монтира с холендер към тетка, долния край, на която е сондажа, а на горния има ръчна помпа. Изходящия от помпата маркуч се сгъва за да не смуче от него, с ръчната помпа се изкарва вода от сондажа за да напълни охлюва, развръзва се сгънатия маркуч и вече се продължава с ел помпата. При него клапана май беше под ръчната помпа.
Чаро - Акълия
Обикновено набитите тръби са комби с т.н. кърцалки- помпаш на ръка и кат' изкара вода пускаш 'Вида"-та.
Клапа се слага преди помпата, но върши работа, ако ползваш редовно и често, инак изпуска с времето.
Бул го е описал точно.
Набитата тръба е характерен вид 'сонда' за района на София, особено за източни райони- Враждебна и т.н.
Имал съм случаи - в кладенец да набиваме тръба- дебита скача до... неизчерпаем!
zheleff - специалист
С две думи май, май мой'та работа без копане на голям герен няма да стане, а? А как не ми с иска, не заради хамалогията, ами за градинката. Тя ще стане една работа, дето не ти е работа.
Neno Er - специалист
Ето това вече съм го писал, ама не търсите.
Не, че е най–сигурното, но при мен излезе сполучливо.
Ще споделя своя опит. Заявявам обаче, че не съм специалист, екстрасенс и радиеестезист.Просто сигурно бях късметлия.
Жена ми има наследствен имот в едно близко до Плевен градче. Там никога не е имало кладенец, а са поливали от близката чешма и в последствие от водопровода.
Подариха ми ел. и ръчна водни помпи и реших да си дупна сонда.
Първо избрах мястото.Да бъде удобно срямо двора, но и да има подземна вода. Прекарах мислена линия м/у кладенцитена съседите и близката естествена чешма и по нея с багети определих мястото.
Багетите представляват два тела с ф 2.5-3мм. огънати на 90 гр. и с размери на двете части 40 и 20см.
Багетите се държат за късите части, хлабаво, насочени на пред на височината на гърдите. Там където има близко подпочвена вода, те започват да се завъртат и се кръстосват. Пак ви казвам.При мен може да е случайно, но се получи.
Изработих си саморъчна сонда . Представлява стоманена тънкостенна тръба с ф 110мм. Долния и край се изчуква така, че да се увеличи малко диаметъра и, и се заточва по остта. На другия край на тръбата се заварява с кръстачка или по друг удобен начин по остта и тръба с d=25-30мм. и l=1,5м.
На избраното място започнах да копая по метода на трамбовката. Издига се и със сила се забива острия край на сондата. След няколко удара тя се запълва с пръст, изважда се, почиства се и отново. За по-лесно проникване, приодично се сипва малко вода. Така стигнах до около 4,5м. където се появи глина, кал смесена с вода и след това пясък. Тук вече се яви проблема. На около 5,3м. материала не се задържаше в сондата, а падаше обратно.
Поради тази причина използвах за черпене на водата комбинация м/у ръчна и ел.помпа от дълбочина около 5,5м. но явно съм улучил "подземната река".В началото помпата изчерпваше бързо водата и "лапаше" въздух, но после количеството на водата се увеличаваше и сега мога да "тегля" с часове без да спира.
Ако някой има нещо неясно, да пита.
Най-важното е мерак и да не се удари на камък.
Neno Er - специалист
И понеже питате за помпата.
Първоначално ползвах "Вида" в комбинация с ръчна помпа, но мангалите ми откраднаха част от ръчната, а на "Вида"–та и изгоря пусковата намотка.
Купих си "Gardena"–http://argo-market.com/ViewProduct.aspx?id=719, тогава в Бриколажа на Плевен струваше 149 лв.
Самозасмукваща с вход и изход един цол.
Използвам смукателен маркуч и смукателен клапан.
Питайте. Ще отговоря доколкото мога.
А в близките дни ще потърся и снимам "инструмента" с който дупчих.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "За сондажите и хората - само въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: