dobcho_vn написа:@leosat varna ще ме извиняваш, но аз му препоръчах да не слага кабел-а, а не да не полага тръбите за тях.Айде малко чети, моля.Добчо, ще ме извиниш, но полагането на тръби за кабели е превантивна мярка. Защо да не положи качествен кабел от точка X до точка Y, след като човека ЗНАЕ, че там трябва да има такъв кабел? Защо да не си "върже гащите" и да положи кабели до всяка една потенциална точка за телевизор и когато му се наложи да може да пусне сигнал за минути, а не да се мъчи с часове да прекарва кабели, особено ако има много завои, прагове и пр.
Не знам как така при тебе техниците се сърдят на положени кабели, но досега съм нямал такива проблеми с нито една изградена от мен инсталация. Дори при по-големи индивидуални проекти с 15-20 телевизора, техниците идват, слагат си усилвателя, мерят входно ниво, мерят изходното във всяка една стая, стискаме си ръцете и готово.
Както казва Fender, в много къщи и апартаменти ел.техниците правят и инсталацията за телевизия и често правят безумни неща. Случвало ми се е ел.техник да ме убеждава, че положеният от него коаксиален кабел за видеонаблюдение е перфектен за моята колективна сателитна система...

@Dzver
За интернета ти е необходим обикновен FTP-CAT5 кабел. Поне за сегашните изисквания е достатъчен. С доста по голям капацитет е CAT6, но е по-труден за обработка и по-скъп.
Наистина си предвиди опция за прекарване на оптичен кабел. В скоро време може да не ти се налага хладилника за поръчва храната от магазина, но ако до теб има оптика на нет-доставчик, осезателно ще усетиш разликата.