• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Hursa - майстор
Не съм, затова питам тук:) Но до преди 10 години не бях виждал и топлоизолация върху панелките. Съвсем не твърдя, че идеята е добра, но за моят случай ми изглежда по приемливият вариянт от това да сваля и изхвърля дограма на 2 години и да я заменя на двойно по скъпата за да начеша крастата си. Всъщност и така не мисля, че това ще се изплати.
tretre - специалист
Има една схема за топлината от къде бяга, колегите от топло-изолациите да кажат. Но за дограмата оставаха по-малко от 25%.
При старите двойни дограми - единствения проблем беше конденза.
По принцип правилото е да осигурим температура на въздуха по-голяма от 0 градуса целзий извън къщата, или по-точно в слоя на топло-изолацията.
Hursa - майстор
И аз ги гледах тези схеми, за къща мисля че бяха. Около 22% май бяха дадени загубите през прозорците. За апартамент срещнах, че процента на загубите е над 40. Но даже 20% нима са малък процент имайки предвид площа им спрямо площа на стени и тавани. Прозорците са ми на стената която е най нагрята, верно радиятора прави завеса над себе си (доколкото знам), но зад себе си интензифицира топлообмена, така че загубите през тази стена са най-големи, чиято ефективна дебелина около прозорците допълнително е намалена. Ако на външните стени поставя 5 6 см изолация, около прозорците изолацията е около 2 см, макс 3. Поставяйки 2 дограми намалям и този термомост.
comunikator - специалист
Каниш се да направиш някаква пълна глупост,която ще изглежда толкова кухо,че ще искам да я видя :wink:
Но чесно казано според мен може да имаш само допълнителни проблеми отколкото да си решиш проблема с загуба на топлоенергия.
Аз правя дограма от 8-9 години виждал съм какви ли не простотии - на един пич му свалихме на дървената дограма само външните крила,монтирахме в дървената каса пвц дограма,а вътре в стаята останаха дървените крила от старата дограма.
Hursa - майстор
Това ме интересува - какви проблеми мога да имам? :)
За грозно, може би, ще видя как е като сложа първо на спалнята.
8180 - майстор
Според мен ефектът ще е по-добър от сравнявания "троен" стъклопакет, стига да може да се изпълни читаво технически. На пръсти погледнато, дискутираната междина си е една допълнителна ТРЕТА въздушна камера. Дори да не е ефективна както тези в стъклопакета, пак си е +1 и поне двойно по-добро от съществуващото положение (1 възд. камера).

За изпълнението не съм компетентен, но трябва да се предотврати проникването на външен и вътрешен въздух между двете дограми, както и на вътрешната влага чрез дифузия по периферията (евентуално) - избраният фибран по периферията не ми изглежда особено надеждна преграда сам по себе си и като уплътнение без фуги. Вероятно нещо гумено + силикон биха били по-подходящи. Последният би затруднил замяната на силикагела и почистването, при необходимост.
Съществува някаква практика да се пробиват отвори в дограмата за оттичане - ако има такива, ще се наложи да се запушат някак си.
Има някаква идея, допълнителната дограма да е отваряема към терасата (за обслужване), ако е технически и финансово допустимо.

- Влагата и евентуалният конденз по външния стъклопакет са основните вероятни проблеми.
- Ако това се случи, положително ще се наложи почистване рано или късно.
- Техническите проблеми не мога да оценя - колегите да казват.

Вярно, че е супер нестандартно, за грозно - колко да е грозно? Ако трябва да се огледаме наоколо, сигурно още ще намерим жилища със стара двукатна дограма (с междина 10-15см). Тъй че, за мен въпросът си е открит и доводите срещу идеята все още слаби.
Hursa - майстор
За идеята да е външната отваряема - сега дограмите ми са просто рамка с едно стъкло. Втората такава отпред долу горе ще има вид. Но ако се направи с отварямо крило мисля, че въобще няма да изглежда добре. Отделно, че така вече периодично ще трябва да се обслужва и няма да е сравнително херметична. Отвори старата мисля, че няма. За фибрана, не знам. Нали се води почти не пропускащ влага. Два или 3 сантиметра ще покрият междината панел/дограма и ще застъпет около 0,5-1,5 см от дограмата. Ако се попълнят фугите със силикон и се импрегнира с нещо за баня горната му повърхност няма ли да стане почти херметично. Страничната част която е към вратата, за там фирмите за дограми имат такъв фибран, от двете страни с пвц импрегниран, ако фугите се подлепят със силикон надявам се също да е относително херметично. На тази преграда мисля, че може да се монтира и нещо на винт с уплатнение за да вкарвам ампула със селикагел и да мога да я подменям периодически. Ако през няколко години се налага почистване, то може да се свали и един от стъклопакетите. Тъй като гледам, на старата дървена дограма в трапезарията за една година между стъклата не се е зацапало въобще, не сме ги бърсали от нанасянето.
  • 1
  • 2

Тема "Двойна дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: