Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
Ми примерно ако зимата консумира 25А в къщата и 40А в кухнята и банята нали пак ще остане на тъмно навсякъде и после като си пусне тока ще седне на компа и ще пусне тема със заглавие "Що е то коефициент на едновременност и има ли почва у нас" :lol:
torbalan - Дървен философ
от това спасение няма...

коефициента на едновременост с предпазители не можеш го урегулира :)

pandov., ако ще вземаш ток след "главния" бушон в таблото на къщата - за какво ти е втори "главен" в таблото на пристройката?
pandov. - специалист
torbalan написа:
от това спасение няма...

коефициента на едновременост с предпазители не можеш го урегулира :)

pandov., ако ще вземаш ток след "главния" бушон в таблото на къщата - за какво ти е втори "главен" в таблото на пристройката?
незнам затова пуснах тази тема, за да можете по компетентните от мен да ми дадете съвет как най- добре да го реализирам
ПС ето груба схема на цялата история
в червени е кабела от стълба
в черно- този който отива до главното табло
в син цвят е въпросния кабел който ще полагам

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (34.82 KиБ) Видяна 3218 пъти
точен и верен отговор може да ти даде проектант електричар, след като види схемата на сегашното ти окабеляване :)
pandov. - специалист
благодаря ви все пак ще се допитам ,но мисля че ако се хвана след главния бушон няма да има проблеми
главния бушон ти е в таблото на електромера... преди него няма как да се закачиш :)

където и да се закачиш - все ще стане, но няма да е перфектно :)
fikata - майстор
Не е проблем новото табло да го закачиш преди гл.предпазител на таблото в къщата.Така ще имаш магистрална схема на захранване.Цялата линия ще се пази от късо или претоварване чрез предпазителя 63 в главното електромерно табло.Направи си сметка на максималния товар който може да се получи едновременно от двете табла за да не изключва този предпазител от претоварване.
kam34 - специалист
Ами пусни си СВТ -то което имаш 4х4 за банята като ги връзваш не 2х2 жилата а фаза, нула и защитен + един свободен. Слагаш му в началото АП 32А. За кухнята и другите консуматори три жила от 6кв рекордоман в гофре с АП 50А в началото му. И двата АП ги захранваш след главния 63А в главното табло на къщата. По този начин ще знаеш че изключиш ли главния 63А в главното табло си спрял тока на всякъде и нямаш захранени линии.

Слагай си предпазителите според кабелите които трябва да защитават, и да искаш не можеш да постигнеш селективност с главния на електромера, която няма да ти ограничи мощтноста.
pandov. - специалист
вижте какво ще направя , ще пусна два рекордомана 6кв в гуфре от главното табло на къщата до подтаблото на пристройката- като ще взема фазата преди главния 63А , в подтаблото ще сложа главен 50А и от там ще си разпределя токовите кръгове:
печка 4кв кабел 25А предпазител
бойлер също като печка
контакти 2,5кв кабел 20А предпазител
осветление 1,5кв кабел 10А предпазител
Ако много бъркам с това мое решение моля поправете ме.
ПС и все още се двоумя да се вържа преди или след главния предпазител в таблото на къщата :? :lol:
ПС горепосчените консуматори са най-мощните ,които ще се намират в пристройката (ще има още пералня и климатик , който не съм го отделил на отделен предпазител ,но ще го направя) в къщата няма кои знаи кви консуматори -телевизори , компютър , осветление, един климатик и чат пат духалка
ако го вържеш след "главния" просто пропусни 50 амперовия - абсолютно излишен идва :)

Тема "кабел между две табла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: