Много интересна и все по-често дискутирана тема.
torbalan - Дървен философ
root666 написа:
Колега торбалан, а с винтове захваща ли го, или само го лепи за замазката?
с винтове в бетона ли?
то при мен замазка няма...

само е лепено, но като се лепи - няма нужда от никакви винтове и пирони...
това лепило лепи ненормално здраво :)
kkostadinov - напреднал
torbalan написа:
моето се сглабяше като лего...
със съвсем леко причукване се уплътнява екстра...

В такъв случай, просто дюамето е било достатъчно качествено...
kkostadinov - напреднал
професионал написа:
Добре е станало дюшеменцето-само да вметна една идейка-аз под мойте подложки,които бяха направо върху плочата,без замазка,напълних с полиуретанова пяна за да подпира между опорните точки и да обира вибрацийте.Поздрави!
Благодаря за добрия съвет, но е малко късно...подложките при мен (където има) са на не повече от 20 см. една от друга, надявам се да няма големи грижи с вибрациите
професионал - специалист
Аз казвам "подложки" на гредите върху които се кове дюшемето. :partyman:
parketmilanov - специалист
само да вмъкна едно виждане което е малко след дъжд качулка, аз лично за мен бих сгъстил гредите/майките/през 35-40см.тук някои или снимката лъже или са на 60?
може и да не довиждам на тъвното ,иначе брависимо за упорството и доброто отношение къмтудървото поздравления.
и още един съвет, остави си го преди да го циклиш фугираш и байцваш и лакираш поне 10 ина 20дена нека си се намести доаклиматизира и ако има да доизсъхва ,и след това запечатка.
поздрави и чакаме снимки от финала
kkostadinov - напреднал
професионал написа:
Аз казвам "подложки" на гредите върху които се кове дюшемето. :partyman:
именно...
kkostadinov - напреднал
parketmilanov написа:
само да вмъкна едно виждане което е малко след дъжд качулка, аз лично за мен бих сгъстил гредите/майките/през 35-40см.тук някои или снимката лъже или са на 60?
може и да не довиждам на тъвното ,иначе брависимо за упорството и доброто отношение къмтудървото поздравления.
и още един съвет, остави си го преди да го циклиш фугираш и байцваш и лакираш поне 10 ина 20дена нека си се намести доаклиматизира и ако има да доизсъхва ,и след това запечатка.
поздрави и чакаме снимки от финала

Благодаря,

принципно отчетох грешката си (не знам до колко е същественна, на вярно е) и за това, на местата където смятам ще се стъпва най - много (на входа на стаята, веднага след вратата и след бар-плота, ) м/у тези на 60 см сложих по още една...общо четири гредички

сега обаче имам по - сложен проблем за решаване - цвета ( и по - големия на по - големия проблем - жена ми, това светло, онова тъмно, ама ще отива ли на вратите, ама то така няма да си пасне с кухнята, но с това ще се справям сам) и технологията на байцване и лакиране

Преди време, под влияние мнебието на мой приятел, че Садолин Самба е перфектния лак, купих 2.5 л. (скъпичак е) И сега, когато реално дойде времето и съветвайки се с лаборанти, химици и други специалисти имам чувството, че не съм избрал най - добрия вариант цена - качество... или иначе казано висока цена за лак на полиуретанова основа, които лакове малко по малко бива изместван от тези на водна основа от ЕКО гледна точка и от двукомпонентните от гледна точка - твърдост....

та последния от многото акъли, който получих (и звучи логично)

1.цилкене + фугиране
2.байцване - с какъвто и да е байц, без значение производител и разбира се в цвят по желание, съхенене 24 часа
3.лак+разредител 50/50 %(но не терпентинов ами....забравих какъв) за да влезе в дълбочина, съхнене 24 часа
4. междинно шкурене за да се оберат настръхналите мустачки
5. лак +разредител - 80/20%, съхнене 24 часа
6. лак, неразреден....

Мнения колеги?

Лака разбира се ще е въпросния садолин, който така или иначе съм купил, но той няма да стигне и поредния акъл бе: няма проблеми, ще купиш полиуретанов лак( без значение производителя) и ще го смесиш (за да е по - евтино), няма грижи, защото всички лакове на тази основа са с еднаква консистенция и от химическа гледна точка няма как да се получи реактив, който да направи лака слаб и да създава проблеми за в бъдеще...

за мен това звучи странно, да се смесват продукти на различни производители...за това продължавам да събирам мнения

Поздрави

Прикачен файл

IMAG0388.JPG
vitrinabg.com - специалист
За мен ще е интересно какъв ще е резултатът след байцването.От опитът който имам с байцване на дървен материал се оказва,че хич не е лесна работа.Ще кажа и защо мисля така.Когато байцвам да кажем отделна дъска и някъде нанеса повече байц дадения участък става по-тъмен един вид една ръка в повече.Затова винаги съм си задавал въпросът как аджеба ще си байцна дюшемето като няма как да избегна наслагването на байца и на местата където ще се насложи от байца ще е по-тъмно.Има си чалъм и ,ако някой го сподели ще черпя :partyman:
Chefo77 - майстор
Байцването (ръчното) се прави от двама. Първият нанася с дунапренов валяк, втория с въртеливи движения с парцал го втрива, разнася и обира едновременно. Лошото е, че трябва да се прави в абсолютен синхрон и равномерност на движенията - иначе наслоява грозно. И преди байцването дървото трябва да е изциклено перфектно - никакви ъглошлайфи, никакви багери (едновалова циклачна машина) - трябва да е изшлайфано перфектно - лентова машина и/или дискова.
А машинното байцване ... за него да говорят колеги, които са го правили.

Байцът маслен ли ще е или воден?

АЗ лично мразя да байцвам. За тази цел си има готови, байцвани и лакирани паркети :) Имай предвид, че чамът пие.
И пак аз лично - бих оставил цвета оригиналния.
kkostadinov - напреднал
Chefo77 написа:
Байцването (ръчното) се прави от двама. Първият нанася с дунапренов валяк, втория с въртеливи движения с парцал го втрива, разнася и обира едновременно. Лошото е, че трябва да се прави в абсолютен синхрон и равномерност на движенията - иначе наслоява грозно. И преди байцването дървото трябва да е изциклено перфектно - никакви ъглошлайфи, никакви багери (едновалова циклачна машина) - трябва да е изшлайфано перфектно - лентова машина и/или дискова.
А машинното байцване ... за него да говорят колеги, които са го правили.

Байцът маслен ли ще е или воден?

АЗ лично мразя да байцвам. За тази цел си има готови, байцвани и лакирани паркети :) Имай предвид, че чамът пие.
И пак аз лично - бих оставил цвета оригиналния.

Благодаря за съветите,

по отношение на това, че дюшамето трябва да бъде перфектно шлайфано и китнато - спор няма! Далеч съм от мисълта да го правя аз....имам приятел който ще го шлайфне с лентова машина...

По отношение байцване - от прочетеното, видяното и изкоментираното до момента си изградох следната гледна точка - байцване с гъба, тампон или четка с ЕСТЕСТВЕН косъм (нямам обяснение защо естествен), посоката на нанасяне САМО В ПОСОКА ШАРКАТА, започнат ли да се правят въртеливи или кръстосани движения става на неравномерни петна заради различната попивателна способност на различни места на чама (чепове, завъртяни участаци и т.н.)

дали последните няколко реда са 100% истина - не знам, все пак не съм го правил и нямам ясна обосновка за всяко едно от твърденията

Какъв ще е байца....хабер си немам! Не съм се спрял на нищо конкретно. Направил съм 10 тина мостри с байц на....не знам дори кой е производителя, при дърводелеца, който ми прави вратите имаше 10 - 15 туби, с най различни цветоев, просто си поиграх половин час да видя какво ще се получи. Всъщност трябва да се поинтересувам кой е по - подходящ, маслен или воден при положение, че лака ще е полеуретанов...

за цвета - "естествения цвят нямало да отива на модерната ни тъмна кухня, на белите стени, на греса в кухнята и на тъмните врати, чиито цвят трябва да гоним" край на цитата, но в интерес на истината в права(жена ми), цялостната визия на помещенията ми бе такава....бели стени, тъмен под във всекидневната, светъл в кухнята, самите шкафове в кухнята също тъмни (няма врата м/у помещенията)

искренно завиждам на хората, които минават на варианта готово шлайфно, байцнато лакирано, че и с фаска дюшаме или паркет! не само от естетична гледна точка, а и за това, че много лсно се работи с такъв материал и НАЙ - ВЕЧЕ - можеш да го видиш в готов вид (цвят, структура и т.н.), харесва ми - взимам, не ми харесва - следващото!

Малко задълбахме темата, но е важно за крайния резултат при мен

Поздрави

Тема "дюшаме, и как го правиме :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: